free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A szegecses ruhák viselésének szabályai

Borsa         Címkék: cipő, divat, ruha, szegecs, táska 2 hozzászólás

Hazánkat is ellepték a szegecses cuccok, mindegy, hogy cipőről, táskáról vagy pulcsiról van szó. Ezért megmutatjuk, hogyan kell ezeket visszafogottan viselni.

A kifutókon látható kollekciók már előrevetítették, hogy a konfekcióiparban is előbb-utóbb betör a szegecs-láz, és láss csodát, így is lett, minden anyagtípuson, ruhadarabon és kiegészítőn megtalálhatóak. Ami igazán meglepő, hogy nem csak tinédzsereknek ajánlják, hanem felnőtt nőknek is, legalábbis ezt mutatja, hogy bizonyos fajta márkák kollekcióiban is szerepelnek. Mindegy is, hogy hány évesen viseli valaki, a lényeg, hogy betartson néhány szabályt, hogy meglegyen a harmónia.


Nézd meg a szegecses cuccokat!

Az üzletekben látható szegecsek általában ezüst, arany vagy óarany színűek, ezért figyeljünk oda, hogy ne keverjük a színeket, ha a szettünkben több olyan ruhadarab is szerepel, ami szegecsekkel díszített. Többféle formában léteznek szegecsek: a négyzet alakú, kicsúcsosodó, leginkább rocker hangulatot idéző díszítőelemektől kezdve, egészen a visszafogottabb, lapos, kör alakú változatáig, minden megtalálható.

Szegecs-történelem

A szegecsek a punk szubkultúra által kedvelt díszítőelemek voltak, öveken, bőrdzsekiken, karkötőkön és nyakörvszerű nyakláncokon kihegyezve hordták őket. Ez az eszme köszönt vissza Vivienne Westwood és Malcolm MacLaren által 1975-ben közösen nyitott World's End nevű butikjuk ruháira is. Olyannyira, hogy egy évvel később Vivienne a punk-stílusra építette a Seditionaries nevet viselő kollekcióját, ami tele volt szegecsekkel és biztosítótűkkel. Ami először viszolygást és borzongást váltott ki az emberekből, az a kifutókon már meglepőnek és frissnek számított, egészen addig, míg be nem került a mindennapi öltözékek közé.

Már a leírásból is látni lehet, hogy nagyon különbözőek, ezért ne nagyon keverjük őket. A szegecsek egy sajátos, laza stílust képviselnek, amihez nem illenek a finom ékszerek, ezért inkább bőrből vagy erősebb fémből készült darabokat válasszunk, ha már a szegecsek nem elég díszítőelemek. És a legfőbb szabály: a kevesebb több, inkább csak jelzésértékű legyen jelenlétük.

Szegecsesen is nőiesen

A most következő összeállításunkban megmutatjuk, hogy a szegecses öltözék is lehet csajos viselet. Legtöbbször az aranyszínű szegecsek barna anyagon láthatóak, ezért döntöttünk úgy, hogy hozzá passzoló, meleg, földszínű szettet állítunk össze. A barna garbó nyakú pulcsi meleg alapot ad a vastag, de rövid ujjú, homokszínű kardigánnak, a két ruhadarab pedig remekül kiegészíti egymást, ezért jó kiindulást adnak a továbbiakhoz.

Szürke leggings: H&M, barna garbós nyakú pulcsi: Gas, homokszínű kardigán: Mexx, széles öv: Tally Weijl, barna kesztyű: Mexx, bokacsizma: Replay, táska: MexxMivel a kardigán kicsit hosszított fazonú, ezért egy szürke leggingset választottunk hozzá, ami ellensúlyozza a fenti bő anyagokat, de azért, hogy mégse legyen olyan nagy a kontraszt egy vastag, szegecses övvel szorítottuk meg a derékvonalat. A barna öv színében illik a garbóhoz, és jól kiütközik a homokszínű háttérből. Azért, hogy ezt a meleg árnyalatot továbbvigyük egy barna bokacsizmát vettünk, aminek a sarkán található szegecsek passzolnak az övvel. Kiegészítésként vettünk egy szép barna bőrkesztyűt, amin szintén megtalálhatóak az arany kis pöttyök, illetve a táskán is végigvonulnak.

Alkalmian szegecses

Ha visszafogottan alkalmazzuk a szegecseket és megfelelő típusúakat választunk, akár egy alkalmibb öltözékhez is választhatunk ilyen ruhadarabokat. Alap volt egy halványlila zsabós ing, amihez már egy vastagabb fekete kord szoknyát választottunk, és az ing színével harmonizáló sűrűbb szövésű harisnyát. A fekete és a halványlila szín párosításával el is dőlt, hogy az ezüst szegecses ruhadarabok közül kell válogatnunk, ugyanis az arany csak a sötétebb árnyalatú, padlizsán lila tónushoz illik. A vékony öv egy kicsit élénkebb színű, ezáltal kiugrik a fekete háttérből, az ezüst kerek szegecsek pedig vannak olyan visszafogottak, hogy nem zavarják meg az alkalmi összképet. A vastag szoknyához túlságosan vékony az ing, ezért vettünk fölé egy kötött mellényt, aminek a szegélyén négyzet alakú szegecsek találhatók.

Halványlila ing: Jackpot, kordszoknya: Esprit, lila harisnya: Calzedonia, fekete mellény: Springfield, lila öv: Mexx, szürke cipő: Vagabond, szürke táska: SpringfieldÉs itt jön a formakeveredés, amiről már írtunk. Ebben az esetben azért engedhető meg, mert stílusukban azért nem állnak olyan távol, a négyzet alakú is lapos szegecs, színe pedig az ezüst és a lila között helyezkedik el, ezért sokkal visszafogottabb. A halványlila színekhez remekül illik a világosszürke, ezért egy szürke, szegecses sarkú tűsarkút választottunk. Ha eddig olyan érzésünk volt, hogy ez az összeállítás egy kicsit öregesre sikerült, az azonnal megszűnik a cipő miatt, ami sokkal merészebb választás, így kicsit felrázza az összképet. A szürke lábbelihez hasonló színű táskát is választottunk, amin arany és szürke szegecsek is találhatóak, mivel a táska színe sokkal hangsúlyosabb az arany pöttyöknél, ezért nyugodtan felvehetjük ezekhez a ruhákhoz.

Szegecsesen lezseren

A szegecsek alapvető közege a laza öltözék, ezért itt lehet legjobban érvényesíteni őket, ha lazán öltözünk, akkor sokkal bátrabbak lehetünk. Az ejtett ülepű farmernadrág volt a kiindulópont, aminek a gombolásánál különféle színű, kör alakú szegecsek a díszítőelemek, ez a sokféleség pedig meghatározta az egész szett színösszeállítását. Mint ahogy fent is említettük, az ezüst szegecsekhez inkább a hűvösebb tónusok passzolnak, míg az aranyszínűekhez a melegebbek, ezért mindkét színvilágot felhasználtuk, gondosan elkülönítve egymást. Az arany szegecsekhez egy ugyanolyan színű tornacipőt választottunk, amin a fém cipőfűző lyukak is arany színűek, mintha szegecsek lennének.

Ejtett ülepű farmer: Replay, lilás felső: Springfield, kis szürke mellény: Jackpot, sötétszürke kendő: Springfield, tornacipő: Replay, táska: Salamander, karkötő: Király BizsuA felső halványlila-szürkés árnyalata pedig az ezüst szegecsek párja, mint láthatjuk a póló laza fazonja megengedi, hogy halmozzuk őket, mivel kicsit matt színűek, ezért nem annyira harsányak, hiába van belőle több sor is. A szürke kis mellény és a kendő tovább erősíti a hűvös hatást, amit a nagy homokszínű táskával törtünk meg, ami nagy méretével szinte zsákszerű hatást nyújt, így beleillik a laza stílusba. A barna karkötő színével egyszerre illik a cipő meleg tónusához, szegecseivel pedig a hűvös árnyalatú felsőhöz.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés