free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Társas támogatás a stresszel való megküzdésben

pszichologus@borsa.hu         Címkék: depresszió, lélek, pánikbetegség, pszichológus, szakértő 1 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet a gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni problémáink megoldásához.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves doktornő!
 
Nagy keresgélések után végre találtam egy elérhetőséget... Már régóta küszködök depresszióval, illetve pánikbetegséggel is, de a legfontosabb hogy a barátomon is észrevettem hasonló tüneteket. Számomra a legfontosabb, hogy őt rendbe tudjam hozni, bármi áron... mert én belőle tudok erőt meríteni! Nem akarok teljes mélypontra kerülni, mint fél évvel ezelőtt! Én talán már egy picit jobban vagyok, de ő azt se akarja hagyni, hogy valaki segítsen rajta, legalábbis úgy érzem. Pont ugyanilyen voltam: bezárkóztam a saját kis világomba, és magamba fojtottam mindent! Rosszul tettem, most már tudom, és próbálok jobban lenni.

Olykor előtörnek persze azok a bizonyos pánikrohamok: nem kapok levegőt, szorongok... ezek megmagyarázhatatlanul, mondhatni, olykor ok nélkül jönnek elő: van hogy enni sem tudok emiatt, vagy csak egész álló nap sírni tudnék. És pont ezeket a tüneteket vélem felfedezni a barátomon is! Hogyan segíthetnék rajta? És talán magamon is egy kicsit... ha bármilyen jó tanáccsal elő tudna állni, megköszönném. Rajtam már az is segítene, ha valakivel levelezhetnék erről! Ezért kérem válaszoljon, persze ha az ideje engedi!


Kedves Névtelen,

nem fejtette ki részletesen, hogy idáig milyen jellegű terápiákat – gyógyszeres kezelés? pszichológusi segítség? – vett igénybe. Egyedül a barátját említette mint olyasvalakit, akiből "erőt meríthetett", és akinek részben emiatt is fontos a jólléte. A szerelem, a társas támogatás a legfontosabb eszközeink a stresszel való megküzdésben – ez vitán felül áll. Azonban semmilyen kapcsolat nem helyettesítheti a saját erőtartalékaink mozgósítását. Azt szoktam mondani, hogy ha csak fél lábam van, akkor hajlamos vagyok arra, hogy a társamat afféle protézisként vagy mankóként használjam: "Neked van egy másik fél lábad, dobjuk össze, amink van, és így együtt megteremtjük a stabilitást!". Én az "egymásba gabalyodás" filozófiája helyett inkább abban hiszek, hogy mindenki növessze csak meg a saját lábait, mert a szerelem rengeteg támogatást adhat ugyan, de a személyiségünk hiányzó elemeit – például magabiztosság, énerő, énhatékonyság – nem pótolhatja. Röviden szólva: szerintem mind Önnek, mind a barátjának első körben a saját problémáikat kellene megoldaniuk. Ebben nyilván számíthatnak egymásra, mégis, megítélésem szerint az önmagunkkal való szembenézést nem spórolhatjuk meg például azáltal, hogy teljes erőnkből a másik megváltására koncentrálunk, miközben adósak maradunk a saját életünk rendbe hozatalával.

A pánikbetegség manapság igen jól kezelhető kognitív terápiával és relaxációval. Ahogy korábban említettem már itt a borsán: a kognitív pszichoterápia 5–15 ülésben abban segít, hogy felismerjük azokat a gyors, szinte megfoghatatlan gondolatainkat, amik egy-egy szituációban automatikusan jelentkeznek. Pánikbetegség esetében szinte általános, hogy a viszonylag enyhe és normális testi tünetek veszélyjelekként értelmeződnek. Egy zsúfolt metróban, ahol természetes, hogy az ember szédül és kényelmetlenül érzi magát, pláne, ha hőség van, a beteg egy idő után arra gondolhat, hogy "Mindjárt infarktust kapok!". Kávéivás után, amikor mindnyájunknak felgyorsul a szívverése, a pánikolók többségének az átlagembertől eltérően nem az jut eszébe, hogy "Most ittam egy kapucsínót, jár is a motor rendesen!", hanem az, hogy "Valami gond lehet velem, hiszen a szívem úgy kalapál, mint aki megőrült!". Nos, ha meg vagyunk győződve arról, hogy halálos veszedelem fenyeget, természetes, hogy olyan reakciókat produkálunk, mint amilyeneket egy valóban halálos veszélyben lévő adna: heves szívverés, légszomj stb. Úgy tűnik tehát, hogy a problémát leginkább az okozta, hogy a pánikbetegek adott helyzetben nem képesek valósághűbb magyarázathoz fordulni a tünetek értelmezésekor – nevezetesen, hogy nem szívbetegségről, hanem a zsúfoltság okozta enyhe rosszullétről, vagy a kávé miatt felgyorsult szívdobogásról lehet szó. A téves értelmezés viszont a félelem és rettegés ördögi körét indítja be, ami pánikállapothoz vezethet.

A depresszió esetében hasonlóan sok múlik a szinte megfoghatatlanul, automatikusan jelentkező, negatív helyzetértelmezéseinken. Ha például az utcán sétálok, bámulom a kirakatokat, és a képmásomat megpillantva egy áruházi tükörben hirtelen az suhan át az agyamon: "Hú, megint felszedtem vagy öt kilót. Gusztustalan vagyok. Nem fogok kelleni soha senkinek!", akkor váratlanul teljesen elromolhat a hangulatom anélkül, hogy tudatosítottam volna, hogy voltaképpen miféle torzított és túlzó gondolatokkal van tele a fejem. A kognitív terápia ezeket az elszálló, belső "sugalmazásainkat", a negatív helyzetértelmezéseinket veszi célba, és abban segít, hogy ezek megváltoztatásával egy jóval reálisabb szemléletet alakítsunk ki önmagunkról és a világról.

A SOTE Klinikai Pszichológia Tanszékén a társadalombiztosítás által finanszírozott pszichoterápiára is van lehetőség – fizetni tehát nem kell –, részletesen lásd a  tanszék honlapján. Kognitív módszerekkel dolgozó terapeutát választhat még a www.pszichologia.hu weboldal szakemberkeresőjéből; a relaxációs módszerek – pl. autogén tréning, imagináció – elsajátítása felől pedig a Magyar Szimbólumterápiás és Relaxációs Egyesületnél érdeklődhet, itt: www.relaxacio.hu.

Remélem, tudtam segíteni. A problémákkal való szembenézéshez és a gyógyuláshoz mindkettőjüknek sok sikert kívánok, üdvözlettel: Fiáth TitaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés