free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Krizantém helyett ajánljuk halottak napjára

Megyeri Nikolett         Címkék: dekoráció, dísz, halottaknapja, otthon, tárgy 0 hozzászólás

Halottak napjára való személyes ráhangolódás egyik módja, ha temetőbe, otthonra szánt ünnepi díszeket saját kezűleg készítjük el. Szakértőnk ad néhány ötletet.

November 2., halottak napja. Egy végeláthatatlan kocsisorban ücsörögve, netán tömött buszra zsúfolódva, esetleg a sűrűn parkoló autókat gyalogosan kerülgetve közelítitek meg a temetőt. Mire eléritek a kaput, már felhúztátok magatokat annyira, hogy lendületből, aranyárban megvásároljátok az első - a többihez képest - valamivel kevésbé fonnyadt csokor krizantémot valamint néhány mécsest. Megkeresitek a  hozzátartozók földi maradványait őrző sírt vagy urnafalat - amit esetleg tavaly ilyenkor láttatok utoljára -, ahogy illik, elhelyezitek rajta a virágot és a mécseseket, majd sebtében távoztok is, hiszen valahogy még haza kell jutni, és az sem lesz éppen kellemes…

Tisztelet a kivételnek, bizonyára sokatoknak ismerős ez a forgatókönyv. Pedig nem kell ahhoz sok, hogy akiben az affinitás megvan, az ennél valamivel személyesebb, finomabb módon adja meg a módját az ünnepnek. Ennek egyik formája, ha például mi magunk, saját kezűleg készítjük el azt a kompozíciót, amit elhelyezünk majd a temetőben, hiszen ezzel nem csupán gyakorlatban, de bizonyos értelemben lelkileg is rá lehet hangolódni az elhunytakról való megemlékezésre. A Borsa kedvenc virágkötője, Rigó Márta mutatott nekünk néhány otthon is kivitelezhető kompozíciót.

Temetőbe

A hagyományos krizantémcsokrot valamint a koszorút Márta szerint kapásból el lehet felejteni. Amire viszont szükségünk lehet a képen láthatókhoz hasonló díszek kivitelezéséhez, azt szinte kivétel nélkül könnyedén begyűjthetjük a kertekben, parkokban, erdőkben: falevelek, ágacskák, különböző méretű fenyőtobozok, makkszemek, gesztenyék, almák, illetve száraz virágok. Ezen felül - attól függően, hogy melyik kompozíciót szeretnénk elkészíteni - kellhet még mécses, ragasztópisztoly, szalag, tál, esetleg tűzőhab.


Nézd meg a halottak napi díszeket!

Az első, legegyszerűbb kompozíció alapja hét-nyolc darab, nagyjából egyforma, hosszúkás fenyőtoboz, melyeket az oldaluknál ragasztópisztoly segítségével összeragasztunk. Erre - szintén ragasztással - kerül néhány tujaág, majd pedig egy réteg száraz falevél. A levelek között kihagyunk némi helyet, ahová egy teamécsest ragasztunk, lehetőleg úgy, hogy ha meggyújtjuk, akkor a körülötte lévő levelek ne kapjanak lángra. A mécsest átköthetjük fekete szalaggal.

A következő dísz valamivel kevésbé komor. Alapja ennek is néhány oldalánál összeragasztott hosszúkás fenyőtoboz. A tobozokra szárított hortenziát és rózsát, illetve hukkot (utóbbi kiváltható például tujával is) ragasztunk, lehetőleg minél tömörebben. A szárított növények közé két, szalaggal átkötött mini cserép is kerül, amelyekbe egy-egy teamécsest állítunk. A kompozíciót kisebb fenyőtobozokkal, esetleg díszalma-szemekkel díszíthetjük tovább.A félgömb alakú dísz alapja egy műanyag tálka (például virágalátét), amelybe egy darab tűzőhabot ragasztunk. A tál és a tűzőhab mérete lehet kisebb vagy akár nagyobb is, ahogy szeretnénk, ez a kompozíció ugyanis bármilyen méretben jól mutat. A tűzőhab tetejére egy mécsestartót ragasztunk, melyet csipkével vagy szalaggal is díszíthetünk. A tűzőhabba tuja-, illetve buxuságakat, esetleg hukkot tűzünk oly módon, hogy lehetőleg félgömb alakot kapjunk. Az ágak közé szárított virágokat, makkszemeket, kis méretű fenyőtobozokat ragasztunk, ügyelve arra, hogy a tűzőhab végül sehol se látszódjon ki.

Otthoni díszek

Tudjuk persze, hogy sokan vannak olyanok, akik ideológiai vagy egész egyszerűen gyakorlati okokból nem a temetőben - vagy nem kizárólag ott - emlékeznek meg a halottaikról, hanem otthon (is). Ilyen esetre Márta egy alkalomhoz illő, asztali tálas kompozíciót ajánl. Ennek alapja egy nagyobbacska fa- vagy üvegtál, amelybe faleveleket szórunk. A falevelek között elhelyezünk pár szem gesztenyét, illetve fenyőtobozt. Ezután széltében felszeletelünk egy almát - lehetőség szerint úgy, hogy a csillag alakú magháza szépen megmutassa magát -, majd a nagyjából hasonló méretű, középső szeleteket élükre állítva elhelyezzük a termések között. Végül néhány teamécses kerül még a tálba. Ez a dísz nem csupán esztétikus, de kellemesen illatozik is.Gondoltunk persze azokra is, akikhez az ünnep angolszász megközelítése, a Halloween áll közelebb. Számukra szakértőnk sem ajánl mást, mint a klasszikus jelképnek számító töklámpást. Egy nagy testű, gömb alakú tökkel megküzdeni persze elég macerás, így jobban járunk, ha inkább kisebb, hosszúkás tökkel dolgozunk. Fontos, hogy ebből csak olyat vegyünk meg, amelyik stabilan megáll a talpán.Az ilyen típusú tököt semmi esetre se skalpoljuk meg, hiszen alakjánál fogva felülről nem tudnánk kivájni. Ehelyett a "fenekénél" vágunk rajta egy megfelelő méretű lyukat, melyen keresztül evőkanállal vagy fagyiskanállal eltávolítjuk a húsát úgy, hogy az alsó részén azért maradjon némi talapzata. A másik oldalára alkoholos filccel felrajzoljuk azt az arcot vagy épp mintát, amit szeretnénk majd kifaragni. (Ezt a lépést a biztos kézügyességgel rendelkezők akár ki is hagyhatják, bizonytalanabbaknak viszont ajánlott.) Ezt követően aztán késsel óvatosan kivágjuk a mintát. Végül a tök belsejébe teamécsest helyezünk.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés