free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Lusta asszony bélese, avagy szórós túrós sütemény

Borsa         Címkék: béles, ízi, sütemény, túrós 15 hozzászólás

Tény, hogy sem konyhai rutin, sem konyhai eszközök nem kellenek adott édesség elkészítéséhez, csak a két kezünk és egy tepsi. De azért nem könnyű megcsinálni.

Ezt a süteményt tartják a világ legkegyszerűbben elkészíthető édességének, amivel mi nem értünk teljesen egyet, de azzal nem vitatkozunk, hogy nagyon finom és gyorsan összedobható. Jelen esetben az összedobható szó tökéletesen fedi a valóságot, tekintve, hogy sem gyúrni, sem keverni nem kell, csak szórni-dobálni a hozzávalókat. Nem véletlen tehát, hogy a sütemény másik elnevezése a "lusta asszony bélese".

Gőzünk sincs kinek a fejéből pattant ki az ötlet, rutinos háziasszony volt-e, esetleg egy abszolút kezdő véletlen ám sikeres próbálkozása, mindenesetre az első emlékeink a nyolcvanas évekből származnak e remek süteményről. Akkoriban ugyanis F. Nagy Angéla volt a Nők Lapja és a Calypso Rádió gasztronómiai felelőse és mindkét médiumon heti rendszerességgel osztott meg recepteket és ötleteket a hallgatókkal/olvasókkal. Ő dobta  be a köztudatba, hogy készülhet mindenféle segédeszköz és kiforrott konyhai tudás nélkül is vállalható sütemény. Az 1973-as megjelenésű "A család szakácskönyve" című munkájában még nem szerepel ez a recept, de többen állítják, hogy a későbbi bővített kiadásban már benne van, szórós túrós név alatt.



Aki még nem találkozott ezzel a recepttel, az képzeljen el egy olyan túrós pitét, amihez nem kellett tésztát nyújtani, tölteléket kavargatni, egyszerűen csak minden hozzávalót belerámolni a tepsibe, megsütni és fogyasztani. Tényleg egyszerű, de azért mi megfogalmaznánk a problémáinkat. Mert igaz ugyan, hogy gyúrni, nyújtani nem szükséges, ám a hozzávalók összekutyulása és szórogatása szerintünk pontosan ugyanannyi időt visz el, mint elektromos konyhai habverővel összeállítani bármilyen keverős süteményt. Ráadásul a szórós túrósnál a végeredmény szempontjából nagyon nem mindegy, hogy mekkora tepsit, milyen szárazságú túrót, mekkora tojásokat használunk. Így aztán szükséges némi kísérletezgetés vele, hogy a család ízlésének leginkább megfelelő állagot és ízt összehozzuk. Mindenesetre egy próbát megér.

A végeredmény lehet egy kissé szárazabb, vagy rezgősebb-szaftosabb, Borsacsalád ez utóbbit preferálja, mi is az ehhez való arányokat adjuk majd meg. A  végeredmény egy zaftos, kicsit a rizsfelfújt állagára hasonlító sütemény, ami hidegen és langyosan is egyaránt finom. Borsagyerekek második fogásként szokták kapni egy kiadósabb leves után, ők langyosan szeretik és baracklekvárt is kennek a tetejére, de persze hidegen is nagyon finom.



Fontos tudnivaló, hogy mindenképpen réteslisztet kell használni, mert a sima liszt nagyon tapad és hajlamos kis kupacokba összeállni a tepsi alján és akkor nem egyenletes tészta lesz a sütemény talpa, hanem tele lesz köpködhető lisztfoltokkal. Mi most piaci, nagyon zsíros túróval készítettük, nem volt jó ötlet, túlságosan szottyos lett a tészta, maradjunk inkább a bolti, szárazabb változatoknál. Aki szereti, mindenképpen tegyen bele mazsolát, mert szerintünk nincs még egy olyan étel, amiben ennyire jól érezné magát. A mazsolát egyébként a túró fölé szokás szórni, de ha kifelejtjük, ne essünk kétségbe, nagyon érdekes íz, ha az összeállított sütemény tetejére szórjuk. Csodásan megduzzadnak és egy kicsit karamellizálódnak, talán még az eredeti megoldásnál is finomabb. Mi a készítéshez egy 25X35 cm-es tepsit használtunk, ebben lesz a sütemény olyan három centi magas. Ennél nagyobba semmiképpen se szórjuk, de valamivel kisebb területűbe bátran próbálkozhatunk.

Így készül

25 deka réteslisztet alaposan elkeverünk 15 deka porcukorral, egy egész sütőporral, csipetnyi sóval. Nagyon alaposan összekutyuljuk a száraz anyagokat. Egy másik edényben két nagy vagy három kisebb tojást alaposan elhabarunk három deci tejjel. Öt deka vajjal nagyon- nagyon vastagon kikenjük a tepsi alját és kicsit az oldalát is majd a száraz keverék felét egyenletesen elhintjük az alján.



Erre rámorzsolunk fél kiló tehéntúrót (tényleg morzsoljuk el, ne álljanak hatalmas rögök benne), amit megszórunk jó sok reszelt citromhéjjal és két maréknyi mazsolával. A túró tetejére hintjük egyenletesen a száraz anyagok másik felét és végül az egészet lassan óvatosan, egyenletesen leöntjük a tojásos-tejes keverékkel. Kicsit meghintáztatjuk a tepsit,  még öt deka vajat elmorzsolunk a tetején és már mehet is a 180 fokos sütőbe. Pirosra sütjük és végén megszórjuk porcukorral.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés