free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Eldobható használati és dizájntárgyak

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, eldobható, tárgy, telefon, újrahasznosítás 0 hozzászólás

Ezek az eldobható használati és dizájntárgyak túlságosan is ötletesek ahhoz, hogy kidobjuk őket. Márpedig ki kell őket, ugyanis erre tervezték.

Minden eldobható. Csak az a kérdés, hogy mennyit veszítünk, illetve mennyit ártunk vele, ha eldobjuk? Kétségkívül van ennek a témának egy erős filozófiai vonatkozása, mivel azonban ez a Tárgy rovat, ezért itt inkább a dizájn szempontjából közelítenénk, ha nem bánjátok...

Meglepő görbületek

Az eldobható tányér, illetve pohár nem épp innovatív találmány, viszont ebből is léteznek már dizájner változatok. Ilyenek például a japán Wasara papíredények (kép 1), melyeknek formavilága a tradicionális távol-keleti étkészletekét idézi, megbolondítva néhány finom, meglepő görbülettel. Az edények növényi pépből és cukornádból nyerhető, úgynevezett bagasse szálból álló anyagból készülnek, amely biológiailag lebomló, illetve újrafelhasználható.

www.wasara.jp

Egy háziállat használt etetőtálkáján a kutatók szerint átlagosan 2110 különféle baktérium mutatható ki, négyzetcentiméterenként. Aki szeretné megkímélni házikedvencét ezektől a mikroorganizmusoktól, vagy simán csak undorodik attól, hogy tisztogassa az etetőtálat, az vásárolhat már ebből is eldobható változatot (kép 2). A Lick Bowls tálak ráadásul nem csupán higiénikusak, de környezetkímélők is, hiszen nem papírból, hanem biológiailag lebomló, komposztálható anyagból készülnek. A szárazeledeltől a vízig bármilyen halmazállapotú étel vagy ital tölthető bele, és azt is kibírja, ha betesszük a mikróba vagy a fagyasztóba.  

http://olivegreendog.com, www.wearbriefly.com

Az eldobható fehérnemű (kép 3) kibír ugyan néhány mosást, ám a funkciója alapvetően nem a tartósság. Utazáskor, menstruáció idején, terhesség alatt és után vagy épp kórházi tartózkodáskor vehetjük leginkább hasznát. Valamint olyan vészhelyzetek esetén, amikor valamiért nem lehet tiszta fehérneműhöz jutni. A termék alapötlete is egy ilyen szituációból származik: a gyártó családja ugyanis 2005-ben, a Katrina hurrikán pusztításakor elveszítette az otthonát. Az alsónemű 100% organikus pamutból készül és - ez ugye alap - biológiailag lebomló.

Te eldobnád?

Az előzőeknél nagyságrendekkel kevésbé hasznos kreálmány az Azumi & David terveződuó eldobható napszemüvege (kép 4). A különféle alakú szemüvegeket ragasztószalagra nyomtatják, és felragasztva kell hordani. Vagyis nem kell, mert hordhatatlan. És csúnya is. Dizájnpoén.

Szintén felragasztható cucc, emellett akár hordható is lehetne a Solovyovdesign, vagyis Igor Solovyov és Maria Solovyova eldobható karórája (kép 5), a Timeflex. Az egyelőre még koncepció szintjén létező találmány egy olyan tapasz-karóra, amit olyankor hordhatnánk, amikor a normál karóránkat féltjük, esetleg zavaró lenne magunkon hagyni, így például sportoláskor, a strandon vagy bizonyos nehéz munkák végzésekor. Maga a tapasz lényegében egy vékony, flexibilis  érintőképernyő lenne, amely mutatná a pontos időt, de akár stopperóraként is használhatnánk. Ha pedig már nincs rá szükségünk, elég volna lehúzni, összehengergetni és kidobni.

www.trenddelacreme.com, www.yankodesign.com, www.newlaunches.com

Hasonló ötleten alapul, ám mint formaterv, még izgalmasabb a TX54 körömóra-koncepció (kép 6), melyet a 2054 dizájnversenyre készített Napoleon Merana
 Steffen Schubert és a magyar származású David Takacs.
 Bár elvileg ez is eldobható tárgy, mi valahogy nem szívesen dobnánk el…

Bár hazánkban egyelőre még nem, de Amerikában, illetve Nyugat-Európában egy ideje már piacon vannak az eldobható mobiltelefonok, így például a Hop-On (kép 7) vagy a BIC (kép 8) készülékei. Ezeknek az egyszerű felépítésű mobiltelefonoknak a normál mobiltelefonnal is rendelkezők tartalék készülékként vehetik hasznát, de megfelelő olyanok - elsősorban idősek, illetve kisgyerekek - számára is, akik csak biztonsági okokból tartanak maguknál mobiltelefont, valamint célcsoportot jelentenek a roamingköltségeket megtakarítani kívánó turisták. A készülék adott készenléti, illetve beszélgetési időt foglal magában, egyes típusok csak hívásindításra, míg mások indításra és fogadásra egyaránt alkalmasak. Ha lemerült, akkor vagy megtartjuk emlékbe, vagy irány a kuka, ugyanis újratölteni nem lehet.

www.3g.co.uk, www.core77.com, www.yankodesign.com

Ha pedig abból indulunk ki, hogy létezik eldobható fényképezőgép vagy mobil, akkor voltaképpen semmi meghökkentő nincs abban, hogy Je Sung Park távol-keleti dizájner előrukkolt az eldobható laptop (kép 9) koncepciójával. Mivel az ötlet még meglehetősen kezdeti stádiumban van, ezért a technikai részletekről keveset közöltek, azt azonban már igen, hogy a masina újrahasznosított papírból készülne, és extra könnyen szét lehetne szedni. Ebből még bármi lehet.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés