free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ahova ezer éve fürdőzni járnak az emberek: Gellért tér

Szirmai Hedvig         Címkék: budapest, fürdő, gellért-hegy, gellértszálló, gellérttér 1 hozzászólás

Patinás híd, gyönyörű fürdőszálló, meredek sziklafal, hangulatos Duna-part - ez mind megtalálható a budai oldal egyik legszebb terén. Bemutatjuk a Gellért teret.

Budapestnek erre a pontjára valóban vagy ezer éve fürdőzni járnak az emberek. A hegy mélyén mindig is melegvizű források működtek, a természetes barlangokba hamar beköltöztek a vándorló népek. A Duna itt egészen összeszűkült, így könnyebb volt az átkelés is. A hely tehát mindig is népszerű volt, a történelem sem kímélte: 1919-ben például ide vonult be fehér lován Horthy Miklós, hogy a frissen épült Gellért szállóban berendezze főhadiszállását. A második világháborúban a teret komoly veszteségek érték, 45 után pedig szovjet emlékművet emeltek a közepére. A tér része maga a hegy is, amely ma tájvédelmi körzet kőrisfákkal, hársfákkal, gyertyán tölgyekkel, ritka karsztbokrokkal és egyéb különleges növényekkel.A Gellért tér egy nagy közlekedési csomópont - sok a busz, a villamos, az autó, és zaj van - bár középen valóban van egy kis szabad terület modern köztéri kúttal és vicces hullámpadokkal. A többi: múlt, jelen, jövő. A padoktól nem messze a Műegyetem legelső épülete, mellette épül a metró, a Szabadság hidat pedig nemrég újították fel. A fű a galambok csipegető helye, de közvetlen mellettük a kövön már sajnos autók parkolnak. Szépek a köztéri lámpák, bár így ősszel (majdnem télen) az oszlopokon a virágtartók üresek. Kicsit arrébb egy vicces kőpad áll, a pici fán szarka csörög. A Bartók Béla út torkolatánál szép régi, bár kissé koszos, lerobbant házak ácsorognak, a tér másik felét a Gellért szálló és maga a Gellért-hegy uralja. A látványhoz szervesen hozzátartozik a pesti oldalon pont szemben álló Közgáz, vagyis a Corvinus Egyetem főépülete is.

A tér Dunához legközelebb eső épülete a Műegyetem legrégebbi darabja, amelyet az intézmény egykori tanára, Czigler Győző tervezett. Falai között több mint száz éve folyik az oktatás, 1907-ben adták át az első vegyészmérnöki diplomát. Bent itt-ott sajnos omlásveszély van, de azért a hely sajátos hangulatát megtartotta, különös bája sikeresen vissza is repített minket az időben. (Csakúgy, mint Egyetemkert, de erről már beszéltünk.)A Gellért teret 2003-ban újították fel, ekkor épült a Gellért szálló előtti ivókút is, amely rendesen megosztja a budapestieket. Akad, akinek tetszik, mi a szállóhoz méltatlannak, kicsit bumfordinak érezzük ezt az alkotást. Elvileg mindegyik kútjából más-más forrásvíz folyik, - ahogyan a feliratok is hirdetik: a Széchenyi, az Erzsébet, a Rudas, a Gellért, a Rácz, a Lukács, a Király és a Császár fürdő vize -, de az évszak miatt most még csapvíz sem csöpögött sehonnan. A kupola belső oldalán, az oszlopokon elhelyezett címerek fölött Weöres Sándor Ének a határtalanról című verse olvasható. Jó pont, hogy a forrás kutat sok pad veszi körül, rossz, hogy minden csak és kizárólag magyarul van kiírva.A Bartók Béla út bejáratánál található a híres turistacsalogató Szeged étterem, amely olyan régi, hogy még a gőzölgő tányért ábrázoló neonreklám is ott van a ház falán a halételek felirattal együtt a bejárat fölött. Lent az utcaszinten kocka alakú kövek gondoskodnak arról, hogy a járda valóban a gyalogosoké legyen, mert errefelé minden egyes autóval megközelíthető négyzetméterre odaparkol valaki. Aki nyitva tartja a szemét, a tér túloldalán, a Gellért-hegy lábánál egy olyan kockát is talál, amelyet a vicces városlakók ügyesen dobókockává pöttyöztek. A házak tetején egyébként itt-ott még látszik a régi légósziréna, a Kemenesi utcában pedig gyönyörű műteremházak állnak.A Gellért szálló szerves része a térnek, az aljában fodrászat, cukrászda, ez, az, amaz, ahogyan azt a századforduló elején Hegedűs Ármin, Sebestyén Artúr és Sterk Izidor megálmodta. A szecessziós épület nem csak kívülről, de belülről is gyönyörű - tágas terek, szép lépcsősor kis szobrokkal, festett üvegablakokkal. Az emeleten álló hangulatos különtermekből gyönyörű a kilátás a térre és Pestre. Az egyik különteremből még a fürdő aulájába is be lehet pillantani, ahol impozáns szobrok, üvegablakok, mozaikok és a háttérben a nagymedence látható.

1. Ahova ezer éve fürdőzni járnak az emberek: Gellért tér
2. A legjobb kilátás a városraLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés