free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Zabpelyhes keksz tízóraira

Ízbolygó         Címkék: kaja, keksz, recept, vaj, zabpehely 2 hozzászólás

Ízbolygó zabpelyhes kekszéből a vaj kihagyhatatlan, viszont nem kellenek hozzá friss gyümölcsök. Érdemes nagy tételben készíteni, fémdobozban egy hétig is eláll.

Évek óta készítek zabpelyhes kekszet. Hol így, hol úgy variálom a hozzávalókat az otthon fellelhető készletek függvényében. Vannak sarokpontok, amiket mindenképpen érdemes szem előtt tartani az elkészítésnél. A zabpehely és a vaj kihagyhatatlan belőle; aszalt gyümölcsök terén bátran próbálkozhatunk; a kekszdara jó szolgálatot tesz: lágyítja a kekszünket. Aki ropogósan szereti, az viszont használjon több zabpelyhet; a friss gyümölcs viszont nem válik be benne.

Érdemes kapásból duplázni a mennyiséget. Egyrészt mert fémdobozban akár egy hétig is eláll, feltéve, ha a fémdobozt a család többi tagja elől elzárjuk. Ennek fényében itt az egyik legjobban sikerült darab.

Hozzávalók


15 dkg zabpehely

10 dkg darált keksz (lehet liszt is, de keksszel jobb!)

5 dkg darált mandula (vagy dió, mogyoró)
25 dkg olvasztott vaj

3 evőkanál méz

15 dkg aszalt áfonya (vagy szilva, mazsola, sárgabarack, vagy ezek vegyesen)
1 narancs reszelt héja

1 citrom reszelt héja

1 teáskanál sütőpor

3 tojás

fahéj, gyömbér és szerecsendió ízlés szerint

A zabpelyhet száraz serpenyőben megillatosítom, hozzáadom a vajat. Hozzákeverem a többi hozzávalót is.



A sütőt 180 fokra előmelegítem, majd vizes kézzel diónyi mennyiségeket veszek a masszából, golyóvá állítom össze, majd kissé ellapítom és sütőpapírral bélelt tepsire teszem. 15-20 perc alatt aranysárgára sütöm őket.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés