free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tökszezon van, süssünk tököt!

Ízbolygó         Címkék: kaja, köret, recept, sütőtök, zöldség 3 hozzászólás

Itt a sütőtök szezonja, és mivel már elavult nézet, hogy a sütőtök csak csecsemő-csemege, Ízbolygó is nekiállt sütőtöközni. Egészséges, finom és jól kombinálható.

Remek alapanyaga sűrű krémleveseknek, finom süteményeknek, quicheknek, de akár tésztaételként is fogyaszthatjuk. Nem mellesleg nagyon egészséges, hiszen a sütőtökben lévő karotinoidok és a C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin, mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezetnek, mivel jelentős szerepet játszanak az úgynevezett szabad gyökök hatástalanításában. Csökkenti az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Jól kombinálható almával, körtével, (édes)burgonyával, céklával vagy sonkával. Sajtok közül a cheddar, a parmezán és a gruyere, csonthéjasok közül a mandula és a dió remek társai. Zöldfűszerekkel is kellemes összhangot alkot: a rozmaring, a kakukkfű, petrezselyem, mind-mind más karaktert kölcsönöznek neki, illetve érdemes nekifutni a "keletiesebb" vonalnak, és fahéjjal, csillagánizzsal, kardamommal is kísérletezni, akár leves formájában.

Én most megtöltöttem zöldségekkel, így magában is kiadós kaja, de kacsamell köreteként is el tudom képzelni.

Hozzávalók

1 kisebb sütőtök
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj

frissen őrölt bors
1 lilahagyma
15 dkg csiperke
10 koktélparadicsom
negyed karfiol
2 teáskanál fagyasztott bazsalikom
parmezán

A sütőtököt hosszában félbevágom, majd a magjait kikaparom. A fokhagymát lereszelem, vagy fokhagymanyomón átnyomom, olívaolajjal összekeverem, és a tököt megkenegetem vele. 180 fokon sütögetem fél órát.



Közben a lilahagymát megpucolom, felkockázom, majd olívaolaj és vaj keverékén megpárolom. Hozzáadom a felkockázott gombát, és fedő nélkül párolom/pirítom 5 percig, majd beleteszem a felaprított karfiolt és a bazsalikomot is. Néha megrázva a serpenyőt pirítom a zöldségeket. 10 perc elteltével beledobom a koktélparadicsomokat, és addig pirítom őket, amíg a töknél le nem telik a fél óra. A tökből kerek almavájóval kigolyózok még a beléből, és a zöldséges keverékhez adom, majd visszatöltöm az egészet a két fél tökbe. Parmezánt reszelek rá, és tovább sütögetem még 20 percet, addigra a sajt is megpirul a tetején, illetve a karfiol szeletek is szép színt kapnak, a tökről nem is beszélve.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés