free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A Macsólabor a lúzerből még nagyobb lúzert csinál

Szirmai Hedvig         Címkék: átalakítás, kritika, macsólabor, műsor, tévé 7 hozzászólás

A hazai kereskedelmi csatornák nem tesznek mást, mint hogy külföldi produkciók közül válogatnak, aztán honosítják itthon. Nincs ez másképp a Macsólaborral sem.

Az átalakítós műsorok a brit televíziókban jelentkeztek először. A Chanel4 vagy a BBC néha még ma is látható közkedvelt műsorai leginkább a hétköznapi nőkben rejtőzködő érdekességekre hívták fel a figyelmet. Bebizonyították, hogy a szürke, észrevétlen nő karaktere nem létezik, csak vannak, akiknek nehezebb érdekes, izgalmas személyiséget varázsolniuk magukból. Ezt oly módon tették, hogy két extravagáns, divatőrült nő kezelésbe vett egy hétköznapi bolti eladót vagy háziasszonyt és kb. egy hét alatt új ruhákkal, frizurával, sminkkel, teljesen új fizimiskát és megjelenést kölcsönöztek neki. A műsor két lényeges elemre fektette a hangsúlyt. Egyrészt nem akartak új személyiséget ráerőltetni senkire, mondván nem a ruha teszi az embert, másrészt a két zseniálisan öltözködő nő sugározta magából a játékosságot és az eleganciát. A Tv2 Macsólabor című új, átalakítós műsora mindössze ennek a két szempontnak képtelen megfelelni.

http://press.tv2.hu

A csatorna ajánlója szerint "Tatár Csilla és Illés Gabriella olyan férfiakat vesz kezelésbe, akik önbizalom-hiányosak, gátlásosak, de nagyon szeretnének változtatni életükön". Na, most ehhez képest adva van két affektálós, túlmozgásos csaj, akinek a gardróbkulcsunkat sem adnánk kölcsön, nemhogy a fizimiskánk átalakítását bíznánk rájuk. Valaki azt mondta nekik, hogy ha tonnaszám locsolják magukra a lila sminket és egy erdei akadálypályán sipítoznak, hogy "Sanyi, ments meg!", akkor az nagyon jópofa és trendi lesz, nézői szem nem marad szárazon, és másnap a fél ország átalakításra fog jelentkezni. Ráadásul nem csak a külső átalakítását ígérik ám, hanem egy tévéműsor keretei között szabadítják meg gátlásaiktól és ruházzák fel önbizalommal a szereplőket. Ha mélyebben belegondolunk az egészbe, azonnal lever minket a víz. Hogy mi van? Ez most komoly, vagy valami új abszurd poénműsorral kísérletezik a Tv2 péntek este 11-kor?

Az értetlenségünk jobb megértése végett érdemes halványan visszafigyelni az első epizód néhány briliáns fordulatára. Adva van "Sándor, 24 éves, jelenleg interneten ismerkedik, ám választottjának nem meri elküldeni fotóját. Nincs elég önbizalma. Szeretne a csajok körében népszerű lenni. Gabi és Csilla hozzálátott, hogy igazi macsót faragjon abból a srácból, aki hat éve még csak fodrásznál sem volt…" Sanyi mindjárt a műsor elején a kamerába mondja bele Barbi fotója előtt állva, hogy nem meri elküldeni neki a fényképét. A kamerába! Tehát nincs elég magabiztossága ahhoz, hogy kezdeményezzen a lányoknál, de azért egy tévéműsorba elmegy ország-világ előtt bohóckodni és hülyét csinálni magából. Sanyi, gratulálunk!

http://webcast.tv2.hu

Nem árulunk el nagy titkot: a lúzerből egy nap alatt nem macsó, hanem még nagyobb lúzer lesz, hiszen a műsorkészítők is megtesznek mindent ennek érdekében. "Kifejezetten önbizalom-hiányos fiúval állunk szemben" – jegyzi meg fennhangon Csilla, miközben azért – lássuk be! – nem történt más, mint előszedték Hanyi Istókot a lápvilágból, aztán direkt úgy fényképezték a műsor első felében, hogy beletolták az arcába a nagylátószögű optikát, amitől még jobban eltorzult a feje szerencsétlennek. Tiszta Besenyő család az egész! A "félénk Sanyi" közben folyamatosan kommunikál a szerencsétlenkedő és bénázó lányokkal, ami tovább erősíti a kiváló műsor színvonalát és hitelességét.

Az átalakító produkció szignáljában elhangzik a kérdés: "Miért kell egy átlag lúzer szerepet élni?" Bennünk is megfogalmazódott valami hasonló. Tényleg, miért? Ez még hagyján, de miért kell a nézőket is átlag lúzernek nézni? És tényleg akkor buzog fel egy pasiban az önbizalom, ha egy erdei akadálypályán kell "megmentenie" Csillát és Gabit, akik jobban be vannak szarva a kalandparkban, mint az "önbizalom-hiányos" Sanyi? Na, ezen a ponton adta fel az egyszeri nézőnek az idióta narráció az utolsó kenetet: "Sanyi már bátrabb, mint tizenkét órával ezelőtt!" Ááááááááááá!

http://webcast.tv2.hu

Itt azt gondoltuk, ez már tényleg a vég, de óriásit tévedtünk! Ekkor következtek ugyanis a csábítási trükkök Szabó Győzőtől. A Sanyi és Győző közötti párbeszéd több mint érdekesen indul: - "Szevasz, mi a helyzet a csajokkal? Úgy érzed, hogy a fizimiska nem elég? Mondjuk, én nagyon bírom az ilyen figurákat, mint te vagy" - mondja Győző, mi pedig rögtön felkapjuk a fejünket! Lehet, hogy ha csajozás nem is, de valami huncut románc mégis kinéz a dologból? (Ez az adásból végül nem derül ki, de izgatottan várjuk a fejleményeket.) Szabó Győzőtől mindenesetre megtudjuk – helyesebben Sanyi megtudja –, hogy a két leglényegesebb csábítási trükk megfelelően pillantani és mosolyogni. A mosolygás részünkről is megvan, sőt, ahogy a végén egymásra néznek, az már egyenesen zsebkendőért kiált!

Itt következik a ruhapróba. (A brit változatnak általában ez a legerősebb része, mert a két műsorvezető bebizonyítja, hányféle karakter is hozható ki egyazon emberből.) Ezzel szemben Csilla és Gabi a műsor készítőinek megközelítőleg zéró felé konvergáló kreativitását bizonyítja be. Minek kell egy túlsúlyos szerencsétlenből tök hülyét csinálni és szmokingban kimondatni vele, hogy "My name is Bond. James Bond."? Ez aztán maga az önbizalom, mi?

http://webcast.tv2.hu

Be lehet öltöztetni gazellának egy krokodilt, csak éppen hülyén néz majd ki! Az a helyzet, hogy aki csúnya, az csúnya. Azt bezzeg az egész műsor alatt senki nem merte megmondani Sanyinak, hogy talán le kéne dobni tizenöt kilót, mielőtt bármilyen átalakítást el lehetne kezdeni! Nem, inkább elviszik Zsidró Tamáshoz megfodrászolni, hiszen hat éve nem volt fodrásznál. Hat évente egyszer hajvágás, de akkor már minimum a Zsidró! Akiről megtudjuk, hogy a lányok szerint egy "cuki fazon", miközben olyan teátrális, hogy hűha, a hajáról meg most inkább nem írnánk semmit.

A műsor végén Sanyinak nincs más hátra, mint megkeresni a neten Barbit, aki permanensen ráér, és éjjel-nappal a chaten lóg, hiszen bármikor írnak neki, rögtön érkezik is a válasz: "Szia Sanyi! Húúú, már nagyon várom a fotódat." Hogy vajon miért várja annyira, azt nem tudjuk meg, de a rapid randi pikkpakk összejön, és az adás végén Barbi közmegelégedésre Sanyi vállára hajtja a fejét és elalél! Valahogy olyan életszerű az egész! Nem?

http://webcast.tv2.hu

A második adás részletes ismertetésétől megkímélnénk Borsaolvasót. Annyit azért elárulunk, hogy főszereplője Attila, a zöldséges, aki verseket ír és a Jóban rosszban egyik epizódszerepét nézte ki magának. Beszédtanáron, Karsai Zitán, Zsidrón és Szabó Győzőn (úgy látszik, ő kihagyhatatlan) vezet az út a castingig. Ott kiderül, hogy az adás végére a félénk Attilából zseniális színész válik, hiszen nem más, mint Csilla és Gabi alakította át. Átverés kizárva.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés