free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az eltérő méretezés miatt igazi tortúra a vásárlás

Borsa         Címkék: divat, márka, méret, teszt, vásárlás 6 hozzászólás

A szabványosítás ellenére, ahány márka, annyi méretezés, aminek következtében igazi tortúra a vásárlás. Éppen ezért, feltérképeztük a legnépszerűbb üzleteket.

Mindenkivel megesett már, hogy ijedten nézett a tükörbe: a megszokott mérete nem megy rá. Nos, ez nem csak a plusz kilók számlájára írható, sokkal inkább valószínű, hogy az adott üzlet méretezése tér el a megszokottól. Azért, hogy megelőzzük az ilyen szívroham közeli állapotot, megnéztük a legjobban kedvelt márkák méreteit, és összesítettük nektek. Szétnéztünk olcsóbb és drágább üzletek között is, és sorba vettük őket, hogy mindenki egyből megtalálja a számára megfelelőt.

Nemzetközi méretproblémák

Már egy bevásárlóközponton belül is kaotikusak az állapotok, hiszen ahány üzlet, annyi fajta rendszer, ami az eltérő származási helynek köszönhető. Sok cég az anyaország saját polgárainak átlagos méretét veszi alapul, és azáltal alakítja ki a méreteket. Ennek következtében lehet az, hogy az olaszoknál a nadrágmérethez plusz kettő számot kell hozzáadni, olyan kicsik, vagy ennek ellentéte Amerika, ahol pedig a többségében túltáplált népességet vették figyelembe, így ami nálunk M-es, az náluk az S-es, vagy néha XS-es méretnek felel meg. De nem csak ilyen téren van káosz, az Egyesült Királyságban például teljesen más számozási rendszer van érvényben, mint Európa többi országában, ami nálunk a 38-as méret, azt nálunk 10-es számmal jelzik.

Mindegyik üzletben felpróbáltunk egy farmert, egy szövetnadrágot és egy felsőt, hogy képet kapjunk az ott érvényes méretekről. A látottak alapján levonva a konklúziót összehasonlítottuk az eredeti mérettel, így megkaptuk a köztük lévő különbséget. A teszthez felkért modellünk 27-es farmer, 36-os nadrág és S-es felső mérettel rendelkezik, de ez csak az összehasonlítás kedvéért fontos. Nagyon lényeges kihangsúlyoznunk, hogy ezek az adatok eltérhetnek a ruhadarabok szabása miatt, hiszen nem mindegy, hogy egy feszülős, vagy egy bővebb szabású pólóval van dolgunk. A másik tényező, ami kihat a méretekre egyértelműen a testalkat, így kérjük, vegyétek figyelembe, ha kisebb-nagyobb eltérések mutatkoznak.

New Yorker

A New Yorker-nek többféle márkája is megtalálható, amik között szerencsére megvan az összhang. Külön méretezéssel jelölik a farmer és a szövetnadrágokat, az előbbinél a 25-ös, míg az utóbbinál a 34-es kezdetű jelzés van érvényben. Azt kell mondanunk, hogy a felpróbált nadrágok közül, a 27-es és a 36-os volt a jó, tehát nincs eltérés az általunk megszokott méretezéstől. A felsőknél többnyire az S-es méret volt a jobb, de néha inkább az M-es mellett döntöttünk, mivel az S-es túl kicsi volt.Összegzés: Elmondható, hogy a New Yorker méretei többnyire egyeznek az itthon megszokott méretekkel, néha-néha, ha a felsők rövid szabása megköveteli a nagyobb méretet kell választani.

Bershka

A fiatalok által kedvelt üzletben megkönnyítik a vásárlók dolgát, egyféle méretezés van a nadrágoknál. Talán az ifjabb vásárlóközönség tehet róla, de modellünkre a 38-as nadrágok jöttek fel, hiszen gondolni kell a sok tinire, nekik milyen méretezést találnának még ki a 34-es alatt? Mondjuk ismervén ezeket a szűk szabású, tapadós fazonú nadrágokat, nem is csoda, hogy eggyel nagyobbat kellett keresnünk. A felsők esetében az S-es pont jó volt, bár próbáltunk egy M-eset is, de az túlságosan szélesnek bizonyult, amúgy nem volt nagyobb eltérés.

Összegzés: A nadrágok és a szövetnadrágok terén is eggyel nagyobb méretet kell választani a megszokottnál, a felsőruházatnál azonban nincs eltérés.

Springfield

A Springfield-nél külön jelölik a két nadrágtípus méretét, így megpróbálva mindkettőt rájöttünk, hogy simán felmegy a szokványos 27-es farmer és a 36-os nadrág tesztalanyunkra. A felsőknél már nem ilyen egyértelmű a helyzet, érdemes volt egy S-eset és egy XS-eset is bevinni a próbafülkébe, az S-es ugyanis kicsit nagynak tűnt, nem feszült eléggé.

Összegzés: Mindkét nadrágtípusnál megmaradhatunk az eredeti méretnél, a felsőknél azonban jobban oda kell figyelni, ha a szabás úgy indokolja, eggyel kisebb méret lehet, hogy jobb.

Mango

A spanyol származású Mango-nál találkoztunk talán a legnagyobb különbséggel. A nadrágok egységesen vannak méretezve, és mindkét esetben 38-ast kellett bevinnünk a próbafülkébe. A felsők terén is az eggyel nagyobb volt a nyerő, az M-es volt a jobb, bár az S-es is jó lett volna, csak nagyon feszült az oldalán és az ujján, mintha kinőttük volna.

Összegzés: A Mango-nál a nadrágok és a felsők esetében is jobb, ha eggyel nagyobb méretet választunk, bár a felsőknél, a bővebb fazonoknál talán megmaradhatunk az eredetinél.
 
H&M

A H&M-nél is leegyszerűsítik a méretkeresgélést, a farmernál és a szövetnadrágnál is ugyanazt a jelölést használják. Mindkét típust megpróbáltuk, és kiderült, hogy a 38-as a megfelelő, a 36-os bár csak egy hajszálnyival, de kisebb volt a kelleténél. A felsők esetében az S-esnél maradtunk, bár jó lett volna az M-es is, ha nem lett volna túlságosan széles.Összegzés: A nadrágoknál eggyel nagyobbat kell keresnünk, bár néha pont jó a megszokott nagyság. A felsők terén a vékonyabbak maradhatnak az eredeti méretüknél, akik azonban kicsit szélesebbek, azoknak eggyel nagyobbat ajánlanánk.

Zara

A másik spanyol cégnél csak félig-meddig stimmelnek a méretek, ami közös pont, az az, hogy itt is egy kalap alá veszik a farmerokat és a szövetnadrágokat. Akármelyiket próbáltuk, mindegyiknél a 38-as volt a jó. A felsőknél már más a helyzet, az S-es jó volt, bár talán egy kicsit bő, így inkább az XS-es mellett tettük le a voksunkat, az szépen kifeszült a modellen.

Összegzés: A nadrágok esetében eggyel nagyobbat kell vennünk, a felsőknél pedig pont ellenkezőleg, aki szereti, ha egy kicsit feszül rajta annak inkább az eggyel kisebb méretet javasoljuk.

Gas

Az olasz cégekről már szóltunk néhány szót feljebb –nos a Gas, rácáfol az eddigi kijelentésekre, ugyanis a farmeroknál szó sincs a kettővel nagyobb méretről! Csak a túlságosan gumírozott, feszülős fazonoknál kellet 28-ast keresnünk, amúgy jó volt az eredeti 27-es. A felsőruházatnál már ránézésre is nagyon keskenynek tűnnek a darabok, de nem kell egyből elítélni őket, elég sztreccses anyagúak. Tesztalanyunknak az S-es és az M-es felsők is jók lettek, attól függően, hogy milyen fazonút választottunk.

Összegzés: Itt nincsenek érvényben a sztereotípiák, a nadrágoknál csak a nagyon tapadós fazonúaknál kell egy mérettel nagyobbat vennünk. A felsőknél, ha valaki nem nádszál karcsú, akkor érdemes eggyel nagyobbat keresni.

Replay

A Replay igazolja a fent elhangzottakat, farmerjainál igenis kellett a 29-es méret, bár ritka kivétellel, bővebb szabás esetében, a 28-as is jó volt. A felsőknél nincs ilyen nagy különbség a többi országhoz képest, az S-es felső tökéletesen megfelelő volt modellünkre.Összegzés: Itt érvényes az olasz cégekre vonatkozó plusz két méret, de azért érdemes egy, csak eggyel nagyobb méretű modellt is megpróbálni. A felsőknél mindenki keresheti a saját méretét, a megszokott nagyságot kapjuk.

Benetton

És végül, a harmadik olasz cég, ami szinte minden téren különbözik két honfitársától. Először is, a nadrágoknál kétféle jelzést alakítottak ki, a szövetnél a 38-as jó, a farmernál pedig a megszokott 27-es. A felsőruhák esetében az S-es volt a jó, az M-es túl széles lett volna, az XS-es pedig látványosan kicsi.

Összegzés: A szövetnadrágoknál eggyel nagyobb méretet kell választanunk, a farmeroknál azonban maradhat a megszokott. A felsők terén sincs változás, igen nagy a különbség a méretek között, mindenki az eredeti méretének megfelelőt keresse.

Csodálkozunk, hogy ennyire nincs egyetértés? Hiszen egy országon belül is láthattuk, hogy milyen nagy különbségek vannak. Egyik esetben megtartották a nemzeti sajátosságoknak megfelelő méreteket, a másik esetben igyekeztek az európai többség felé közelíteni, míg a harmadiknál majdnem teljesen átvették azokat. Reméljük, hogy összeállításunk hasznos lesz a későbbiek során, és megkönnyíti a dolgotokat a próbafülkék előtt!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés