free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A hackerek indítékai a vírusgyártásra

Ádám Péter         Címkék: email, hacker, informatika, számítógép, vírus 0 hozzászólás

Számos oka lehet annak, hogy valaki miért veszi rá magát számítógépes vírusok gyártására, terjesztésére, de megkerestük a legfőbb indokot. Nem olyan bonyolult.

Amikor Bruce Willis legutóbb drágán adta az életét - a Die Hard 4.0 - Legdrágább az életed című filmben -, éppen egy szupergonosz hackerbanda karmai közül mentette meg a világot. A filmben ugyanis az elvetemült hackerek megbénítják az Egyesült Államok összes kormányzati számítógépes rendszerét, amitől persze kitör a pánik, menekül ki merre lát. Mindez csak film, legyinthetünk is bátran, azonban a valóságban is megannyi rossz szándékú hacker tevékenykedik azon, hogy valamilyen cseles számítógépes vírus segítségével tönkrevágja akár a mi kis privát gépünket, vagy (ha már lúd legyen kövér) megbénítson egy nagyobb rendszert. A kérdés már csak az, hogy miért is teszik mindezt.

Aki számítógépet használ, az valószínűleg már találkozott valamilyen kompjúteres vírussal a gépén, ha máshogy nem is, hát email formájában bizonyosan érkezett valami kattints ide és jó lesz neked típusú üzenet. Rosszabb esetben pedig fájlok, adatok tűntek el a gépről, vagy az egész operációs rendszer totálkáros lett. "Régen egy vírus teljesen tönkretette a gépet miután elvégezte a feladatát, de manapság már olyan "intelligens" vírusokat gyártanak a hackerek, amelyek észrevehetetlenül működnek a számítógépeken" - magyarázza a Borsának Németh Gábor informatikus. "A legtöbb esetben nincs tudomásunk róla, hogy ott vannak, bárhol lehetnek a gépen belül, és ezért szinte lehetetlenség megtalálni őket."Annak számos oka lehet, hogy miért veszi rá magát valaki számítógépes vírusok gyártására és terjesztésére, de a legfőbb indok azért - mint sok más esetben - az anyagi haszon reménye. "A spamek terjesztése például nagy üzlet, hiszen ez egy agresszív reklámozási módszer" - mondja informatikus szakemberünk. "A gépünkre egy adatgyűjtő alkalmazás kerül, ami lehetővé teszi, hogy amit a felhasználó lát a gépén, azt a vírus is láthassa, és az így szerzett információk alapján már küldik is a spameket az emailünkre." Jól ismert példa még, amikor a bankok számítógépes rendszerét törik fel, és úgy emelnek le pénzt az ügyfelek számláiról, de olyan estekről is olvashatunk a hírekben, hogy a vírus lekódolja a gépünk egy tartozékát, szoftvert vagy hardvert is akár, majd egy üzenet érkezik a "kedves" terjesztőktől, hogy némi anyagi ellenszolgáltatás fejében szívesen elküldik a kódot, ami feloldja az adott elem megbénítását. "Tulajdonképpen túszul ejtik a számítógépünket, és váltságdíjat követelnek érte, sokkal egyszerűbb módszer, mint embereket rabolgatni."

Az anyagiakon kívül azért más indítéka is lehet a vírusgyártásnak. "Valaki egyszerűen bosszúból, mert kirúgták a munkahelyéről vagy csak egyszerű rosszindulatból kezd el vírusokat terjeszteni" - mondja Németh. "Ma már nem is kell komolyabb szakértelem egy vírus készítéséhez, az internetről letölthetők úgynevezett toolkitek, amelyek segítségével bárki összedobhat egy jó kis vírust, ha éppen kedve szottyan az ilyesmihez."Másik gyakori eset, amikor a heckerek azért törnek fel egy rendszert, hogy a saját határaikat teszteljék. "Egy rendszer feltörése vagy az egész világhálón keresztülsöprő vírus útnak indítása mindig nagy kihívást jelenthet egy hacker számára. Egyszerűen csak a saját képességeik bizonyítására készítenek vírusokat, amelyek aztán a mi gépünkön landolnak, és tönkreteszik azt." De vírusok készülhetnek országok közötti konfliktus elmélyítésének céljából is: a két évvel ezelőtti orosz-észt kakaskodás alatt orosz hackerek észt állami rendszereket támadtak meg. "Az országok között is dúl a kiberháború" - erősíti meg információnkat az informatikus. Persze vírusokat mi magunk is terjeszthetünk tudtunkon kívül, például a hoax nevezetű körlevelekkel. A "küldd el tíz embernek, különben egész életedben boldogtalan leszel" típusú üzenetek remek bázisul szolgálnak egy vírus terjedéséhez.A vírusok ellen azért védekezni is lehet, bár egyre nehezebb lesz a számítógépes biztonsággal foglalkozó szakemberek dolga, és hát a védelmi rendszerek kidolgozása közben is születhetnek újabb vírusok. "Léteznek a "jó hackerek", akik tulajdonképpen biztonsági rendszereket fejlesztenek ki, de a munka közben ők is készítenek vírusokat, hogy általuk ellenőrizzék a védelem működőképességét" - meséli szakértőnk. Az újfajta vírusok azonban rendre "túljárnak" a biztonsági szakemberek eszén. "Nincs tökéletes vírusírtó program! A legfőbb probléma az, hogy a vírusirtók mintákat keresnek, ezért csak a régebbi vírusokat képesek beazonosítani és elpusztítani, ha egy új vírus kerül a számítógépre, akkor a vírusirtó nem fogja megtalálni, így az nyugodtan működhet tovább. Pontosan mint amikor a szervezetünket támadó vírusok mutálódnak, és az oltás már semmit sem ér ellenük." Szakemberünk szerint azért nagy aggodalomra nincsen ok, hiszen a legtöbb vírus teljesen észrevétlenül van jelen a gépeken, és nem okoznak semmilyen kárt nekünk. "Persze a legjobb védekezés az óvatosság: nem szabad bármit megnyitni!" - figyelmeztet a szakértő.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés