free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A dizájnerek újra divatba hozzák az ébresztő órákat

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, ébresztőóra, mobil, tárgy 5 hozzászólás

Mióta a mobilokban alapfelszereltség az ébresztőfunkció, az ébresztőórák kimentek a divatból. A dizájnerek azonban ezt nem hagyják annyiban.

A mobiltelefonok elterjedésének egyik következménye, hogy leszoktunk az órákról. Sokan a karórákról is, bár azok legalább, mint divatkiegészítő meg tudták őrizni valamelyest a pozíciójukat. Az ébresztőórák viszont határozottan kimentek a divatból. A dizájnerek azonban - nagyon helyesen - ezt a helyzetet nem hagyják csak úgy annyiban: olyan ébresztőórákat terveznek, melyek garantáltan többet vagy mást nyújtanak, mint egy mobil ébresztőfunkciója.

Nem csupán ébreszt, de már az alvást is kellemesebbé teszi, reggel pedig nem hangokkal, hanem illattal kelt Alfie Lake kreációja, az Osim Nioi ébresztőóra(kép1).  A masinába illatpatronok helyezhetők: a levendulás patron éjszakára való: az aromát álmunkban belélegezve mélyebben alhatunk. Az ébresztés időpontjában aztán aktiválódik a másik patron, mely a friss pirítós intenzív illatával zavarja ki az álmot a szemünkből.

www.instablogsimages.com, www.mathlete.com, http://netzspannung.org


Szintén illattal ébreszt a Matty Sallin, Daniel Bartolini és Hsiao-huh Hsu tervezőtrió által alkotott Wake’n’Bacon(kép2). A minimalista malacfejet formázó ébresztőóra belsejébe lefekvés előtt be kell készíteni egy szelet szalonnát. Az ébresztési időben bekapcsol a szerkezetben található sütő és sütni kezdi a szalonnát, a kiáradó pikáns illat pedig felébreszti az alvót, akinek így a nap indulásakor már kapásból van egy szelet sült szalonnája is.

Szintén nem hangokkal, de még csak nem is illatokkal ébreszt Eva Burneleit és Katrin Lütkemöller német dizájnerek alkotása, a Blank-O-Matic(kép3). Annál sokkal kíméletlenebbül.  Egy olyan gépről van ugyanis szó, ami a beállított időpontban konkrétan lerángatja rólunk takarót. Ha pedig erre fel mi megpróbáljuk azt visszahúzni magunkra, nos, a masina annál hevesebben és gyorsabban kapja le rólunk újból.

www.yankodesign.com, www.coolest-gadgets.com


Az előzőhöz képest a másik véglet Lisa Toepfer ébresztőpárnája, a SnoozeMe(kép4).  Az ébresztőóra, ami - választható - csörgéssel vagy zenével ébreszt, a párna belsejében található. Amikor megszólal, kifejezetten könnyen és kényelmesen el lehet hallgattatni a plüssel keretezett X gomb lenyomásával. Ehhez még a kezünket sem kell feltétlenül használni, az is bőven elég, ha a megfelelő pontra arrébb tesszük kicsit a fejünket.

Aki nem akar vagy nem tud lemondani arról, hogy az ébredés pillanataiban keletkező agresszióját az ébresztőórán töltse ki, annak mindenképp ideális választás lehet - már ha egyszer koncepcióból valóságos termékké avanzsál - Matthias Lange Smash ébresztőórája(kép5). A masina lényegében egy nagy, félgömb alakú szundi-gomb, melynek bármekkorát odasózhatunk, hogy elhallgasson végre, ugyanis simán  kibírja. A teteje átmenetig behorpad ugyan, de aztán szépen visszaáll eredeti állapotába.

www.thinkgeek.com, www.nandahome.com


Sem finoman, sem agresszíven nem tanácsos viszont a szundi gombot nyomogatni a ThinkGeekLabs SnuzNLuz ébresztőóráján(kép6). Ez a szerkezet ugyanis WiFi segítségével kapcsolódik a netre, s ezen keresztül hozzáfér tulajdonosa bankszámlájához, melyről a szundi gomb minden egyes lenyomásakor egy bizonyos összeget átutal egy előre beállított számlaszámra. A módszer akkor működik a leghatékonyabban, ha az az előre beállított számlaszám például egy, a delikvens által kellően utált jótékonysági szervezeté…

Persze aki időben fel szeretne ébredni, az akkor mehet leginkább biztosra, ha nem fér hozzá túl könnyen az ébresztőhangot elhallgattató gombhoz. Például azért, mert az ébresztőóra "elmenekül" az ágyból elérhető távolságból. A amerikai Nanda Home Clocky órája(kép7) ébresztéskor nem csupán sípolni kezd, hanem gurulni is. Mire odanyúlnánk az éjjeliszekrényre, hogy leállítsuk, addigra már rég a szoba közepén rohangál, így kénytelenek vagyunk kikászálódni az ágyból, hogy el tudjuk hallgattatni.

www.newlaunches.com, www.popgadget.net

Hasonló ötleten alapul a repülő ébresztőóra  is(kép8). A szerkezet a beállított ébresztési időpontban iszonyatos szirénázásba kezd, a tetején található kis golyó pedig a propeller segítségével felemelkedik és repkedni kezd a szobában. A szirénázást viszont csak úgy tudjuk leállítani, ha a golyót visszahelyezzük az óra tetejére, ehhez viszont elkerülhetetlenül fel kell kelnünk és röptében el kell kapnunk.

Az előzőeknél pár fokkal még vagányabb és cselesebb darab a Bim Bam Banana puzzle ébresztőórája(kép9). A masina ébresztéskor a tetejében elhelyezett négydarabos kirakós játék darabjait kilövi magából, s azok szanaszét repülnek a szobában. A sípolás pedig egészen addig nem hallgat el, míg meg nem keressük mind a négy darabot és ki nem rakjuk a puzzlet.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés