free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Visszafordítható lesz az őszülés?

Borsa         Címkék: kozmetika, l'oréal, őszülés, szer 0 hozzászólás

A L’Oréal kutatóintézetének szakemberei egy olyan szer kifejlesztésén dolgoznak, mellyel visszafordítható az őszülés. Tíz éven belül állítólag elérhető lesz.

Azzal szembesülni, hogy a haj őszülni kezdett, még azok számára sem épp felvillanyozó élmény, akik egyébként már évek óta festik. Azok pedig, akik ragaszkodnak a természetes hajszínükhöz, egyenesen tragédiaként élhetik meg ezt az - egyelőre - elkerülhetetlen folyamatot. A L’Oréal cégnek dolgozó kutatók viszont azt ígérik, hogy tíz éven belül elérhető lesz a szer, mellyel az őszülés nem csupán megállítható, hanem visszafordítható lesz, így ha akarjuk, visszakaphatjuk majd a természetes hajszínünket - számolt be róla a Daily Mail.

Bár az ötlet egyelőre úgy hangzik, akár egy sci-fi regényből származó fantázia,  a Centre Charles Zviak, azaz a L’Oréal cég kutatóintézetének szakértői azt állítják, hogy nagyon is valóságos. Ha a vállalat tervei megvalósulnak, egyszer és mindenkorra búcsút inthetünk az őszülésnek.

http://ehow.com


A Párizs egyik északi külvárosában, Clichyben működő kutatóközpont modern és ízléses, ugyanakkor egészen hétköznapi intézmény. Nemrégiben brit újságírókat - köztük a Daily Mail munkatársát - is meginvitáltak a központ konferenciatermébe, hogy megosszák velük a hajjal kapcsolatos legújabb kutatások rendkívül ígéretes eredményeit.

"A haj egy rejtély" - mondta Patricia Pineau, a L’Oréal kutatóintézetének kommunikációs igazgatója. "Egy rost, egy fizikai tulajdonságokkal rendelkező anyag. Egy élo szerv, amely nő, megőszül és kihullik. Hogyan harcolhatunk ez ellen? Fizikai vagy biológiai megközelítésre van szükségünk?" Ezzel a problémával a tudósok jó ideje viaskodnak. Száz éve, mióta Eugene Schueller megalapította  a L’Oréal-t a párizsi Rue Royale-on, a vállalat mindig nagy hangsúlyt fektetett a hajszínnel kapcsolatos kutatásokra. Hatalmas pénzeket költenek erre - tavaly például közel 1 milliárd 750 millió forintnak megfelelő összeget -, nagyjából dupla annyit, mint a versenytársaik.

www.propbuilder.co.uk

Pineau tovább magyarázott. A haj a bőrhöz hasonlóan melanocitákat tartalmaz, vagyis olyan pigmentsejteket, melyek festékanyagot termelnek, ami a haj színét adja. Amikor a haj megőszül, elkezdenek belőle eltűnni a melanociták. Ameddig azonban még megtalálhatók a hajban, addig a kutatók szerint lehetséges, hogy újraindítsák bennük a festékanyag-termelést. Hogy pontosan hogyan, az egyelőre még az ő titkuk. Azt azonban elárulták, hogy a szer, mellyel az őszülés visszafordítható, a tervek szerint egy szájon át szedhető készítmény lesz és sokféle hajápolási termék kapcsolódik majd hozzá, mely támogatja majd a hatását. Ha minden a tervek szerint halad, a termék tíz éven belül elérhető lesz.

Perszer joggal vetődik fel a kérdés, hogy ha annak a rengeteg nőnek, aki csak azért festi a haját, mert őszül, a készítménynek köszönhetően nem lesz többé szüksége hajfestékre, az nem fogja-e rontani az üzletet akár magánál a L’Oréal-nál is, hiszen a cég erősen érdekelt a hajfestékek piacán is? Nos, ők azt mondják, nem. Szerintük ugyanis ez a korszakalkotóan új felfedezés üzletileg is megéri majd.

Mindezek mellett a cég egy másik tudományos áttörést is elért, melyről valamivel többet árultak el a sajtó munkatársainak. "A hajfestés hagyományosan az ammónia használatán alapul, hiszen ez távolítja el a hajból a színt, mielőtt a festékpigmentek dolgozni kezdenek" - magyarázta Jean-Marc Ascione, az intézet hajfestéssel kapcsolatos kutatásokra specializálódott részlegének igazgatója. Az ammónia remekül működik, de büdös és éget. A tudósok feltaláltak egy újfajta hajszínező anyagot, az INOA-t (Innovation No Ammonia), mely - mint az a nevéből is kiderül - ammóniamentes, így sokkal gyengédebb a hajhoz, sőt, olyan jótékony hatással van rá, hogy szinte visszaadja a festés előtti kondícióját. Az újfajta festéket nemrégiben hajszalonokban tették elérhetővé és az első készletek villámgyorsan ki is fogytak.
"Izgalmas, mert forradalmi" - mondta Jo Hansford celeb-mesterfodrász, aki Mayfair szalonjában kipróbálta az INOA-t. "Sokkal kevésbé agresszív és sokkal kevésbé gyengíti a hajat, ami hatalmas ajándék a kuncsaftoknak, különösen a jó minőségű hajjal rendelkező nőknek."LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés