free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ne menj el mellette: Erzsébet tér

Borsa         Címkék: erzsébettér, gödör, térfigyelő 6 hozzászólás

Hívták már újpiacnak, Sztálin, majd Engels után is elnevezték. A rendszerváltás után visszakapta XIX. századi nevét, az Erzsébetet. Ne menj el mellette.

Az Erzsébet tér, Budapest belvárosának legnagyobb tere már a tizennyolcadik században is fontos hely volt. Nem messze húzódott a városfal, és közel volt a Váci kapu, így nem csoda, ha itt mindig összeverődött a nép. A tizennyolcadik század végén már a városfalakon kívül is lehetett építkezni, így Pest egyre jobban terjeszkedett. Az 1838-as nagy árvíz a város legnagyobb részét megrongálta, és a következő tíz évben az összedőlt házak helyén csinos terek, új, rendezett utcák nőttek ki a földből.

A tér csak 1858-ban kapta az Erzsébet nevet. Népszerűségét nem csak központi fekvésének, hanem a Kioszknak is köszönhette, amelyben kávéház és táncterem működött. Ebbe az épületbe költözött be a tizenkilencedik század végén a magyar képzőművészek kiállítócsarnoka, a Nemzeti Szalon. A művészeti központ egészen 1960-ig állt, de a tér közben 46-ban Sztálin, 53-ban pedig Engels nevét kapta meg. 1949-ben buszpályaudvart építettek rá, ami ma műemlék. Érdekes, hogy az érkezési és az indulási épület közötti peronsor nem csak az eső miatt fedett, hanem mert a tető egyben "csomagfolyosó" is, ugyanis anno ezen keresztül pakolták a buszok tetejére a poggyászt.A rendszerváltás után a tér visszakapta az Erzsébet nevet. 1998-ban itt elhelyezték el az új Nemzeti Színház alapkövét, ám az építkezést még ugyanabban az évben leállították. A félkész alapokon 2002-ben szórakozóhelyet, mélygarázst, fölötte parkot alakítottak ki, a távolsági buszokat a Népligetbe költöztették. A teret 2006-ban felújították.

József Attila utca felől

Nem a legszebb arcát mutatja az Erzsébet tér, ha a József Attila utca felől érkezünk. A zebra mellett csúnya oszlop, rajta a Gödör klub programja, mellette lejárat a mélygarázsba, de itt, a régi buszpályaudvar árnyékában kaptak helyet a kukák is. Ha innen elindulunk a Deák tér felé, balra, a padok között, mellett, fölött és alatt nyáron a gördeszkázó tinédzsereket, jobbra a régi buszpályaudvar maradékát találjuk. Vannak itt továbbá hajléktalanok is, akik például a mobil wc-k mellett vertek tanyát, és a különös téren rendszeresen rendeznek szabadtéri kiállításokat is. A kiállítás az épületben, – vagyis az egykori váróterem és pénztár helyén is folytatódott – ami egészen más, mint anno, például ma már egyáltalán nincs bent büdös. A buszok indulási helyén padok, sűrűn grafittizett falak és fák állnak. Emlékeink szerint az Erzsébet tér parkosított része és a buszok között annak idején sűrű sövény húzódott, ma ennek már nyoma sincs, szabad az átjárás.A másik irányban lépcső vezet le a Gödörbe, amely a főváros egyik felkapott szórakozóhelye, pedig több mint tíz évvel ezelőtt a Nemzeti Színház fényűző alaksorának indult. De a politika közbeszólt, színház helyett egy félkész munkagödör maradt itt, innen kapta a hely a vicces nevet. Az atombunkernek is beillő építményben ma underground és annak látszó zenekarok lépnek fel, a falakon kiállítások kapnak helyet, a büfében pedig sokan sorakoznak a pultnál. Felettük, vagyis a téren csinos „úszómedence” díszeleg. Tisztának és bizalomgerjesztőnek nem nevezhető vizében műanyag- és üvegpalackok lebegnek, de nappal jól tükröződnek benne a környező házak.

Nyáron nagyon él a tér

Hát igen, a tér kicsit túlterhelt, bizony a budapesti ifjúság nagy része idejár szórakozni. Melegebb időben sokan érkeznek biciklivel, amivel aztán a tér bármely szabad pontján parkolnak le, van, hogy egyenesen a szobrokhoz lakatolják a járműveket. A fű kikopott, a medence melletti fapallók mozognak, a kövezet nem egyszerűen koszos, hanem mocskos, és a tér bizonyos pontjait nem csak a négylábúak használják wc-nek. Nyáron a padokon és a fűben a menedzsertől a hajléktalanig, a csecsemőtől az aggastyánig mindenki képviselteti magát: itt egy álmodozó tinédzser, ott egy ötvenes görkoris vagy néhány szalonnázgató. Télen nyilván nem, ahogy a képen is látható.Budapest kiemelt luxusszállodáival szemben, a földalatti lejárója mellett egy furulyázó juhász szobra árválkodik. Horvay János alkotása 1929-ben eredetileg Blaha Lujza síremlékéhez készült, és nem értjük, hogyan került éppen ide. Ma a talapzat alig olvasható, – "Kis  furulyám szomorú fűz ága" (Petőfi népdala) – és a szobor senkit sem érdekel.
A parkban gördeszkázni és kutyát sétáltatni tilos – írja pár méterrel arrébb egy tábla, így erre már kevesebb a deszkás. Sok viszont a pad, és van játszótér is, a kicsiknek homokozóval, a nagyoknak meg focipályával és kosárpalánkkal. A térnek ezt a részét 2006-ban újították fel, így került méltó környezetbe a híres Danubius-kút is, amelynek eredetije 1883-tól a második világháborús bombázásokig a Kálvin téren állt. A díszkutat Ybl Miklós és Feszler Leó tervezte, Győri Dezső ezek alapján faragta ki újra a monumentális alakokat ötven évvel ezelőtt. A kút négy folyót személyesít meg, csakúgy, mint Bernini híres alkotása a római Piazza Navonán. A mi neoreneszánsz stílusú kutunk fő alakja, az izmos, szakállas Neptun a Dunát jelképezi, az alsó medence vaskos nőalakjai pedig a Tiszát, a Drávát és a Szávát. Az új szobor az ötvenes évek óta áll a téren. Utoljára 2000-ben újították fel, ennek megfelelően szép is, de a vize sajnos koszos és tele van szeméttel. Mögötte, fölötte azonban pont látni a közeli Bazilika tetejét, ami nem akármilyen látvány.A környék komoly hajléktalantevékenységet mutat, egy padon például komplett kis lakás látható biciklivel, kólás- és sörösüvegekkel, takarókkal, könyvekkel, bőröndökkel és gumimatraccal. A közelben áll egy működő kis kút, és itt, a sarkon látható az egyetlen utcatábla is; a járda kellős közepén pedig modern képzőművészeti alkotás, a Szerelmesek fája áll tele lakatokkal, versikékkel, üzenetekkel, vallomásokkal – több nyelven is. A térnek ez a szeglete mostanában kicsit zajos és poros, építkeznek, hiszen itt is áthalad majd a Belváros új főutcája. A járókelőknek is vigyázni kell a földből kiálló vasdarabokra, és a bicikliút most a semmibe vezet, de legalább van.A József Attila utcai oldalon csúnya transzformátorház éktelenkedik, mellette kutyafuttató. Viszont nagyon szép, és a parkból is jól látható a szemközti Derra-ház, Hild József munkája. A görög kereskedőcsalád háza már a tizenkilencedik század elején itt állt, de az 1838-as nagy árvízben megrongálódott és Hild József tervei alapján építették újjá. Bámuljuk a házat, közben néhányat lépünk és újra a zebránál vagyunk, a sétának vége: körbeértünk.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés