free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Naponta 515 féle szintetikus vegyszerrel érintkezünk

Borsa         Címkék: egészség, kozmetikum, szépségápolás, szépségipar, vegyszer 0 hozzászólás

A szépségápolás során 515 különféle vegyszerrel kerülünk kapcsolatba. A gyártók szerint a termékek veszélytelenek, a kutatók azonban nincsenek erről meggyőződve.

A nők és a szépségipari termékek - ez egy évszázadok óta tartó szerelmi kapcsolat. Nem csoda. Hiszen kevés olyan dolog van, amivel könnyebben feldobhatnánk a megjelenésünket és a hangulatunkat, mint mondjuk egy vadiúj rúzs vagy a kedvenc parfümünk. Egy friss jelentés szerint azonban hőn szeretett kozmetikumaink többsége olyan iparilag előállított, potenciálisan veszélyes vegyszerekből áll, melyek árthatnak az egészségünknek. Bizonyos esetekben például az öregedésgátlónak mondott anyag éppenséggel inkább gyorsítja az öregedést - írja a Daily Mail.

A természetes alapú kozmetikumokat gyártó Bionsen cég által végzett kutatásból kiderült, hogy egy átlag nő a napi rutinja - tisztálkodás, arc- és testápolás, sminkelés - során 515 féle szintetikus vegyszerrel érintkezik. Ezen vegyszerek közül jó néhány megtalálható más termékekben - például háztartási tisztítószerekben - is, és összekapcsolhatók számos egészségügyi problémával a bőrérzékenységtől és az allergiától kezdve a hormonális zavarokig és a termékenységi gondokig. Nem beszélve a rákról.

http://expat21.files.wordpress.com

Ilyen vegyszerek egyebek közt a parabének, amelyeket a kozmetikumok tartósítására használnak: megtalálhatók többek között samponokban, hajzselékben, borotvagélekben és testápolókban is. Számos különböző tanulmány szerint ez a szer súlyos egészségügyi gondokat okozhat, így akár mellrákot vagy a férfiaknál terméketlenséget. A Kyoto Prefectural University of Medicine kutatói feltételezik, hogy olyan parabének is veszélyesek lehetnek, melyeket korábban biztonságosnak hittek. A metilparabén például napfény hatására mérgezővé válik, és idő előtti bőröregedést okozhat, sőt növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. Ez a tartósítószer közel 16 000 termékben található meg, köztük fogkrémekben és hidratáló krémekben is.

A szépségipari termékek gyártói viszont a parabének védelmében érvelnek, mondván, hogy azok nem tudnak felszívódni a testben. Ezzel azonban számos vezető szakember nem ért egyet. "A kutatások azt mutatják, hogy a parabének 20-60 százaléka igenis fel tud szívódni a testben" - mondja Dr. Barbara Olioso, független, professzionális vegyész.

Számos törvény született annak érdekében, hogy megvédjenek bennünket a kozmetikumok káros hatásaitól, a tudósok azonban aggódnak, hogy mégsem elég. A gyártóktól például megkövetelik, hogy tüntessék fel a termékek összetevőit, viszont arról már nem kell tájékoztatniuk a fogyasztót, hogy milyen esetleges szennyeződéseket találtak a nyersanyagokban, illetve a gyártás során.

ww.yourageing.com, www.womansday.com

Az ipar ragaszkodik ahhoz, hogy a kozmetikumok biztonságosak. A CTPA (Cosmetic Toiletries and Perfumery Association) nevű szakmai szervezet a következőt közölte nemrégiben: "A szigorú törvények előírják, hogy minden kozmetikum biztonságos legyen. Minden termék szigorú biztonsági értékelésen megy keresztül. A termékben lévő összetevők száma, illetve hogy azok mesterségesek vagy természetesek, nincs összefüggésben azzal, hogy az mennyire biztonságos." Emellett azt állítják, hogy a vegyszerek csak olyan mennyiségben vannak jelen a termékekben, ami nem árthat nekünk. Azonban még ha ez igaz is, akkor sem feledkezhetünk meg arról, hogy ami biztonságos egy egészséges, felnőtt ember számára, az egy gyerek, egy fiatal vagy egy érzékenyebb szervezetű felnőtt számára már nem feltétlenül az. Ráadásul, ha a vegyszerek kisebb adagokban esetleg valóban nem ártalmasak, akkor is, ha éveken keresztül, nap mint nap használjuk őket, akkor a hatásuk is halmozódik, ami pedig már aggodalomra adhat okot.

"A csúcstechnológiás, új generációs kozmetikumok és csodakezelések egyre több vegyszert tartalmaznak, hogy még látványosabb eredményeket lehessen velük elérni. Ez pedig azt jelenti, hogy a  nők több vegyszerrel kerülnek kapcsolatba, mint valaha" - magyarázta Charlotte Smith, a Bionsen szóvivője.

Ha meg akarod védeni magad a túl sok vegyszertől, akkor használj összességében véve kevesebb kozmetikumot, amiket pedig használsz, azok legyenek természetes alapúak!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés