free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Fikázunk, megmondunk, osztunk

-PészM-         Címkék: bunkóság, fikázás, kommunikáció, kritika, vita 3 hozzászólás

Ha valami nem tetszik, azt meg lehet, néha meg kell mondani. A hogyanja viszont már nem mindegy. Tessék lényegre törően kritizálni - mert csak úgy érdemes.

Ha a kedves olvasó rendszeresen szemlézi a Borsát, nyilván tudja, hogy a kritikus attitűd, az örök tamáskodás, a hangvétel bátorsága itt (is) a "casting" része – már ha tartana effélét a főszerk. Szeretjük mi is megmondani a magunkét, hol nagyobb mellénnyel, hol kisebbel, ám kritizálni – osztani, fikázni, hőbörögni stb. – márpedig magabiztosan kell. Nem lehet elnézést kérni a világtól, nem kérünk bocsánatot, hogy megszülettünk, amiért ne adj' Isten véleményünk van, még ha az sokszor sokakéval ellenkezik is. De tévedni is, igazságtalannak lenni is a "szakma" része, ha úgy tetszik, és ezalól mi sem vagyunk kivételek – mellényúlunk néha, és ezért vannak az olvasóink, hogy erre felhívják a figyelmet. Vitatkozzanak velünk, küldjenek el a fenébe, átkozzák el az ükanyánkat is, ha megérdemeljük. Hiszen, ahogy egy igen népszerű internetes portál a minap közzé is tette: fikázni márpedig menő – a részleteket tessék bátran felkutatni. No de milyen köntösben, kérem?Az öntömjénező, agresszív és olykor-olykor igen céltalan bunkóságot viszont annyira nem csípjük. A saját hangjuktól elolvadó kivagyiaktól a gyomrunk fordul. Nyilván nagyon szubjektív, ki mit tart jogos kritikának, helyénvaló ellenérzésnek, kifejtett és megokolt nemtetszésnek, és mit olcsó szájhősködésnek vagy kispályás provokációnak (utóbbiaknak is nyilván helye van, semmi kétség), mindenesetre egyre többször botlunk ilyesmikbe újabban. Talán nem árulunk el nagy titkot, de bunkónak lenni is lehet udvariasan: indulatból is lehet jól (értsd: frappánsan, kifejezőn, gondolatébresztően) fogalmazni, stílusosan is lehet anyázni, és kritizálni is lehet lényegre tapintóan. Értelmes mondatokba szedve kifejteni, mi is fáj a szívünknek olyan nagyon. És ezt el is várjuk. Már nem mi, Borsamunkások, hanem általában: mindenki mindenkitől. Ha nagy a szánk, akkor legalább fessünk hozzá némi keretet, hogy legyen mire. Vagy legalább csináljunk úgy, mintha. Kínáljunk alternatívát, mondjunk újat, hivatkozzunk, mutassunk rá a vérző sebre – magyarán kommunikáljunk értelmesen és világosan. Azt is lehet vehemenciával.

Aztán néha nem árt egy csöppnyi fék sem vagy lakat a szájra. Épp csak addig, amíg kicsit alaposabban szemrevételezzük, amit olyan mérhetetlen dühvel, fröcsögve szidalmazunk. Amikor az indulatok a Dózsa-féle parasztfelkelés hevével vetekszenek, nem mindig jó ötlet az első szitkot kiengedni a szánkon. Legyen az a bunkó, dagadt és paraszt főnökünk, ripacs politikus vagy a Borsán olvasott legfrissebb poszt. Persze lehet bunkó, dagadt és paraszt, ripacs és olvashatatlan, de ezzel nem mondunk sokat, csak annyit, hogy bunkó, dagadt és paraszt, ripacs és olvashatatlan. Elintézhetjük annyival, hogy "gáz, gáz, gáz", de mindenkivel jót cselekszünk, ha ennél egy centivel mélyebbre ásunk, és tágítunk valamicskét a látószögön. Ettől függetlenül persze elismerjük, hogy káromkodni felemelő, nyavalyogni csodás és ontani magunkból a kritikátlan hülyeséget is kifejezetten jó érzés. De ha mindig megelégszünk ennyivel, akkor nem nagyon megyünk egy tapodtat sem előre – igaz, ez nem is mindig cél. Viszont ha annyira nem tolerálják egyes helyeken a folyamatos offtopikot és az unásig ismételt, a semmilyenséggel versengő szólamainkat, ne csodálkozzunk.A kritizálás jó esetben előrébb visz. Úgy köszörüljük a nyelvünket, hogy arról egy következő vélemény tovább tudjon ugrani, hogy arról majd elrugaszkodjon egy másik. Nem baj, ha van vér a pucánkban, de legyen már presztízskérdés, hogy ne a "primitív" legyen az első jelző, amelyre a megnyilatkozásaink alapján asszociálnak. A harag dicsőbb köntösben is jól dolgozik, akkor tessék felöltöztetni tisztességesen. Hülyékkel nem szívesen kommunikálunk, de kritikus dühösekkel, konstruktív bátrakkal, éles eszű szigorúakkal nagy örömmel. Bármikor.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés