free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Klasszikus Dubarry pulykamell

Borsa         Címkék: besamel, dubarrypulykamell, kaja, karfiol, recept 4 hozzászólás

A madame DuBarry nevéhez kötött karfiolos étel története vagy igaz, vagy nem, ettől függetlenül azok is tehetnek vele egy próbát, akik idegenkednek a karfioltól.

A legenda szerint DuBarry grófnő, aki a már idősecske XV. Lajos szeretője volt – vele vigasztalódott madame Pompadour halála után – nagyon szerette a karfiolt, és ezért az ő kedvére találta ki az udvari szakács ezt az ételt. Az ilyen egymondatos történetek kevéssé hitelesek, bár miért is ne hihetnénk el, hogy a hölgy kedvelte a karfiolt, de ha nem szerette, és az egész csak mese, a dubarry módra készült hús értékeiből ez semmit nem vesz el.Egyébként ennek az ételnek több jó tulajdonsága is van. Az egyik, hogy a megrögzött karfiol utálókat is megkínálhatjuk vele, valószínűleg elégedettek lesznek, mert a karfiol a besamel takaró alatt egészen más ízű, mint mondjuk egy hagyományos levesben. A másik jó tulajdonsága, hogy nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető komplett étel. A harmadik jó tulajdonsága pedig az, hogy viríthatunk vele, nem hangzik rosszul amikor bejelentjük, hogy ma dubarry csirke/pulyka lesz az ebéd.

Szerintünk szárnyashúsból a legfinomabb, de vannak, akik esküsznek a karajra, mindenki válasszon az ízlése szerint. Sőt, bár nem szabályos, de vannak, akik brokkolival szokták készíteni vagy azért mert jobban szeretik, mint a karfiolt, de az sem utolsó szempont, hogy a zöld színű vetemény tényleg szebben mutat, mint a karfiolos változat csupa fehérje. Mondjuk ha brokkolival készül, akkor már nem nevezhető dubarry módra készültnek, de mindegy.Mint mondtuk nagyon könnyen elkészíthető, lehet nyugodtan első próbálkozás, egy komolyabb ételre. Nagyon el kell bénázni valamit ahhoz, hogy ne sikerüljön. Egyetlen pontja van, amin bukni lehet, ez pedig a besamel készítése. A besamel vagy más néven tejmártás egy nagyon népszerű kötő-szaporító anyag, aminek önmagában gyakorlatilag nincs íze, a hozzáadott fűszerek, sajtok, egyéb ízesítők adnak neki karaktert. Ennek készítésénél arra érdemes figyelni, hogy ne legyen se túl híg, se túl sűrű, ennek a titka a megfelelő arányok betartása. Ez nagyjából úgy néz ki – nagyon függ a liszt minőségétől -, hogy egy evőkanál vaj, egy púpos evőkanál liszt és három deci tej. Illetve ennek a mennyiségnek a többszörösei, ha több mártásra van szükségünk. Bőven lehet, sőt kell is fűszerezni, nincs rosszabb, mint ha egy ételen nincs íze a besamel mártásnak. A másik fontos dolog, hogy a lisztet nem szabad megpirítani, éppen csak át kell forrósodjon a vajon, ha már kezd színe lenni, akkor teljesen megváltozik az íze. Ahhoz, hogy ne legyen csomós a mártásunk, a forró vajas lisztre hideg tejet öntsünk, és folyamatosan keverjük. Néhány pillanat alatt besűrűsödik, és már használható is. Ne hagyjuk állni, mert a liszt tovább duzzad a mártásban, és túlságosan besűrűsödik. A jó besamel sűrűn, de egyértelműen folyik. A dubarry szeletre hagyományosan szerecsendióval és sok sajttal (lehet füstölt is) ízesített besamelt teszünk.


Így készül

Fejenként egy nagyobb szelet pulykamellet veszünk, és egy kicsit kiklopfoljuk. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, majd egy kevés liszttel megszórjuk. Kevés forró vajon vagy olajon  a hús szeletek mindkét oldalát megsütjük – nagy lángon, gyorsan, hogy ne száradjon ki. Közben annyi karfiolt, hogy majd minden hús szeletre bőven jusson sós vízben megfőzünk – esetleg csak pároljuk – úgy, hogy ne főjön teljesen puhára.Négy szelet húshoz fél liter tejből készítünk besamelt, oly módon, hogy másfél evőkanál vajon megfuttatunk másfél evőkanál lisztet, és fél liter tejjel felengedjük. Amikor már sűrűsödik, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót szórunk bele, és végül belekeverünk két nagy marék reszelt sajtot, és alaposan elkeverjük. A hússzeleteket tűzálló tál aljára fektetjük, mindegyikre bőven pakolunk a karfiolból, és leöntjük a sajtos mártással. 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg szépen megpirul.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés