free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Rozmaringos csirkecombok birssel

Ízbolygó         Címkék: birs, csirkecomb, ízbolygó 0 hozzászólás

Ennek az ételnek csak a neve hangzatos, elkészítése rém egyszerű. Elég hozzá harminc perc és már készen is van ez a mennyei finomság.

Alábbi recept keletkezésének körülményeiről csak annyit mondanék, hogy a kétnapos kórházi tartózkodás és az ottani koszt rém kreatívvá tett, így amikor november elsején lepattantunk a zöldséges bezárt ajtajáról, hazamentünk és abból főztem, ami volt. A végeredménnyel szemben a család férfi tagja igen komoly ellenállást tanúsított, főleg amikor kiderült, hogy a csirke mellett nem krumpli figyel, hanem birs, illetve hogy a barna rizsben is vannak gyümölcsök. De az első falat abszolút levette a lábáról, sőt, repetát is kért.

Hozzávalók:

6 csirke alsó comb
2 birsalma
10 dkg articsóka konzerv
5 dkg bacon
1 ág rozmaring
só, frissen őrölt bors
1 csésze barna rizs
2 körte
fél fürt szőlő
1 marék dió (száraz serpenyőben pirítva)
kevés juharszirup
vaj, olívaolaj



A birsalma egyébként remekül használható húsételek kísérőjeként, avagy az ősz másik slágerével, a sütőtökkel kombinálva. És nem kell szétkaszabolni a kezünket a kemény gyümölccsel birkózva akkor sem, ha éppen birsalmasajtot, zselét vagy lekvárt készítenénk belőle. A birseket ugyanis a szőreltávolító mosás után sütőben is meg lehet sütni. 150 fokon, egészben. Így a magházat kiszedni már igazán nem ördöngösség, a lakást kellemes birsillat lengi be és a gyümölcshús így finom csak igazán!




A barna rizst kevés olívaolajon átforgatom, felöntöm háromszoros mennyiségű vízzel, majd főzni kezdem. A csirkecombokat megmosom, majd papírtörlővel leszárítom. Borsot őrlök rájuk. Közben a szalonnát vékony csíkokra vágom, majd vastag talpú lábasban (vas) elkezdem kisütni a zsírt belőle. Attól függően, hogy mennyit sikerül kinyerni belőle, pótolom annyi vajjal és olívaolajjal, hogy a combokat meg tudjam pirítani rajta. A combokat körbepirítom.

Közben a birseket megmosom, cikkekre vágom, kiszedem a magházát és végül a combokhoz adom. Lefedem és közepes lángon párolom őket nagyjából negyed óráig. Ezt követően hozzáadom az articsókát és a rozmaring ágat, finoman sózom. A rizs mikor megfőtt, hozzákeverem az apróra vágott körtét, a félbevágott szőlőszemeket, és a durvára vágott pirított diót. Kevés juharsziruppal és sóval ízesítem. Remekül harmonizál a birs savasságával.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés