free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csendes volt a Design utca

Megyeri Nikolett         Címkék: designutca, dizájn, kiállítás, rendezvény, tárgy 0 hozzászólás

Izgatottan vártuk, készültünk rá, elmentünk, és kicsit meglepődtünk. A Design utca rendezvény meglehetősen visszafogottra sikeredett.

A Design utca alapötletét a magunk részéről eleve jónak tartottuk, és annak tartjuk még mindig. Tematikus utca keretében bemutatni a dizájnüzleteket, logikus módon a Király utcában - ahol Budapesten talán a legnagyobb koncentrációban vannak jelen az ilyen profilú boltok - ugyanis valóban jó ötlet. A július 30-án megtartott, első Design utcát némi hiányérzettel ugyan, de pozitív érzésekkel zártuk. A november 14-i, második rendezvényre pedig kifejezetten bizakodva indultunk el, várva a nyáron beígért, grandiózusabb folytatást…


Nem épp pörgős hangulat a KARE dizájnboltban - Nézed meg a többi képet is!

Persze voltak azért kétségeink, például az időpontválasztás miatt. November - legkevésbé sem szívvidámító vagy kimozdulásra csábító - közepe ugyanis szerintünk nem épp a legideálisabb időpont egy ilyen esemény megrendezéséhez, hiszen a karácsonyi para egyelőre még csak a legelszántabbakat kapta el, az évszaknak megfelelő időjárás pedig egyáltalán nem kedvez a happening-jellegnek… Sejtelmeink beigazolódni látszottak, amikor délután négy óra tájban végighaladtunk a szinte néptelen Király utcán, és odakinn magának a dizájnrendezvénynek csupán annyi jelét tapasztaltuk, hogy néhány üzlet bejárata fölött színes lufik fagyoskodtak…

Távolról sem valósult meg az - ami korábban tervben volt -, hogy a mostani rendezvényen nagyságrendekkel több bolt vesz majd részt, mint a nyárin. Azt, hogy ez a szervezők hibája vagy épp az együttműködni nem hajlandó bolttulajdonosoké, nem mi szeretnénk eldönteni. Jelzésértékűnek tűnt ugyanakkor, hogy azon üzletek többségét, melyek részt vettek a július végi Design utcán, ezúttal zárva találtuk.


A VAM Design-ban rendezett szemétREdesign kiállításon sem tolongtak

A résztvevő boltokba betérve szintén nem tapasztaltunk épp pörgős hangulatot. Ha találtunk is odabenn bárkit az adott üzlet alkalmazottain kívül, azokról többnyire kiderült, hogy ismerősök, törzsvásárlók… A tulajdonosoktól megtudtuk, hogy ez volt jellemző egész nap: leginkább azok jöttek el, akiket a szervezők, illetve a boltok meghívtak. Tehát akiket egyébként is el tudnak érni. Szerintünk viszont a rendezvény valódi funkciója az lenne, hogy olyanokat vonzzon be, akik jellemzően nem vásárolnak ilyen boltokban, esetleg magát a dizájnt is egyfajta bizonytalan távolságtartással kezelik. Az egyik üzlet vezetője szerint azonban a rendezvény fő hibája az, hogy a dizájnra teszi a hangsúlyt, pedig a Király utcában nem csupán dizájnüzletek, hanem rengeteg más profilú bolt, szolgáltató, illetve kávézó, étterem és szórakozóhely üzemel még. Megkérdezettünk úgy véli, hogy inkább ezt, az utcában jelenlévő sokféleséget kellene hangsúlyozni. Megjegyezzük - hiszen az igazsághoz hozzátartozik -, hogy bár a rendezvényt valóban Design utcaként aposztrofálták, a szervezők láthatólag nem csupán  dizájnboltokat igyekeztek bevonni.

A csendes és cseppet sem zsúfolt rendezvény kiváló keretet adott viszont ahhoz, hogy - ha már ott voltunk - megnézzük azt a három kiállítást, melyek a programban szerepeltek.


Parádi Gabriella divatfestményei a KARE dizájnboltban

A KARE dizájnboltban Picturesque címmel Parádi Gabriella divatfestményeiből látható kiállítás november 27-ig. Az alkotó jelmeztervezéssel, stylinggal és magazinok illusztrálásával foglalkozik. Saját bevallása szerint régóta foglalkoztatta, hogy hogyan is mutatnának az illusztrációk nagyobb méretben, ebből lettek aztán a divatfestmények. A karakteres és nagyon csajos alkotások főszereplői - túlnyomó részt - nők. Dívák, vampok vagy minimum celeblányok. Aztán ahogy jobban megnézzük őket, a nőiességükön túl "leesik" a groteszkségük is. Szerintünk egyébként ezeket a képeket kifejezetten érdemes lenne trikókra meg szoknyákra nyomtatni és árulni.

A Sher lakástextil-üzlet galériáján antik keleti szőnyeg kiállítást rendeztek. A tulajdonos saját és ismerősei magángyűjteményéből válogatta össze a kiállított darabokat. Olyan, egytől egyig kézzel készített szőnyegeket láthattunk itt, melyeknek sokkal inkább a falon van már a helyük, mintsem a padlón. Nem csupán azért, mert milliós értéket képviselnek, hanem azért is, mert ezeket a tárgyakat valahogy sokkal jobb nézegetni, mint taposni rajtuk. Bár ez a tárlat most csak a Design utca napján volt látható, a tulajdonostól megtudtuk, hogy azt tervezi, a későbbiekben állandó szőnyegkiállítást nyit majd az üzlet galériáján.


Antik keleti szőnyegek a Sher lakástextil-üzlet galériáján

Végül a VAM Design-ban kötöttünk ki, azon belül is a szemétREdesign kiállításon, melyhez aláfestő zeneként az esti Haydn-koncert próbáját kaptuk, így egészen összetett élményben volt részünk. Jó néhány ismerős termékkel találkoztunk itt kiállítási tárgyként, melyek egyébként ott figyelnek a jobb pesti dizájnüzletek polcain is, így például a Balkan Tango reciklált gumibelsőből készülő táskáival vagy épp a bakelitlemez-faliórákkal és bakelit ékszerekkel. Volt emellett számos, recikling témájú kiállításokon kötelező művészeti alkotás, a hulladékból készült ruháktól kezdve a bútorokon át a használt autóalkatrészekből összeeszkábált vas-virágokig. A magunk részéről a legmegkapóbbnak mégis a Cellux Csoport színes flakonok és műanyag játék-darabkák felhasználásával készült kis lényeit találtuk.


A szemétREdesign kiállítás főszereplői

A szervezők tavaszra tervezik a következő Design utca rendezvényt, amibe - azt ígérik - végre magát az utcát is bevonják majd. Szerintünk éppen az lesz majd a nyitja, hogy az előzőnél és - pláne - a mostaninál egy nyitottabb, élénkebb, vonzóbb rendezvény jöhessen létre. A magunk részéről tényleg drukkolunk, hogy harmadik nekifutásra minden szempontból összeálljon a dolog.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés