free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Divatfotózás egykor és most

Borsa         Címkék: divat, divatfotó, munkácsimárton 0 hozzászólás

Ma már természetesnek vesszük a divatmagazinok gyönyörű képeit, pedig nem volt ez mindig így. Lássunk egy kis divatfotó történelmet a harmincas évektől napjainkig.

A divatfotózás létrejöttében sok körülmény szerepet játszott, elsősorban a fényképészet technológiájának kellett egy bizonyos mértékű fejlettséget elérnie, amire az 1900-as évek környékén került sor. Megsokszorozódott a negatívok színérzékenysége, megnövekedett a fényerő és a fényérzékenység, ezáltal pedig sokkal jobb minőségű képeket lehetett készíteni. Ekkor jelentek meg az első tekercsfilmek és a fényképezőgép ekkor vált le az állványról, ennek következményeként pedig a fényképészek munkája nagyban megkönnyebbült, már nem kellett hozzá olyan fokú precízség, szabadabban lehetett mozogniuk a gépekkel.

www.staleywise.com, www.ago.net
George Hoyningen-Huene fotója és Edward Steichen képe

Ezek a fejlesztések lehetőséget adtak a fotográfusoknak, hogy eddig elképzelhetetlen megközelítésekből dolgozzanak, aminek eredményeként pedig megváltozott a képek témavilága és látásmódja is. Az egyik legnagyobb újítás mindezek hatására az volt, hogy a modellek kikerültek a steril műtermekből, és a szabadban fotózták őket, ami egy sor újabb problémát vetett fel. A fény hiánya sokszor okozott problémát, amire a megoldást, a ’20-as években szabadalmaztatott "villanó lámpa" adta, mely a mai modern vaku előfutára volt. Ám még ekkor is nagyon kevés magazin foglalkoztatott divatfotósokat, csak egy-egy címlap erejéig kérték fel őket, a ruhák illusztrálása a divatrajzolók feladata volt, akik művészi értékű munkákat hoztak létre, melyeken -a fekete-fehér fotókkal ellentétben- tökéletesen megjelentek a színek, formák, textúrák. A ’30-as évek közepén azonban először a Kodak, majd az Agfa piacra dobott színes filmjeinek köszönhetően villámgyorsan elterjedt a színes fotografálás, és elsöpörte a divatillusztrátorok korát.

www.pbase.com, www.artnet.com
Munkácsi Márton fotói

Ezen szokások közé robbant be Munkácsi Márton. A sportfotózásból magával hozott nézőpontja, a mozgás egy adott pillanatban való megörökítése mind-mind újdonságként hatottak a divatfotózásban, modelljei jóízűen nevettek, futkároztak a tengerparton, vagy éppen táncra perdültek. John Esten adott nevet stílusának, melyet a mai napig emlegetnek, ’Munkacsi movement’, azaz a ’Munkácsi- lendület’. Akkoriban a világ legnagyobb élő fotósaként emlegették, mindenki az ő stílusát akarta utánozni. Különleges gépet csináltatott magának, különleges objektívvel, hogy a messziről készített képeket is lehessen később nagyítani.

Beindult a divatfotózás

Ezek után egyre több fotós fordult a divatfotózás felé, mígnem az ’50-es években különvált a reklám és a divatfotózás, illetve ekkor terjedt el a kisebb sajtóorgánumok körében is a divatfotó, hazánkban is ebben az évtizedben jelentek meg az első ilyen jellegű képek. A reklámfotók pedig életre hívták a pontosabban és tökéletesebben megalkotott képeket, ezért a fotográfus mellett kezdtek megjelenni a fodrászok, sminkesek, akik speciális műfajjá alakították át a divatfotózást. Ez a tendencia a tengerentúlon volt hangsúlyosabb, az európai művészek sokkal szabadabban dolgozhattak, ezért munkáik sokkal eredetibbek és ezáltal maradandóbbak voltak.

http://user.tninet.se
Helmut Newton fotója

A ’70-es évek szexuális forradalmában a divatfotózás is jelentős szerepet vállalt, a kor ünnepelt fotósa, Helmut Newton volt, akit a fotográfia rossz fiújának is neveztek. Szenvedélyesen imádta a nőket%


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés