free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

2011: a szűk nadrág ideje lejárt

Kádas Andi         Címkék: 2011, divat, kirakat 19 hozzászólás

A cicanadrágot bő szárúra nadrágra, a magas sarkút klumpára, a minit midire vagy maxira cserélhetjük idén. Megérkezett a naptári tavasz és vele a 70-es évek.

Míg a tudomány és technika folyamatosan fejlődik, a mobiljaink egyre kisebbek, sőt már nem is mobilok, inkább multimédiás eszköztárak, s autóink is hamarosan napenergiával közlekednek majd, addig a divatvilág gyakran vissza-visszanyúl a múltba. Ha az elmúlt jó pár évet nézzük, visszatértek már a '80-as, az '50-es, de a 20-as évekbe is, az idei tavasz-nyári szezonban azonban a 70-es évek vannak terítéken.Az 1970-es évekről sokaknak a hippi korszak jut eszébe- 69-es woodstocki fesztivál -, de van, akinek a diszkók világa ugrik be - többek közt John Travolta és a Szombat esti láz -, a szafari-mániát és Charlie angyalait már nem is említjük. Míg a '70-es években a platform cipő, a bő szárú nadrág és az őrült minták magától értetődőek voltak, manapság már megosztó trendeknek számítanak: az ember vagy imádja őket, vagy el sem tudja képzelni, hogy valaha ilyen darabokban mutatkozzon. Márpedig úgy tűnik, ezek most nem átmeneti, szezonális trendek, hanem jó ideig velünk maradnak majd; örülhetünk vagy szomorkodhatunk, de a szűk naci ideje egyelőre lejárt.

2011 tavaszán a legfontosabb változás a ruhák sziluettjében várható: a szűk, testhez simuló vonalakat felváltja az alakkövető, de bő, laza esésű, kényelmes formák, aminek a női népesség nagy része mindenképpen, míg a férfi népesség jelentősen kisebb része fog örülni. A legszerencsésebb helyzetben az átlagos, egészségesen kerek és nőies alkattal rendelkezők lesznek, ugyanis a túlsúlyos nőkön lepelként hathatnak ezek a ruhák, míg a túl vékony alakot még vékonyabbnak mutathatják.Gyakorlatilag minden ruhadarabunkon érezhető lesz ez az eltolódás a szűktől a bő felé, legyen az nadrág, ruha vagy egy egyszerű blúz. A 70-es évek talán legkultikusabb darabja a bő szárú nadrág (ami nem feltétlenül trapéz, lehet bő teljes hosszában is), ezt a hippi és diszkó-stílus képviselői egyaránt előszeretettel viselték. Ahogy azt már Stílusleső rovatunkban leírtuk, ez igazán jól magas nőkön mutat, ezért az alacsonyabbak viseljenek hozzá platformot vagy magas talpú cipőt, amit teljesen takarjon el a nadrág, így lehet a lábat hosszabbnak mutatni. Előhetjük a szekrény mélyéről és leporolhatjuk klumpáinkat is, mert idén ismét divatos lesz a kopogós cipő. A legújabb őrület egyenesen a milánói és párizsi kifutókról az úgynevezett "flatform" cipő, ami a végig egyenlő magas talpú platform cipő beceneve (az angol "flat" szó - jelentése: lapos - és a platform keresztezéséből született). Nos, meglátjuk ez a furcsaság mennyire lesz vonzó az utca emberének, olyan kérészéletet jósolunk neki, mint a háremnadrágé volt, amit eleinte mindannyian viselni akartunk, amíg rá nem jöttünk, hogy a népesség 95 %-ának egyszerűen nem áll jól.

Felsőink szintén bővülnek, a lágy esésű darabok lesznek divatosak, többek között a 70-es években aranykorát élő parasztblúz, aminek a jellegzetessége, hogy felül bő, alul pedig általában gumi húzza össze, és gyakran hímzéssel, masnival díszített. Idén a folklór hatás elkerülése végett hordjunk színes, kifinomultabb anyagból készült darabokat, a lent kerüljük, válasszunk helyette például muszlint vagy sifont. A hangsúly a vállakról áttevődik a derékra: elfelejthetjük a válltöméseket, az extrém csúcsos vállakat, helyette hangsúlyozzuk a derekunkat övvel, vagy viseljünk magasított derekú nadrágot vagy szoknyát, amibe a felsőt mindig tűrjük be; a magasított derekú holmik egyébként még az egyenes, homogén felsőtestűeknek (amikor a derék nem keskenyebb, mint a csípő) is derekat varázsolnak.Egy újabb megkérdőjelezhető trend a midi szoknya visszatérése, ami magas, vékony lábú egyéneken kívül gyakorlatilag senkinek nem ajánlott. Akinek vastag a bokája vagy a lábszára, vagy meg sem közelíti a 180 cm-es magasságot, az maradjon inkább a jól bevált szoknyahosszoknál, vagy válasszon maxiruhát/szoknyát, ami idén előre megjósolhatóan a nyár slágere lesz. Végül az i-re a pontot egy nagy karimájú kalappal (amolyan Jennifer Lopez félével) és egy nagy kerek napszemüveggel tehetjük fel, és ha még egy kendőt is a nyakunkba kötünk, mi leszünk maga a megtestesült 70-es évek.

Úgy tűnhet, a tavalyival olyannyira ellentétes trendek érkeznek az idei tavaszra, hogy ha igazán divatkövetők szeretnénk lenni, komplett ruhatárunkat le kellene cserélni a következő szezonra; tény, hogy a 70-es évek felelevenítésével rengeteg új fazon, új sziluett kerül most a boltok kínálatába, azonban azt javasoljuk, ne kövessük ész nélkül ezeket a trendeket, legyünk kritikusak -ne csak másokkal- önmagunkkal szemben is, és ha nem áll jól a midi szoknya vagy a bő szárú nadrág, könyveljük el őket egy újabb divathóbortként és lépjünk tovább!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés