free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A nem biztonságos abortusz áldozatai

Borsa         Címkék: abortusz, afrika, fogamzásgátló, probléma, terhességmegszakítás 1 hozzászólás

A világ számos országában érvényesek abortuszt tiltó törvények, ráadásul fogamzásgátlókhoz is nehéz hozzájutni. Ez évente közel 70 000 nő életébe kerül.

A befolyásos Guttmacher Institute felmérése szerint az abortuszok száma világszinten csökkent, de ez az adat csak a törvényes abortuszokra vonatkozik, és javarészt a Kelet-Európában bekövetkezett változások eredménye - számolt be róla  a Guardian.

Míg 1995-ben 45,5 millió abortuszt végeztek a világon, addig 2003-ban ez a szám 41,6 millió. Ebből azonban 19,7 millió nem biztonságos terhességmegszakítás volt, s ezeknek a száma 1995-höz képest alig változott, hiszen az az évi adat 19,9 millió. A nem biztonságos abortuszok túlnyomó részét olyan fejlődő országokban végezték, ahol a törvények korlátozzák a törvényes abortuszt.

http://newsimg.bbc.co.uk

"Gyakorlatilag nem volt biztonságos az összes Afrikában, Latin-Amerikában és a Karib-szigeteken végzett abortusz" - mondja a jelentés. Ázsiában a biztonságos eljárások száma felülmúlta a nem biztonságosakat, köszönhetően a sok Kínában elvégzett törvényes abortusznak. Az Európában és Észak-Amerikában végzett abortuszok döntő többsége biztonságos volt.

Az intézet - amely sok éve követi a számadatok alakulását - reméli, hogy a szomorú kép, melyet az általuk készített jelentés fest, befolyásolni fogja a döntéshozókat. "Reméljük, hogy az új jelentés információkat ad a nyilvános vitához, melyben az érzelmek túl gyakran jelentenek ütőkártyát a tudománnyal szemben" - mondta Dr. Sharon Camp, az intézet elnöke.

Alapvetően az lenne a cél, hogy a nem kívánt terhességeket megelőzzék, ugyanakkor számos országban nehezen juthatnak az emberek családtervezéssel kapcsolatos tanácsokhoz, illetve a fogamzásgátló termékekből is nagy a hiány. Ameddig pedig ez nem oldódik meg, addig a nőknek továbbra is szükségük lesz az abortuszra, függetlenül attól, hogy az biztonságos-e vagy sem. "Megfelelő politikai hozzáállással biztosíthatnánk azt, hogy a nőknek ne kelljen meghalniuk azért, mert megszakíttatnak egy nem kívánt vagy nem tervezett terhességet" - magyarázta Camp.

http://o.aolcdn.com

Korábban az Egyesült Államok volt a családtervezés legnagyobb támogatója a fejlődő országokban, ám a támogatás összege jelentősen visszaesett George Bush elnöksége alatt. Ő ugyanis 2001-ben bevezette az úgynevezett "Global Gag Rule"-t, vagyis azt a  szabályozást, amely tiltja, hogy amerikai költségvetési pénzekből olyan nem Amerikában működő szervezeteket támogassanak, melyek családtervezéssel vagy abortusszal kapcsolatos tanácsadást vagy szolgáltatást nyújtanak. Bár az európai kormányok növelték a szervezeteknek nyújtott támogatást, ám ez nem bizonyult elégnek egy olyan időszakban, amikor egyre több pár kezdett kisebb családokban gondolkodni. "Valójában ez egy elvesztegetett évtized volt" - jegyezte meg Camp.

Barack Obama elnök eltörölte ezt a Bush által bevezetett szabályozást, így több anyagi támogatásra lehet számítani az Egyesült Államoktól, ahhoz azonban idő kell, hogy a gyártóktól több fogamzásgátló terméket rendeljenek és eljuttassák azokat oda, ahol szükség van rá.

Azokban az országokban - például a volt Szovjetunió területén - ahol a fogamzásgátló-használat gyakoribbá vált, az abortuszráták estek. 1995 és 2003 között világszinten, a 15-44 éves korosztályban az 1000 nőre jutó nem kívánt terhességek száma 69-ről 55-re esett. 1990-ben a férjezett nőknek 54 százaléka használt fogamzásgátlót, ez az arány 2003-ra 63 százalékra nőtt. Afrikában azonban a házas nőknek csupán 28 százaléka használ fogamzásgátlót. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a termékek nehezen elérhetők.

http://aliceproujansky.com

A jelentés rámutat arra is, hogy megfigyelhető egy globális trend az abortusztörvények liberalizációjában, melyek lehetővé teszik a nőknek, hogy biztonságosan szakíttathassanak meg egy nem kívánt terhességet. 1997 óta 19 ország lazított a vonatkozó törvények szigorúságán. Lengyelországban, El Salvadorban és Nicaraguában ugyanakkor keményebb törvényeket hoztak, az utóbbi két ország ráadásul akkor is tiltja az abortuszt, ha az állapotos nő élete veszélyben van. "Nicaraguában nőtt a női halálozások és a tinédzser öngyilkosságok száma" - mondta Dr. Kelly Culwell, az International Planned Parenthood Federation tanácsadója.

Camp helyteleníti, hogy míg korábban 13 jelentős gyógyszeripari vállalat dolgozott fogamzásgátló termékek, illetve programok fejlesztésén, addig most egy sem teszi ezt. Pedig legfőképpen olyan fogamzásgátló termékekre lenne szükség, melyeket a nők használhatnak. Lévén, hogy a kondomhasználathoz a férfi beleegyezése is szükséges.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés