free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kakukkfüves sült padlizsán és sült paprikasaláta

Ízbolygó         Címkék: kaja, kakukkfű, padlizsán, paprikasaláta, recept 0 hozzászólás

A padlizsán a mediterrán konyha egyik alap zöldsége, itthon bár már mindenhol kapható, mégsem vált mindennapossá a fogyasztása. Pedig vérképző hatása is van.

A tojásgyümölcs néven is ismert zöldségféle rendkívül értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, miközben energiaértéke kicsi. Kivéve, ha panírozzuk, rántjuk, mert úgy szívja magába az olajat, mint a szivacs. Az indiai természetgyógyászat szerint vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású, ezen kívül nyákoldó hatása enyhíthet az asztmában, illetve hörghurutban szenvedőknek is.

Pedig más népeknél igazi kultkaják készülnek padlizsánból: Erdélyben érdemes megkóstolni a vinetát, Göröghonban a moussakat vagy az olaszok paradicsomos sült padlizsánját a Melanzane alla Parmigiana-t, hogy csak pár nevesebb példát említsünk. De akár összedobhatunk belőle egy finom kakukkfüves salátát is, ami garantáltan nem kalóriadús, azonban egészséges és finom.  

Hozzávalók

2 közepes padlizsán
fél dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
4 ág kakukkfű
1 kápia paprika
1 kis doboz natúr joghurt
fél citrom leve
2 paradicsom

frissen őrölt bors
pár evőkanál olívaolaj

A padlizsánokat hosszában félbevágom, és beirdalom. A fokhagymákat megpucolom, és az olajba nyomom, majd bekenegetem vele a padlizsánok beirdalt húsát. Sózom, borsozom is őket, majd a kakukkfű ágacskákat is ráhelyezem. A paprikát megmosom, és a padlizsánok mellé helyezem a sütőlapra. 200 fokon 40 percig sütöm őket, míg a padlizsánok húsa meg nem puhul. A paprikát sütés közben forgatni kell. Ha szépen körbesült (ez nagyjából 20 perc), kiveszem, hőálló tálba fektetem, és fóliával lefedem, majd hagyom így kihűlni.



Ha kihűlt, a héját játszva lerántom. A padlizsánok ha megsültek, a húsukat egy kanállal kivájom, majd késsel felaprítom. A paprika bőrét ha lehántottam, szintén feldarabolom. A padlizsánt és a paprikát összekeverem. Hozzáadom a natúr joghurtot, a citrom levét, a felkockázott paradicsomokat, ízesítem sóval, borssal. Pár csepp olíva- vagy tökmagolaj mehet a tetejére. Lehűtve fogyasztom. Tovább variálhatjuk olajbogyóval, kapribogyóval vagy akár a friss paradicsom helyett szárított paradicsommal is. Egy szelet husival, vegáknak egy kis ropogós kenyérrel remek kaja.



LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés