free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

2011 legkedvesebb trendjei: a makramé és a horgolás

Borsa         Címkék: 2011, divat, horgolás, kirakat, trend 1 hozzászólás

Az elkövetkező szezonokban ruháink lágyságát horgolt részletekkel és makramé kiegészítőkkel törhetjük meg. Itt az idő, hogy játsszunk a textúrákkal!

Újabb igen nőies és izgalmas trendek bukkannak fel a 70-es évekkel karöltve, amelyek közül mi most két egymáshoz hasonló textúrát, a makramét és a horgolást mutatjuk be. Anyukáink - vagy esetleg mi magunk- is hordták a hippik folklorisztikus beütésű horgolt sáljait és hatalmas táskáit vagy makramé-ékszereit. 2011-re ezek a stílusok is megújulnak: sokkal kifinomultabb, részletgazdagabb és luxusérzetet keltő formában térnek vissza.A makramé az arab világból származik, a szó maga is arab eredetű, jelentése díszített fátyol. Az arabok a kézzel-szövött anyagok széleinek elcsomózására és egyben díszítésére használták ezt a technikát, leginkább sálakon, fátylakon vagy törölközőkön. A mórok hozták be a csomózás művészetét Spanyolországba, majd a 17. században angol matrózok kezdték el terjeszteni világszerte, akik a hajón az idő elütésére és saját kedvtelésükre öveket és függőágyakat csomóztak maguknak. Az 1970-es években élte újra reneszánszát a makramé, ruha, ágytakaró, falikárpit vagy terítő formájában is előfordult szinte minden háztartásban, emellett a csomózott ékszerek (kézzel készített üveggömbök, kagylók, csontdarabok által díszítve) is népszerűvé váltak a hippi és grunge stílusok képviselői körében.

A horgolás története egészen a kőkorig nyúlik vissza, amikor a fonalat kézzel fonták, hurkolták össze egybefüggő felületté (tehát nem csomózták). Ma gyakorlatilag ugyanezt tesszük mi is, csak egy horgos végű tű segítségével. Érdekes módon sem a görögök, sem a rómaiak nem ismerték ezt a technikát, hazánkba is csak a középkorban jutott el III. Béla idején. Mi a horgolt anyagok alatt ezúttal nem a csipkét értjük, inkább a nagyobb szemű, lazább - a makraméhoz hasonlóan - "durvább" tapintású textúrákat.2011-ben mindkét trendet többféle stílusban is hordhatjuk, legyen az bohém, tengerész, etnikus vagy modern és letisztult. A makramét rugalmatlansága és viszonylagos keménysége miatt korábban általában csak kiegészítők vagy tárgyak készítésére alkalmazták, azonban idén ruhák is készülhetnek ezzel a technikával, arra azonban számítsunk, hogy ezek a darabok kissé mereven követhetik a testünk vonalát. Ugyanakkor a szellős csomózású darabok vízparti öltözékünk tökéletes kiegészítői lehetnek, viselhetjük őket a bikini vagy az egyrészes fürdőruha fölött, St. Tropez homokos strandjaira képzelve magunkat.

Az igazi bohém stílus elérése érdekében viseljünk olyan horgolt vagy csomózott darabokat, amelyek vége rojtosra van hagyva. Ezeket nagyszerűen kombináljuk farmersorttal és filckalappal, a törzsi, etnikus stílus szerelmesei pedig párosítsák a makramé kiegészítőket törzsi mintákkal (pl.: levelek, faágak, fűszálak...). A 70-es évek hatása egyébként a színválasztásban is érződik: makramé és horgolt ruháink legyenek földszínűek, pasztellek, fehérek, esetleg barnák vagy narancsszínűek.Akinek jó a kézügyessége és akad otthonában egy horgoló tű is, ezen a nyáron a legstílusosabb címért is indulhat, ha készít magának egy makramé "sálat" vagy nyakláncot - az igazán különleges hatás kedvéért használhatunk selyem vagy bőrcsíkokat is a csomózáshoz -, de a gyakorlottabbak akár egy horgolt blúzzal is megpróbálkozhatnak - a siker mindenképp garantált.

Ötvözhetjük makramé-mániánkat a még mindig dúló bagoly-őrülettel is és beszerezhetünk például egy baglyos nyakláncot vagy fülbevalót, aminek egyébként egészen komoly hagyománya van, különböző internetes oldalakon számos olyan leírást találhatunk, ami alapján mi is könnyedén elkészíthetünk egy ilyen egyedi darabot.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés