free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kakukkfüves sült padlizsán és sült paprikasaláta

Ízbolygó         Címkék: kaja, kakukkfű, padlizsán, paprikasaláta, recept 0 hozzászólás

A padlizsán a mediterrán konyha egyik alap zöldsége, itthon bár már mindenhol kapható, mégsem vált mindennapossá a fogyasztása. Pedig vérképző hatása is van.

A tojásgyümölcs néven is ismert zöldségféle rendkívül értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, miközben energiaértéke kicsi. Kivéve, ha panírozzuk, rántjuk, mert úgy szívja magába az olajat, mint a szivacs. Az indiai természetgyógyászat szerint vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású, ezen kívül nyákoldó hatása enyhíthet az asztmában, illetve hörghurutban szenvedőknek is.

Pedig más népeknél igazi kultkaják készülnek padlizsánból: Erdélyben érdemes megkóstolni a vinetát, Göröghonban a moussakat vagy az olaszok paradicsomos sült padlizsánját a Melanzane alla Parmigiana-t, hogy csak pár nevesebb példát említsünk. De akár összedobhatunk belőle egy finom kakukkfüves salátát is, ami garantáltan nem kalóriadús, azonban egészséges és finom.  

Hozzávalók

2 közepes padlizsán
fél dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
4 ág kakukkfű
1 kápia paprika
1 kis doboz natúr joghurt
fél citrom leve
2 paradicsom

frissen őrölt bors
pár evőkanál olívaolaj

A padlizsánokat hosszában félbevágom, és beirdalom. A fokhagymákat megpucolom, és az olajba nyomom, majd bekenegetem vele a padlizsánok beirdalt húsát. Sózom, borsozom is őket, majd a kakukkfű ágacskákat is ráhelyezem. A paprikát megmosom, és a padlizsánok mellé helyezem a sütőlapra. 200 fokon 40 percig sütöm őket, míg a padlizsánok húsa meg nem puhul. A paprikát sütés közben forgatni kell. Ha szépen körbesült (ez nagyjából 20 perc), kiveszem, hőálló tálba fektetem, és fóliával lefedem, majd hagyom így kihűlni.



Ha kihűlt, a héját játszva lerántom. A padlizsánok ha megsültek, a húsukat egy kanállal kivájom, majd késsel felaprítom. A paprika bőrét ha lehántottam, szintén feldarabolom. A padlizsánt és a paprikát összekeverem. Hozzáadom a natúr joghurtot, a citrom levét, a felkockázott paradicsomokat, ízesítem sóval, borssal. Pár csepp olíva- vagy tökmagolaj mehet a tetejére. Lehűtve fogyasztom. Tovább variálhatjuk olajbogyóval, kapribogyóval vagy akár a friss paradicsom helyett szárított paradicsommal is. Egy szelet husival, vegáknak egy kis ropogós kenyérrel remek kaja.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés