Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kiváló húspótló lehet a sárgaborsó főzelék

Borsa         Címkék: főzelék, füstölthús, kaja, recept, sárgaborsó 8 hozzászólás

Szeretnénk, ha minél többen megkedvelnék ezt az ételt, azok is, akiknek a közétkeztetés elvette a kedvét tőle. Egészséges, laktató és nagyon finom.

Íme egy újabb, a menzákon edzett generáció számára mumusként funkcionáló étel, aminek szeretnénk visszaadni a becsületét. Különösebben gusztusos fogást mi sem tudunk belőle varázsolni, tény, ami tény a színe és az állaga sosem lesz túl szép, de talán felül tudjuk írni a vizes, csomós, félig főtt főzelékről szóló emlékeket, és be tudjuk bizonyítani, hogy ez bizony lehet egy igen finom téli étel.



A sárgaborsó azon hüvelyesek egyike, amit a keleti konyhák olyan változatosan tudnak elkészíteni, a salátától a mártogatóson át mindenféle gusztusos és ízletes fogás készül belőle, csak nálunk lett a sorsa szegénynek a vastagon rántott főzelék. Ami, mint mondtuk nem kell, hogy feltétlenül rossz legyen, csak hát a menzai emlékek ugye. A sárgaborsó egyébként a vegetáriánus étrend egyik fontos alkotóeleme, tekintve, hogy nagyon magas növényi fehérje és ásványi anyag tartalma van, kiváló húspótló tehát. Egyre kell csak vigyázni, hogy bármiként készítjük is el, kerüljön bele növényi olaj, ami segít a szervezet számára hasznosítani a benne lévő tápanyagokat. Lehet belőle fasírtszerűséget készíteni; teljesen szétfőzve, áttörve, gazdagon fűszerezve mehet a kenyérre, mint egy pástétom és téli salátákba is rakhatjuk, nagyon jól illenek az ízéhez az olajos magvak, a rukkola, a mustár, a koriander, a citromlé. Lehet bátran kísérletezni.

A főzelék, meg persze amolyan magyaros tempóban készítve lesz igazán jó ízű. Mindenképpen kell bele valamilyen füstölt hús féle (tarja, pulykacomb), vagy ha az nincs, akkor némi füstölt lé, például a húsvéti sonka lefagyasztott főzővize. Minimál programban pedig teljesen megfelelő egy nagyobb darab szalonnabőr is. Szokás beáztatni a sárgaborsót egy éjszakára, hogy megszívja magát nedvességgel és hamarabb megfőjön, de erre nincs feltétlenül szükség. Ha van időnk, a nem beáztatott borsó is elkészül másfél óra alatt, úgyhogy ha pont most kívánja meg valaki, akkor sem kell holnapig várnia. Azt, hogy be kell-e egyáltalán rántani, a borsó típusa dönti el. Nagyon magas keményítőtartalma miatt, ha szétfő és szétesnek a szemek, besűrűsödik magától, a rántásra akkor van szükség, ha a nem szétfővő fajtával van dolgunk. Aki a teljesen sima, pürészerű állagot kedveli, az főzze addig, amíg a szemek szétfőnek teljesen, vagy essen neki a botmixerrel, aki szereti rágni, az természetesen ne várja meg, amíg szétesnek a borsószemek.



Feltétként nagyon passzol hozzá a karikára vágott pirosra sült hagyma, a sült debreceni és hát természetesen a benne főtt füstölt hús is. Kenyeret mindenképpen kínáljunk mellé. Természetesen a nagy karéj fehér kenyér, ami ez első gondolat, de egyszer próbáljuk ki savanykás rozskenyérrel, ami az édeskés sárgaborsóval nagyon jól harmonizál.

Mivel Borsagyerekek rendszeresen kapnak otthon sárgaborsó főzeléket és a menzának sem sikerült kiölni belőlük azt, hogy ez egy jó étel, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy legutóbb a piacon meglátva együtt kiáltottak fel: vegyünk sárgaborsót!

Így készül

Fél kiló sárgaborsót átöblítünk és egy éjszakára beáztatjuk annyi vízbe, amennyi ellepi. (Vagy nem, ahogy fentebb írtuk.) Másnap friss vízzel tesszük fel főni, a fazékba dobunk egy kis fej hagymát felkarikázva, két babérlevelet, esetleg egy nem túl erős csilipaprikát is és két gerezd összevágott fokhagymát. Beletesszük a füstölt ízt adó húsfélét is, és csendes lángon, félig lefedve főzni kezdjük.



Egy fél óra után megkóstoljuk, hogy elég sós-e a lé, ha szükséges megsózzuk. Az elfővő vizet időnként pótolgatva puhára főzzük a sárgaborsót. Ha kellően besűrűsödik magától, nem szükséges berántani, de ha szeretnénk, akkor egy fél evőkanálnyi lisztet pirítsunk barnára egy kevés olajon, és ezzel sűrítsük még egyet forralva rajta. Vigyázat, köpköd!



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »



Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés