free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csak a baktériumok ellen hatásos az antibiotikum

Ádám Péter         Címkék: antibiotikum, baktérium, betegség, influenza, test 0 hozzászólás

Az antibiotikumok kizárólak a baktériumok okozta betegségek ellen hatásosak, azonban ezzel nincs mindenki tisztában. Rendet teszünk az antibiotikum kérdésben.

Megérkezett hozzánk a hideg idő, ami nem csak azért kellemetlen, mert széjjel fagyunk, hanem a különféle kórokozók is "vidámabban tombolhatnak", könnyebben fertőzhetnek meg minket. Nyakunkon a szezonális influenza, és itt van ugye az új cucc, a H1N1 kódjelzésű influenzavírus is, hogy a mezei megfázásokat már ne is említsük. Ha pedig már sikerült lebetegedni, akkor nincs mese, irány az orvos, aki valamilyen gyógyszert ad majd nekünk a nyavalyánkra, aztán lehet szépen gyógyulni. Ha pedig a gyógyulási folyamat mégsem a tervek szerint haladna, mert esetleg szövődmények keletkeznének, akkor erősebb orvosságot ír fel a doki, például valamilyen antibiotikumot, amitől az esetek zömében jobban is leszünk. Az antibiotikum azonban nem egy csodaszer, és nem is gyógyít mindent, influenzát és náthát például biztosan nem, ezeket ugyanis vírusok okozzák, az antibiotikumok viszont kimondottan a baktériumokat hivatottak "kezelésbe venni".

A kezdetek

Az antibiotikumok szárnyalása valamikor 1928-ban kezdődött, amikor is egy Alexander Fleming nevezetű skót orvos, csak úgy, teljesen véletlenül felfedezte a penicillint. Fleming arra lett figyelmes, hogy a baktérium tenyészetbe került penészes szennyeződés körül nem szaporodtak tovább a bacik. Néhány év kutatás után sikerült is kiválasztani azt az anyagot, amellyel a penészgomba kipusztította a közelében lévő baktériumokat. Fleming Nobel-díjat kapott, a penicillin típusú gyógyszerek pedig az első antibiotikumok lettek, amelyeket aztán rengeteg másféle antibakteriális szer követett. Mindenesetre a '40 években még azt hitték, hogy a penicillin lesz a tökéletes megoldás az emberiség kórokozók elleni harcában.


Alexander Fleming

Ugyan nem oldódott meg teljesen a kórokozók elleni küzdelem, de az antibiotikumok szép karriert futottak be a bakteriális fertőzések leküzdésében, más kórokozókkal szemben azonban teljesen hatástalanok ezek a gyógyszerek. "Az antibiotikumok kizárólag baktériumok ellen hatásosak, vírusok, gombák vagy paraziták kezelésére nem jók, ugyanis ezek teljesen másféle organizmusok" - magyarázza Varga Norbert orvos. "Az antibiotikumok többsége a baktériumok szaporodását gátolja, általában a bacilusok sejtfalára vagy DNS-ére fejtenek ki károsító hatást. Léteznek olyan szerek, amelyek meg is ölik a baktériumokat, de a legtöbb esetben maga a szervezet, az immunrendszer segítségével pusztítja el a kórokozókat." A szakember elmondása alapján a szervezetünk elbír a bacikkal, ha azok kis mennyiségben találhatók, viszont ha már kezdenének elszaporodni, akkor jöhet az antibiotikum, ami meggátolja a további létszámnövekedést.

Influenzára csak akkor, ha szövődmény is van

"Antibiotikumokat nem szoktak megelőzés gyanánt adni, hiszen csak akkor van hatásuk, ha már megjelentek a kórokozók" - mondja a doktor. "Olyan betegségek esetében, amelyeket vírusok okoznak (például az influenza) csak akkor van értelme az antibiotikum felírásának, ha valamilyen baktériumok okozta szövődmény - mondjuk tüdőgyulladás - alakul ki." A Borsának nyilatkozó orvos szerint egy vírusos fertőzés esetén az immunrendszer legyengül és "megnyílik a szervezet védőkapuja" más kórokozók előtt, így a különböző gyulladásokat okozó baktériumok is könnyedén szaporodásnak indulhatnak a szervezetben. Előfordulhat azonban, hogy a felírt, szájon át szedhető antibiotikum nem fejt ki elég masszív hatást a bacikra, ugyanis ezek már túlságosan elszaporodtak a kezelés kezdete idején. "Ha egy antibiotikumnak nincs megfelelő hatása, akkor a kórházakban vénásan adhatók nagyobb mennyiségű antibiotikumok, amelyek egyenes a véráramba jutva jobb hatást tudnak kifejteni a kórokozók ellen. Ezeknek a gyógyszereknek a szájon át adhatóktól eltérő a hatásmechanizmusuk" - meséli Varga Norbert.

Antibiotikum és alkohol

Nem igazán szerencsés antibiotikum szedése közben szeszes italt fogyasztani, ugyanis az alkohol befolyásolhatja a gyógyszer hatékonyságát. "Mind az antibiotikum, mind pedig az alkohol a májon keresztül választódik ki, így hatással vannak egymásra" - magyarázza Varga Norbert. "Az alkohol gyengítheti az antibiotikum működését, és így annak hatása nem lesz megfelelő, a gyógyulási folyamat pedig elhúzódhat."

Az antibiotikumokkal a legnagyobb probléma azonban az, hogy a baktériumok sem "hülyék", ellenálló képességet tudnak kifejleszteni a gyógyszerekkel szemben, és így rezisztensé válnak. "A baktériumok könnyen mutálódnak, ami tulajdonképpen az új, rájuk nézve fenyegető környezeti változásra adott reakció" - mondja az általunk kérdezett orvos. "Például ha egy antibiotikum éppen a bacilus sejtfalán egy fehérjét károsít, amivel meggátolja az adott baktérium osztódását, és ezáltal megakadályozza a további szaporodást, akkor a baktériumok olyan fehérjét kezdenek "gyártani", amelyhez nem tud az antibiotikum hozzácsatlakozni, és kifejteni a károsító hatást. A rezisztencia ráadásul öröklődik, így a következő bacilus generációk már ellenállóak lesznek arra a típusú antibiotikumra."Éppen ezért szakemberünk arra hívja fel a figyelmet, hogy a betegek ne akarjanak minden áron antibiotikumot szedni, csak is az orvos utasítására, hiszen minél több és több antibiotikumot töltünk magunkba, annál jobban növelhetjük a rezisztens baktériumok számát. "Ugyan vannak kimondottan erős hatású antibiotikumok, amelyeket csak ritka és súlyos esetekben használnak az orvosok, éppen azért, hogy csökkentsék a bacik ellenálló képességének esélyeit." A kórházakban mostanában azzal kampányolnak az orvosoknál, hogy lehetőleg minél kevesebb antibiotikumot írjanak fel, így hátráltatva az antibiotikum rezisztenciák kialakulását.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés