free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Cipők, kizárólag a szemnek

Megyeri Nikolett         Címkék: cipő, divat, dizájn, művészet, tárgy 14 hozzászólás

Maradi vagy, ha azt gondolod, hogy a cipő arra szolgál, hogy megvédje a lábadat, melegítsen, és mutatóssá tegye aktuális szettedet. A cipő ma már dizájntárgy.

Idejétmúlt elképzelés, hogy a cipő feltétlenül arra való, hogy járni lehessen benne. A tervezők ennek szellemében előszeretettel alkotnak olyan cipőket, melyek sokkal inkább tekinthetők dizájntárgynak vagy művészeti alkotásnak, mint a szó szoros értelmében véve lábbelinek. Mutatjuk miről is van szó.

www.dezeen.com, http://marloestenbhomer.squarespace.com

A képen (kép 1) látható tárgyról, ha nem tudnánk, nekünk egészen biztosan nem jutna eszünkbe, hogy elviekben egy cipő. Pedig az, ugyanakkor sok mindent megmagyaráz, hogy alkotója nem egy divattervező, hanem egy angol építész, Julian Hakes. A terv lényege, hogy a lábbeli csak azokon a pontokon támasztja alá a talpat, illetve tartja a lábfejet, ahol az anatómiailag feltétlenül szükséges. Statikailag hasonló kialakítású mint egy híd. Szintén leginkább építészeti konstrukciókban gondolkodott Marloes ten Böhmer, londoni cipődizájner a Couture Shoes kollekciójának (kép 2) megalkotásakor.

www.annejetkosters.com, www.virtualshoemuseum.com

Annejet Kosters holland tervező alapjáraton "normál", hordható cipőket tervez, emellett azonban szokatlan koncepciókkal is kísérletezik. Ennek eredményeképp születtek meg ezek a meglehetősen ironikus küllemű, féltalpú magas sarkúk (kép 3, 4) is.

Hollandiában pedig minden bizonnyal gomolyoghat valami a levegőben, ugyanis Korters honfitársa, Eelko Moorer is tervezett egy, az előzőhöz jellegében nagyon hasonló cipőt (kép 5), amely modern kori kínzóeszköznek is bármikor megfelelne.

www.iris-schieferstein.de, www.punitiveshoes.com

A "patacipő" fogalma egészen új és direkt értelmezést nyer, ha vetünk egy pillantást Iris Schieferstein eme művére. A német képzőművész előszeretettel készít merész, taxidermikus alkotásokat. Bizony ez a cipő (kép 6) sem műszőrből és mondjuk fából faragott patákból, hanem egy elhalálozott ló végtagjainak felhasználásával készült. Mindez pedig csak addig tűnik hátborzongatónak, míg hozzá nem tesszük, hogy a művésznő munkái között találunk többek között döglött galambokból készült csillárt is… Az előzőhöz képest pedig már kifejezetten szolid viseletnek tűnik az olasz PunitiveShoes patkóval ellátott szado-mazo bokacsizmája (kép 7).

http://acriacao.com

Chau Har Lee brit cipődizájner sorra nyeri a versenyeket cipőterveivel. Az idei Manolo Blahnik dizájnversenyen például ezekkel az absztrakt-futurisztikus fémből (kép 8), illetve fából (kép 9) készült platformcipőkkel nyert. A zsűri értékelésének fő szempontja nyilván nem a kényelem volt… Piotr Dluzinewski lengyel képzőművész egyébként korábban szintén előrukkolt fémből készült magas sarkúval (kép 10).

www.virtualshoemuseum.com, www.shoeblog.com, http://theshoegoddess.com

Alexander McQueen 2010-es tavaszi/nyári kollekciójában bukkantak fel ezek a bizarr  lábbelik (kép 11), amelyek a holdjárók és az ortopéd cipők formavilágát, valamint a kínai elkötözött lábak kultuszát is idézik. Zavarba ejtően mesteri módon, ugyanakkor ijesztően.

http://cyanatrendland.com

A cikk legvégére pedig abszolút favoritunkat hagytuk: a lánctalpú cipőt (kép 12). Tove Jansson és Per Emanuelsson - svéd dizájner-hallgatók - zseniális tervezésében a láncok egyszerre keltik a valószínűtlen lebegés és a foglyul ejtettség, mozdíthatatlanság illúzióját, egészen eredeti módon kifejezve a közhelyet, miszerint a divat rabszolgaság. A tervvel idén megnyerték a svéd Shoemania dizájnversenyt.  LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés