free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csirkemell bazsalikom-sonka köpenyben

Ízbolygó         Címkék: csirkemell, jázminrizs, kaja, recept, sonka 0 hozzászólás

A csirke önmagában nem túl izgalmas, viszont jó alapanyag, hogy egy rendhagyó ételt készítsünk belőle serrano sonka, fokhagyma és bazsalikom felhasználásával.

A csirke húsa önmagában nem egy kulináris ízbomba, így célszerű feldobni valamivel. Múltkoriban a belsejébe tömködtem ezt-azt, most kívülről csomagoltam. A "bundában" semmi bunda, csupán egy kis sonka és bazsalikomlevél adott ízt a csirkének, illetve a fokhagymát és a paradicsomot is meg kell említenem, ami még mellé került.

Úgy tartják, hogy a fokhagyma antimikrobiális hatását már a középkorban használták a francia papok, tudniillik ezzel védekeztek a pestisjárvány terjedése ellen. Mára kiderült, hogy a fokhagyma több mint 200-féle biológiailag aktív anyagot (vitamint, ásványi anyagot, aminosavat és enzimet) tartalmaz. Remekül alkalmazható a herpesz és a candida gomba ellen is. Télen, influenzás időszakban támogatja a szervezet védekező képességét, illetve antibiotikus hatása miatt légcső- és hörghurut ellen is alkalmazható. Igazi antibiotikum a konyhából.

Hozzávalók

2 egész csirkemell filé
6-8 szelet serrano sonka vagy prosciutto crudo
10 gerezd fokhagyma
6-8 bazsalikom levél
15 koktélparadicsom
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vaj
jázminrizs
pesto (medvehagyma-rukkola pestot használtam, de működik bazsalikomossal is)

frissen őrölt bors

A körettel kezdem, mert a csirke gyorsan elkészül. A jázminrizst kevés olajon átforgatom, majd felöntöm dupla mennyiségű vízzel, egy teáskanál sóval ízesítem, majd ha felforrt, takarékra veszem a lángot, és puhára főzöm a rizst. A csirkemelleket megmosom, leszárítom, hosszában elfelezem, majd a feleket félbe vágom. Frissen őrölt borssal megszórom, majd a ráfektetek 1-2 bazsalikom levelet, és a sonkába betekerem.



A vajat és az olívaolajat összeolvasztom egy serpenyőben és a becsomagolt csirkemelleket körbepirítom benne. Ha megpirultak egy tányérra szedem őket. A visszamaradt pecsenyealjba beleszórom a megpucolt és karikára vágott fokhagyma szeleteket és a paradicsomokat, és közepes lángon megpirítom őket, majd visszapakolom a csirkéket is, hogy összeérjenek az ízek. A rizshez, ha megpuhult, ízlés szerinti mennyiségben keverek egy kis pestot, és a csirkével tálalom.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés