free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Divattörténeti pillanatok a filmvásznon

Borsa         Címkék: divat, film, mozi, színész, trend 0 hozzászólás

A divat és a film világa mindig is összetartozott, a filmvászon sok divattörténeti mozzanatnak adott helyet. A mozi több mint száz éves történetéből szemezgetünk.

A divat és a filmezés összefonódása a némafilmek egyre népszerűbbé válásának volt köszönhető, amikor felismerték, hogy a mozi tömegeket vonz, és milyen nagy befolyást gyakorol rájuk. A 20. század elején az újonnan születő filmcsillagok ruháit - a mai bevett szokásokkal ellenben - a társaságok leszerződtetett jelmeztervezői készítették, ugyanis az akkor főleg Európában működő divatházak lealacsonyítónak tartották a hollywood-i munkákat, Coco Chanel egyenesen kijelentette, hogy "Hollywood a mellek és fenekek városa." Érdekesség, hogy csak a főszereplők jelmezeit terveztették a készítők, a mellékszereplők saját ruhájukban játszották el a szerepeket, de éppen ezért sokkal több pénzt és munkát tudtak befektetni egy-egy mozi jelmezeibe, olyannyira, hogy sokszor a fehérneműket is korhű anyagokból készítették.

A '20-as évek egyik leghíresebb jelmeztervezője Adrian volt, aki dolgozott az MGM-nek, a Warner Brothers-nak és a Paramount-nak, illetve az ő kezei közt "született meg" Greta Garbo is. A mára már legendássá vált színésznő köré melankolikus imázst építettek fel, amihez remekül illettek az elegáns kosztümök, melyek szögletességükkel és férfiasságukkal kiemelték Garbo maszkulin vonalait. Természetesen mindenki tudja, hogy róla nevezték el a magas nyakú felsőt, a garbót, de nem csak ez az egy divattörténeti jelentőségű ruhadarab kötődik a nevéhez. Garbo a Ninocska című filmben viselt ruhájával, a svájcisapka, ballonkabát és lapos talpú cipő összeállításával azonnal divathullámot indított el. Kolléganője, Marlene Dietrich, a következő évtizedben a feminista mozgalmak élharcosaként segített elfogadtatni a nadrág viselését, aki nem csak a filmvásznon, hanem a magánéletében is előszeretettel viselte ezt a ruhadarabot. Hasonló jelentőségű a Kertész Mihály által rendezett Casablancában Humprey Bogart és Ingrid Bergman lezser ballonkabátja és széles karimájú férfi kalapja, amit ebben a filmben viseltek először így együtt.

http://circavintageclothing.com.au
Marlene Dietrich; Humprey Bogart és Ingrid Bergman a Casablancában

A férfiak közül elsőként a szemtelenül jóképű, ifjú Marlon Brando rúgta fel a szabályokat, azzal, hogy a Vágy villamosa című alkotásban először viselt T-shirt-öt pólóként, amely akkoriban még férfi fehérneműnek számított. Szintén Brando közreműködésével terjedt el a Vad bandában láthatott motoros szerkó, a napellenzős sapka, a feliratos bőrdzseki, a világos póló és feltűrt szárú farmer szett. Ugyanez volt James Dean farmerjának és lezser pulcsijának a sorsa is, sőt a fiatal színész követői saját nevet is kiérdemeltek, "deanagerek"-nek nevezték őket. Bizonyos ruhadarabok elhagyására is láthattunk példát, az Ez történt egy éjszaka című Clark Gable mozi hatására ugyanis a férfiak elhagyták ingük alól az atlétát, ugyanúgy meztelen felsőtesttel viselték, mint ahogy Gable az egyik jelenetben.

www.jeamsdean.com
James Dean; Marlon Brando

Az '50-es évek Marilyn Monroe csáberejében teltek el, akinek a nevéhez nem is egy ruhadarab, hanem egy egész szépségideál köthető, ugyanúgy, mint kolléganőjéhez, Audrey Hepburn-höz, aki nem szexisségével, hanem éppen visszafogott bájával érdemelte ki ezt a megtiszteltetést. A '60-as évek végén, Arthur Penn által rendezett Bonnie és Clyde kosztümjei olyannyira jól sikerültek, hogy újra divatba hozták a '30-as évek divatját, a svájcisapkát, a rövid pulóvert, a harangszoknyát és a hozzá viselt alacsony sarkú cipőt is. A következő ilyen nagy befolyással rendelkező filmre egy évtizedet kellett várni, Woody Allen Annie Hall-jában Diane Keaton férfias ruhatára, a széles nyakkendő, a szövetmellény és a férfiing elsöprő sikerrel divatot teremtett, olyannyira, hogy még ma is akadnak követői, Kate Moss öltözéke képviseli a legpéldásabban a Ralph Lauren által tervezett stílust.

www.britannica.com
Faye Dunaway mint Bonnie; Diane Keaton mint Annie Hall

A '60-as évek férfidivatját is áthatotta az izzadságszag, minden férfi egyként rajongott
James Bondért (Sean Connery) és Simon Templarért (Roger Moore) ezért bármilyen ruhadarabot el lehetett nekik adni e két névvel. Ennek következtében a jól szabott öltönyöket talán soha nem volt olyan könnyű eladni, mint ebben az évtizedben.
A '80-as éveket az eklektika jellemezte, a Miami Vice sportos eleganciája és Madonna első filmszerepe (Kétségbe esve keresem Susan-t) kapcsán kirobbanó romlott, szakadt külső. Miss Ciccone ekkor alapozta meg hírnevét hatalmas méretű bizsujaival, a csipkefelsők alól kilógó melltartóival és csapzott loboncával. '83-ban Flashdance-lázban tombolt a világ, mindenki színes lastex tornadresszre, lábszármelegítőre és tornacipőre vágyott, amely újra fellángolt az ezredfordulón, köszönhetően Geri Halliwell, Jennifer Lopez és - a már említett - Madonna közreműködésének.

http://loopgum.files.wordpress.com
Madonna; Geri Halliwell

A kilencvenes években a divat és a film kapcsolatában radikális változás állt be, ugyanis az addig egy-egy produkciót felvállaló tervezők nagyobb részt kértek a tortából, olyan nagy horderejű reklámértéke lett a filmeknek, hogy a nemzetközi divatcégek egymás sarkát taposták - és tapossák a mai napig -, hogy egy-egy mozi közreműködői lehessenek. Erre a kétségbeesett törtetésre tökéletes példa Armani, aki csak a filmsztárok miatt nyitott fiókot L.A.-ben, hogy mindig kéznél lehessenek ruhakölteményei. Az évtized két egyik legnépszerűbb filmjének, a Micsoda nőnek!, és a Bárányok hallgatnak ruhatervezője Nino Cerutti volt, aki a két sikerprodukcióval tovább öregbítette hírnevét. Mára már a sztárok hirdetik a divatházakat, kívül kerülve a vásznon, önálló munkaként népszerűsítik a márkaneveket, természetesen nem kevés összegért.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés