free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ki mit tud? újratöltve

Szirmai Hedvig         Címkék: csillagszületik, kritika, műsor, tehetségkutató, tévé 4 hozzászólás

A Csillag születik a Britain's Got Talent hazai változata és egészen jól pörög. Persze vannak még gyermekbetegségeik, de a színvonal egészen rendben van.

1962-ben indította útjára a Magyar Televízió a Ki mit tud? című tehetségkutató műsort, ami a hatvanas-hetvenes években bizony megrengette az országot. A sarki közérttől a Lukács Gyógyfürdő szaunáján keresztül egészen Gedeon bácsi fodrászüzletéig arról folyt a közbeszéd, hogy mennyire volt jó Gálvölgyi János vagy Kern András, hogy milyen édesen énekelt Koncz Zsuzsa, vagy hogy mennyire volt eredeti Fenyő Miki és a Hungária együttes. Kétségkívül komoly szerepet játszott a műsor sikerében, hogy akkortájt csupán egyetlen egy tévécsatorna üzemelt az országban, így ha akartunk volna, se kapcsolhattunk volna át a párhuzamosan futó szappanoperára. A Ki mit tud? volt az első olyan műsor, amely országos ismertséget és így komoly kitörési lehetőséget jelentett az induló színészeknek, parodistáknak vagy énekeseknek. A kommunista államhatalom a hatvanas évekre már felpuhult annyira, hogy kénytelen volt megengedni egy ilyen nyugati típusú tévé-show sugárzását. A társadalmi igény persze korábban is meg lett volna rá, de a rendszer nem kedvelte a feltörekvő egyéniségeket, és tartott az exhibicionista, népszerű tehetségektől. A Ki mit tud? hatása végül olyan óriási lett, hogy a mai napig jó néhány művész köszönheti neki szinte egész pályafutását, és még most is sokakban elevenen él, ahogy a műsorvezető Antal Imre felkéri Szinetár Miklós zsűrielnököt, hogy értékelje a gyánuageregyei népdalkör produkcióját.

MTI
Gálvölgyi János anno

A rendszerváltás, majd a kereskedelmi televíziók megjelenése a Ki mit tud?-ok végét jelentette. Ennek persze több oka is volt. Egyrészt hirtelen rengeteg televíziós csatorna árasztotta el a magyar háztartásokat. Itt nem csak a magyar nyelvű adásokra gondolunk, sőt, a sportcsatornák, a zenetévék vagy a mozifilmeket sugárzó angol vagy német nyelvű adók mellett nem lett volna túl egyszerű eladni egy tehetségkutatót. Ráadásul az emberek a sok külföldi csatornán keresztül kikukucskáltak a nagyvilágra, és mindenki megnézhette, hogy Németországban, Angliában vagy a tengerentúlon hogyan raknak össze egy vetélkedőt vagy egy látványos, nagyszabású televíziós show-műsort. Mindenki pillanatok alatt észrevette, hogy itt már nem elég bevinni egy kamerát az Almássy téri Szabadidőközpontba, ami megmutatja nekünk, hogy hogyan terelgeti Antal Imre a taktaharkányi vadgesztenye-szelídítőt a színpadon! Itt bizony rengeteg pénzt felemésztő látványos produkcióval kell előállni, különben az egyszeri néző pillanatok alatt átfigyel az akciófilmre vagy a snookerbajnokságra. A csóró közszolgálati televíziónak nem volt kerete egy ilyen produkcióra, a hazai kereskedelmi tévék pedig eleinte simán megéltek a Dáridóból, meg a valóságshow-k nézőbarát folyamából.

Senkinek nem akaródzott a Ki mit tud? feltámasztásába kezdeni – egészen 2003-ig. Ekkor érdekes dolog történt. A stabil pénzügyi háttérrel rendelkező kertévék nem a korabeli hazai Táncdalfesztivált vagy Ki mit tud?-ot támasztották fel, hanem az akkor már külföldön évek óta sikerrel futó tehetségkutató szériákat vették át. Így került a Tv2-re a Megasztár, amely az ITV1 brit tévécsatorna Pop Idol című műsorának formátumát vette át, és mára már a negyedik szérián is túl van. Az RTL Klub is felismerte a struktúrában szunnyadó lehetőségeket, és 2007-ben útjára engedte a Csillag születik című tehetségkutató első szériáját.


Az eredeti

Sokan hiszik azt, hogy a Csillag születik magyar találmány, és az RTL Klub saját ötletén alapuló, hazai gyártású műsor, de ez nem így van. A Csillag születik az Egyesült Királyságban futó Britain's Got Talent hazai változata. Bizonyára sokan emlékeznek még rá, hogy az előző Csillag születiket Utasi Árpi mesemondó nyerte, akit Fábry Sándor akkori zsűritag addig-addig favorizált, amíg maga is elhitte, hogy egy rendkívüli tehetséggel állunk szemben. Ez persze koránt sem volt így, szegény Árpi pedig karrier nélkül és némi tapasztalattal költözött végül vissza szülőhelyére, a Vajdaságba. Jó néhány résztvevő viszont kifejezetten sikeres tudott lenni a későbbiekben, gondoljunk csak Kovácsovics Fruzsinára vagy Ádok Zolira.

Az RTL Klub tanulhatott a korábbi hibákból, és a Fábry Sándor-Falusi Mariann- Náray Tamás-Keleti Andrea alkotta zsűrit teljesen lecserélte. Helyükre az Oroszlán Szonja-Fáy Miklós-Hernádi Judit-Szirtes Tamás négyes ült, ami azért következtetni enged arra, hogy a televíziónál sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a zsűri összetételére, arra, hogy a szakmai színvonal a döntőknél se legyen megkérdőjelezve. A tévé-show egyébként – hűen követve a brit változatot –színvonalas, pörgős és szórakoztató. Remekül vágják, és egészen jól alkalmazzák az eredeti brit konstrukció kameramozgásait, és még a Stohl András-Ördög Nóri alkotta műsorvezető páros is pont úgy drukkol és poénkodik a színpad mögött, mint ahogy a britek otthon képernyőre álmodták – bár Nórika a negédes kis drága lányka szerepet kezdi túlzásba vinni, ebből kiindulva hitelessége is kezd csappanni. A zsűritagok kiválóan játsszák el szerepüket, és azt kell, hogy mondjuk, mind a négy jó választásnak tűnik. Oroszlán Szonja és Hernádi Judit remekül alakítja a hozzáértő humoros színésznőt - bár előbbi szőke nős játéka néha eléggé tud fájni -, Fáy Miklós és Szirtes Tamás pedig mindig vigyáz arra, hogy a nagyon gagyi "produkciók" még véletlenül se juthassanak tovább a későbbi adásokba.

www.sajtoklub.tv
A Csillag születik letűnt zsűrije

Az ilyen típusú tehetségkutatók legszórakoztatóbb része természetesen az első néhány adás, ahol nem csak a későbbi főműsoridős döntősök, hanem az előzetes casting után a zsűri elé engedett vicces, ügyefogyott figurák is képernyőre kerülnek. Ez a sokszor tizenöt perc hírnév dolgozza meg igazán a rekeszizmokat, és kicsit a Hajós-féle Benne leszek a tévében idiotizmusára emlékeztet az egész. Van itt minden a madárhangutánzótól a 77 évesen áriázó Józsi bácsiig, a modellező repülőgépét a levegőben táncoltató kamasztól a szögforrósitó kovácsig. Nem lehetett egyszerű a szerkesztők dolga, hiszen itt nem az a cél, hogy mindjárt az első adásban megszülessen az a bizonyos csillag, hanem az, hogy egy igazán szórakoztató szombat esti műsor kerekedjen ki az egészből.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés