![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
Karácsonyi ajándék a konyhából: szaloncukor és trüffelCímkék: kaja, karácsonyiajándék, recept, szaloncukor, trüffel 7 hozzászólásSaját kézzel készített ajándékot adni költséghatékony megoldás, ami nem hátrány a válság idején. Sorozatunk első részében bonbonokat és szaloncukrot készítünk. Örvendetes tény, hogy az utóbbi években kezdünk visszatérni a konyhába. Trendi dolog lett a konyhában tüsténkedni, főleg, hogy kiderült: a konyhában nem csak húslevest és rántott húst lehet összedobni, hanem mindenféle egyéb finomságot is, többek között például karácsonyi ajándékokat is. Ehető karácsonyi ajándékokat. Nem kell ugyanis elvakult gasztrománnak lenni ahhoz, hogy értékeljünk egy doboz saját kézzel készített trüffelt vagy egy finom lekvárt. Kevesen vannak, akik ilyet visszautasítanának ergo: ütős ajándékok és az elkészítésükre nagyjából fél órát kell áldozni az időnkből. (Ennyi idő alatt a közeli plázában sem lehet bevásárolni.) Lássuk csak, miket is készíthetünk majd szépen sorban, hétről-hétre.Ötletcsoportok:
Az első részben bonbont, trüffelt és szaloncukrot készítünk ajándékba. Bonbonok, trüffelek Kell hozzá: jófajta étcsoki (60-70 százalékos kakaótartalommal), szilikon jégkockatartó (bonbonhoz), aszalt gyümölcs, marcipán, nugát, csonthéjasok (mogyoró, dió, mandula, makadámdió) stb. Aszalt áfonyás-marcipános trüffel:
A csokit a tejszínnel alacsony lángon felolvasztom, hozzákeverem a lekvárt, majd kihűtöm. Két szem áfonyát marcipánba burkolok, golyóformát görgetek a vizes kezemmel, majd a csokikrémből veszek egy diónyit és ebbe is beburkolom. ![]() A végén holland kakaóporba forgatom, mehet a hűtőbe. Készíthetjük úgy is, hogy a csokikrémbe valamilyen csonthéjast burkolunk, és úgy forgatjuk a kakaóporba. Szaloncukrok Kell hozzá: kandírozott narancshéj, némi kézügyesség a szaloncukor forma kialakításához Rumos-gesztenyés szaloncukor:
Mehet bele: csokiforgács, apróra vágott kandírozott narancshéj/citromhéj A gesztenyemasszát összedolgozom a vajjal, a rummal, kakaóporral és pár evőkanál kekszdarával, hogy könnyen formálható legyen. Tovább ízesíthető csokiforgáccsal, apróra vágott kandírozott narancshéj/citromhéjjal. Fél diónyi mennyiséget csípek belőle, meghengergetem, majd a két végét összenyomom, így szaloncukor alakú lesz. Hűtőbe teszem fél órára. ![]() Közben az étcsokit alacsony lángon megolvasztom. A szaloncukorkat egy villára téve megmártom a csokiban, majd sütőpapírral bélelt tányérra teszem és visszateszem a hűtőbe. Ha megszilárdult a csoki, karácsonyi papírba csomagolom és fogyasztásig hűtőben tartom. Figyelem! Mivel ebben nincsen tartósítószer, adalékanyag, állagjavító, így szobahőmérsékleten egy idő után megpuhul a csokimáz!
|
![]() Ilyenek vagyunkEgy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk. Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod Foltos fogzománc |