free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Házasság egy aggastyánnal

Borsa         Címkék: család, házasság, iszlám, korkülönbség, kultúra 2 hozzászólás

A házasság lehet a szülői ház adta biztonság folytatása. Bizonyos kultúrákban ezért logikusnak tűnik, hogy egy fiatal lány nagyapja korú férfihoz menjen feleségül.

Egy arab közmondás szerint: "Egy férfi árnyéka jobb, mint egy fal árnyéka." A mondás - amely egy olyan forró éghajlatú régióból származik, ahol az árnyék adta hűvös nagy kincs - arra inti az egyedülálló nőket, hogy fogadjanak el akár egy elképzeléseiknek kevésbé megfelelő férjet is. Hiszen a férj biztosíték, hivatkozási alap, és bizonyos értelemben az apát is helyettesíti. A tökéletes férjről alkotott idealizált fantáziákat pedig el kell felejteni. A házasság gyakran sokkal inkább kompromisszum, olyan esetben különösen, amikor egy idős, tekintélyes férfi vesz feleségül egy nagyon fiatal lányt. A Guardian cikke .

Befolyásoló tényezők

Nemrégiben olvashattuk a hírekben, hogy Szomáliában egy 112 éves aggastyán feleségül vett egy 17 éves lányt. Afrika szarvában, illetve Szudán bizonyos részeiben ez nem számít szokatlannak, kamaszlányok gyakran lépnek házasságra idősebb férfiakkal. A menyasszony állítólag ez esetben sem kényszerből ment hozzá az öregemberhez. Saját bevallása szerint van győződve arról, hogy a férfi szereti őt. "Nem kényszerítettem" - mondta az újdonsült férj, majd hozzátette: "Használtam a tapasztalataimat, hogy meggyőzzem őt."

www.pattayatoday.net, www.godsaveusa.com
A 112 éves szomáliai aggastyán 17 éves feleségével

Olyan helyzetekben, amikor a család véleménye jelentősen befolyásolja a menyasszony döntését, nehéz megítélni, hogy ez valóban igaz-e. A család bátorítása valamint a kérő szociális státusza, a közösségben betöltött pozíciója kellően erős befolyásoló tényezők lehetnek. Ha a házasságra úgy tekintünk, mint a szülői ház által biztosított "árnyék" folyatására, egy idősebb emberhez hozzámenni logikus választásnak tűnik.

Az iszlámban házasság nem szentség, hanem szerződés.

Egyik fél sem kényszeríthető házasságra, annak akarata ellenére.

A többnejűség az iszlámban engedélyezett, minden férfi négy feleséget tarthat, amennyiben képes mind a négyről egyformán gondoskodni.

A házasságok többségét a szülők, rokonok hozzák össze, remélve, hogy az ő tapasztalatukkal, körültekintésükkel a házasság hosszú életű lesz, illetve ettől várják a családi háló és a vagyoni kötelékek további erősödését.

(Forrás: Wikipédia)

Az ilyen házasságok ráadásul gyakran alku részei, melyet a családok idősebb tagjai kötnek annak érdekében, hogy megerősítsék társadalmi, etnikai vagy épp kereskedelmi kapcsolataikat. Előfordulhat az is, hogy egy szegény család ily módon igyekszik javítani anyagi helyzetén: lényegében pénzügyi támogatásért cserébe adják oda a fiatal lányt.

Indítékok és következmények

Az ilyen ügyekről szóló tudósításokból gyakran kimaradnak az indítékok, illetve azok a következmények, melyekkel egy ilyen házasság jár. Anyai nagymamám és a nővérei mindannyian középkorú férfiakhoz mentek hozzá, kamaszkorukban. Egy olyan anya lányaiként, aki maga szinte még gyerekként ment hozzá egy idősebb férfihoz, folytatták a nehéz házasságok hagyományát. Az egyedüli előnye annak, hogy férjhez mentek, lényegében az volt, hogy nem váltak megvetett vénlányokká egy olyan társadalomban, amely alapvetően mindenkitől elvárta, hogy megházasodjon. Az apjuknak nem születtek fiai, ezért a lányaiban látta az erőforrásokat. Ezért akarta minél hamarabb kiházasítani őket, méghozzá öregebb és tehetősebb férfiakkal.

http://thelastcrusade.org
Tömeges muszlim esküvő 10 év alatti menyasszonyokkal, Gáza, 2009. július 30.

Bár az iszlám az ilyesfajta gyakorlatot nem támogatja, ugyanakkor kifejezetten nem is ellenzi. A világi jog ugyan megszabja a házasság alsó korhatárát, ám azt, hogy maximum hány év korkülönbség lehet a férj és a feleség között az állam már nem határozhatja meg, ha mindkét fél nagykorú már. Persze nem szabad megfeledkezni arról, hogy ebben a kultúrában a többnejűség megszokottnak számít, és a hatalom a férfiak kezében van. Még ha elvileg nem is gyakorolnak rá nyíltan nyomást, a körülmények akkor is alkalmatlanok arra, hogy egy nő valóban saját akaratából hozhasson döntést  arról, hogy hozzámegy-e egy nála jóval idősebb férfihoz.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés