free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Leszbikus lányok L-veszett világa

Szirmai Hedvig         Címkék: kritika, leszbikus, sorozat, szex, tévé 5 hozzászólás

Leszbikus lányok világába nézhetnek bele az L című sorozat nézői. A téma ugyan sikamlós, de aki annak idején látta a Fiúkat a klubból, az semmin nem lepődik meg.

Sokszor sokan - a szexológusoktól a mezei pornófogyasztókig, barátoktól barátnőkig - törték már azon a fejüket, hogy vajon miért tesz a társadalom jelentős része különbséget a férfi és a női homoszexualitás között. Tényleg, vajon miért van az, hogy ha két nő szeretkezik a képernyőn, akkor egyrészt sok férfi kiguvadt szemekkel figyeli az eseményeket, másrészt a nőket sem taszítja a jelenség? Ha ellenben két férfi huncutkodik egymással, akkor többen kiszaladnának a világból, és idézhetetlen megjegyzések közepette menekülnének el az adott csatornáról vagy szakítanák meg a lejátszást. A jellemző magyarázat az szokott lenni, hogy két enyelgő csaj látványa sokkal esztétikusabb, mint az egymást gyömöszölő izzadt pasik átlényegült tekintete. Mások szerint az is bejátszik a dologba, hogy a magyar társadalom alapvetően homofób, és nem tud igazán mit kezdeni a másság kérdésével. Ez nyilván igaz is, na de mi lesz a nőkkel? Ők nem mások, ha a saját nemükhöz vonzódnak? Őket nem érinti a homofóbia? A dolog legalábbis érdekes, hiszen ha belegondolunk, akkor a homoszexuális, avagy meleg kifejezést a magyar nyelv kifejezetten a pasikra vonatkoztatja, míg a hölgyek a sokkal elegánsabb leszbikus elnevezést kapták.

www.tv.com
Fiúk a klubból

A tengerentúlon egészen más gondolkodásmód uralkodik, és néhány éve már a tévés sorozatok gyártói sem idegenkednek attól, hogy egynemű párokról szóló szériákkal bombázzák az egyre kíváncsibb nézőket. 2000-től mutatkozott be az Egyesült Államokban A fiúk a klubból című kanadai-amerikai sorozat a Showtime Networks Inc. és a Temple Street Productions kooprodukciójában. Az öt évadot megélt sorozat a pennsylvániai Pittsburg városában játszódik, ahol hat meleg jó barát próbál megküzdeni a társadalmi tabuk és előítéletek, valamint a szabad szexualitás okozta ellentmondással. A széria a kitűnő forgatókönyvnek köszönhetően olyan kérdéseket is boncolgat, mint az AIDS vagy a coming out társadalmi fogadtatása. Az igazán újszerű azonban az volt az egészben, hogy a szerelmi jelenetek nem merülnek ki a csókolózásban, hanem bizony a kamera a szereplők után megy a hálószobába is, ahol a villany szigorúan égve marad. A szexcentrikusság miatt sokan támadták az alkotókat, akik a kritikák ellenére bíztak a sikerben, és az idő őket igazolta.

Mi merész vállalkozásnak neveznénk, hogy 2007-ben a Cool tv bevállalta Magyarországon is a sugárzást, és igaz, jó mélyre elásva, extrahülye éjszakai időpontokban, de mégiscsak leadta a meleg fiúkról szóló sorozatot. Aki lemaradt róla, annak itt van kárpótlásul a jelenleg szintén a Coolon futó L című széria, amelyben a gyengébb nem leszbikus tagjainak problémáit tolják kendőzetlenül az egyszeri néző arcába.

www.thelwordonline.com
Az L szereplőgárdája

Az L-ből eddig hat évad készült el, szintén amerikai–kanadai közös gyártásban 2004 és 2009 között, és szintén a Showtime Networks Inc. sugározta először a tengerentúlon. A sztori középpontjában olyan Los Angeles-i lányok állnak, akik jellemzően inkább a saját nemükhöz vonzódnak, és mivel nem mondhatni, hogy a szexualitást tabuként kezelnék az alkotók, a széria meglehetősen pikánsra sikeredett. Már látjuk is lelki szemeink előtt a képernyőhöz ragadt pasikat, akik alig várják az éjfélt, hogy betekintést nyerjenek a leszboszi nők hálószobatitkaiba, pedig a történet egyáltalán nem pasiknak szól. Még a szexuális tartalmú jelenetek sem, ezek a csajok ugyanis bevallottan azért szexelnek egymással, mert "ezt az élményt egy pasitól sosem kapnák meg". Sajnáljuk uraim, de ez a történet azoknak a lányoknak akar szólni, akiket érdekel ugyan a téma, de a gyakorlati alkalmazásban nem akarnak részt venni, így inkább a tévében nézik azt. Ráadásul valami idióta a "fuck" kifejezést "dugásnak" fordította le, ami legalábbis véleményes, ha az akció két nő között zajlik. Sokkal szerencsésebb lett volna a szexelni szót használni, hogy ne gondoljon mindenki feltétlen vibrátorra még akkor is, ha a konkrét jelenetben szó sincs ilyesmiről.

A sorozat legnagyobb erénye, hogy egyáltalán nem akarja kirekeszteni a leszbikusokat a társadalomból, sőt, inkább azt bizonyítja, hogy ezek a lányok pont ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, mint hetero társaik. A forgatókönyv karakterei és problémafelvetése is erre hajaz. Van itt igazi nőcsábász, csajozós csaj, aki képtelen megállapodni, pedig nagyon szeretne. Akad vérre menő családi dráma, amelyben egy kamaszlány nem képes felfogni, hogy középkorú anyja elhagyja az apját egy nő miatt. Vajon miért más ez, mintha egy másik pasi miatt hagyná el? Vajon hogyan viseli egy nő, ha katonának állt barátnője megkapja az iraki áthelyezési parancsot? Vagy itt van Moira, vagyis Max, aki szerencsétlen genetikai hátterének köszönhetően még a saját nemét tekintve is bizonytalan, és a tesztoszteron injekciók ellenére mégis inkább a leszbikus lányok barátságát keresi.

www.thelwordonline.com
Részletek az L-ből

Tulajdonképpen nem várunk választ ezekre a kérdésekre, mert azokat úgysem egy tv-sorozat fogja megadni, de a kérdések puszta felvetése miatt már megérte, hogy a széria elkészült. A színészek természetesen kiválóak, és jó néhány igazi sztár is feltűnik epizodistaként a sorozatban. A teljesség igénye nélkül belefuthatunk Cybill Shepherd, Rosanna Arquette, Kelly Lynch, Eric Roberts, Snoop Dogg vagy Kristanna Loken által megformált karakterekbe is.

Fontos, hogy akár a főcím, akár az egyes epizódok zenéje egyszerűen zseniális, és nagy kár, hogy ezek a dalok hiába lettek sikeresek Amerikában, gyakorlatilag ismeretlenek Magyarországon - és most valahogy nem mennénk bele a kereskedelmi rádiók ez irányú felelősségébe. Arra viszont mindenkit biztatunk, hogy ha kellőképpen kíváncsi egy másik világra és bírja energiával a későn fekvést, akkor keddtől csütörtökig kísérje figyelemmel az L című sorozatot éjféltől a Cool tévén!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés