free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A világ legtöményebb előétele

Borsa         Címkék: főétel, hortobágyipalacsinta, kaja, pörkölt, recept 1 hozzászólás

A hortobágyi palacsinta hibátlan vendégváró étel, a külföldiek kedvence, azonban az éttermi gyakorlattal ellentétben ne előételként, hanem főételként gondoljunk rá.

A pörkölttel töltött palacsintabatyu egyrészről a külföldiek számára varázslatos fogás, másrészről valószínűleg a világ legtöményebb előétele. Családi kiadásban – legalábbis Borsamunkatársnál – egy kicsit problémásan előállítható, bár lehet, hogy máshol is így van ez. Mert a két fő összetevője a palacsinta és a pörkölt otthon általában külön készülnek. Ha kollégánk nekiáll palacsintát sütni, akkor nem négy/nyolc darabot süt, miért is tenne ilyet, amikor már a kisebbik gyereke sem adja alább hat darabnál. Furcsán is néznének rá, ha azt mondaná, hogy most csak néhány darab készül, és az is hússal lesz töltve. A másik probléma a pörköltmaradék kérdése. Az ugyanis náluk sosincs. A helyzet az, hogy összes lakótársának ez a legkedvesebb étele, mindegy, hogy milyen állatból készül. Magyarán ha egyszer azt mondaná, hogy most csak néhány palacsinta és egy kevés pörkölt készül – az is töltelék lesz – valószínűleg mentőt hívnának hozzá. Ha tehát hortobágyit szeretne készíteni, akkor sütnie kell legalább 36 palacsintát, és megfőznie egy hatalmas kondér pörköltet. Ez utóbbit feltálalnia ebédre, de előtte gondosan félretenni annyit, amennyi hat tölteléknek elég lesz, majd a palacsintából is elmenekíteni hatot, ezeket jól eldugni, és akkor van esély estére vagy másnapra hortobágyi húsos palacsintát készíteni.Nem véletlenül mondtuk a cikk elején, hogy a külföldiek nagy kedvence a hortobágyi. A palacsintát minden náció ismeri, de hogy a tölteléke ne juharszirup, alma vagy lekvár legyen, hanem tömény, darált pörkölt, azért az ütős meglepetés a számukra. Ráadásul valami miatt jobban fogadják, mint a klasszikusan nokedlivel, tejföllel tálalt kiadást. Holott szerintünk lényegesen nehezebb – de talán kisebb mennyiségnek tűnik a palacsintabatyuba töltve. Kétféle iskolája van a készítésének, az egyik darált húsból készült pörköltöt tölt a tésztába, a másik a már elkészült pörköltöt aprítja vagy darálja és pakolja a palacsintákba. Mi ezt az utóbbi módszert kedveljük jobban, ugyanis a darált húsból készült pörkölt túl gyorsan megfő, nincs ideje kibontakozni a jellegzetes fűszeres, kicsit odakapott íznek. A töltelék készülhet csirke vagy borjúhúsból, állítólag ez az utóbbi az autentikus, de erre csak annyi bizonyíték van, hogy a Hortobágyon inkább tehenek kószálnak semmint csirkék. Ám, hogy ennek az ételnek valójában van e köze a Hortobágyhoz, erről nem találtunk információt.

Mint említettük valószínűleg ez a világ legtöményebb előétele, éttermekben rendszeresen két darabot hoznak fejenként, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy egy nőtermetű és nőétvágyú embernek másfél darab bőven elég főétkezésként is, de Borsaférj, aki meglehetősen termetes férfi, szintén jól lakik két megtömött darabbal. Így aztán előételként tálalni meglehetősen pazarló dolognak tűnik.Mi most csirkecombból főtt pörköltből készítettük a hortobágyit, de természetesen jöhet másból is, bár azt el kell mondjuk, hogy disznóból nem szokás. Főzzük lassú tűzön a pörköltöt, egészen addig, amíg annyira szét nem fő a hús, hogy teljesen leválasztható a csontról, Akinek van darálója, az használja azt, de mehet a késes aprítóba is, illetve van aki csak késsel darabolja egészen apróra. Mindenki válasszon az ízlése és lehetőségei szerint. Betölteni be lehet korábban is, ám a szószt közvetlenül az összesütés előtt tegyük a csomagokra, mert a tészta beszívja állás közben. Csak frissen-forrón tálalva az igazi.

Így készül

Négy személy számára egy tojásból és fél liter tejből palacsintatésztát készítünk, és némi állás után nyolc palacsintát sütünk belőle. Két nagyobb csirkecombból jó hagymás, fűszeres pörköltet készítünk, kicsit hosszabb levet hagyva rajta. Amikor elkészült és kezelhető hőmérsékletűre hűlt, a combok bőrét lehúzzuk, és kicsontozzuk.Aprítógépbe tesszük a húst, teszünk hozzá egy evőkanál tejfölt és némi pörköltszaftot, majd krémesre daráljuk az egészet. Ezzel töltjük meg alaposan a palacsintákat, amiket nem felcsavarunk, hanem négyzetesen összehajtogatunk. Vékonyan kiolajozott tűzálló tálba helyezzük. A pörköltszaftot kevés tejföllel és esetleg egy kávéskanálnyi liszttel besűrítjük, és bevonjuk vele a palacsintákat. 200 fokos sütőben összesütjük, és némi tejföllel azonnal tálaljuk.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés