free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nemsokára otthon is 3D-ben mozizhatunk

Ádám Péter         Címkék: 3d, mozi, szórakozás, technológia, tévé 0 hozzászólás

A mozik után hamarosan otthon is élvezhetjük a 3D előnyeit. A 3D-s tévék ugyanis nemsokára a piacra kerülnek, az már más kérdés, hogy mit is tudunk nézni rajtuk.

Az Avatarral megtörtént az a nagy áttörés, amiről a filmes szakirodalom eddig csak álmodozni merészelt, azaz egy egész estés mozi, amely 3D-s minőségben szórakoztatja a  közönséget. Magáról a három dimenziós képalkotási technológiáról már írtunk korábban, azonban az események igencsak felgyorsultak 3D ügyben: nemsokára ugyanis már az otthonunkban is élvezhetjük a 3D előnyeit, sőt még a pornófilmesek is valamiért ebben látják az iparág fellendítésének kulcsát.

Az Avatar ugyan még jelenleg is mozis csúcsokat döntöget, és sokan a 3D-ben vélik látni a megoldást az egyre üresedő mozitermek újonnani feltöltésére, a szórakoztatóelektronikát gyártó nagyobb cégek azonban már egymás után mutatják be a három dimenziós képalkotásra tervezett televíziókat. A 3D-s tévék állítólag már az év második felében megvásárolhatók lesznek, persze egyelőre aranyárban mérik majd őket, viszont - a bemutatók alapján - ugyanazt az élményt varázsolja majd a lakásba, mint amelyet a moziban ülve is tapasztalhatunk.

www.trustedreviews.com

A háromdimenziós tévék képalkotási technológiái annyiban hasonlók a 3D-s mozikéhoz, hogy szintén a térlátásunk stimulálására hajaznak. Tehát azt a mechanizmust használják fel, amely segítségével képesek vagyunk a mélységi látásra. (Ebből persze az is következik, hogy azok, akiknek valamilyen oknál fogva nem működik rendesen a térlátásuk, nem is élvezhetik a 3D-s filmeket.) A térben ugyanis úgy látunk, hogy a két szemünk nem azonosan érzékeli a különböző objektumokat, hanem némi eltolódással, a különbséget pedig az agyunk megfelelő területe rakja össze, hogy aztán pontosan tudjuk hol helyezkedik el a kávéscsészénk a térben, amikor utánanyúlunk. A 3D-s mozik és tévék pont erre a remek adottságunkra játszanak rá. A televíziók esetében több 3D-s technológia is létezik: a gyártók használják az olcsóbb szemüveges trükközést, de a legújabb - és persze drágább - fejlesztések már az ismert szemüvegek nélkül is képesek háromdimenziós képet kreálni.

A szemüveges trükközés legújabb típusa egy aktív szemüvegen keresztül juttatja el hozzánk a képeket. A szemüveg ugyanis felváltva takarja el az egyik, illetve a másik szemünket, annak megfelelően, hogy a tévé éppen melyik szemnek sugározza a képet, persze az egész olyan sebességgel történik, hogy mi ebből semmit sem érzékelünk. A szemüvegmentes verzió viszont a pixelek megduplázásával manipulál. A képernyő összes pixelét ugyanis megduplázták, így az egyik pixelpár az egyik szemnek, a másik pedig a másiknak szánt képeket közvetíti. A pixelpár előtt található lencse segítségével a fény pont úgy szóródik, hogy azt mindkét szem a neki megfelelő módon érzékelje, és mi egy 3D-s képet kapjunk, legnagyobb örömünkre természetesen. Azért a 3D-s tévézés még nem lesz fenékig tejfel, hiszen az egyik technológiában egy idegesítő szemüveget kell állandóan az orrunkon tartani, amit a moziban még elvisel az ember, hiszen egy különlegességről lenne szó, de otthon azért nem kifejezetten a legkényelmesebb. A szemüveget nélkülöző verzió hátulütője pedig az lenne, hogy csak bizonyos távolságból és szögből élvezhető a három dimenziós kép.

http://media.kansascity.com

Persze ha már van egy 3D-s tévénk, akkor valamit nézni is kellene rajta, mármint három dimenzióban, hiszen ezekkel a készülékekkel továbbra is nézhetjük a hagyományos technikával készült műsorokat. Hogy mikor lesznek 3D-s tévéadások, az még igencsak kérdéses, bár a tévés szolgáltatók már tesztelik az ilyen jellegű műsorszórás lehetőségeit. A nagy tárolókapacitású Blue-ray lemezekre viszont már lehet 3D-s filmeket is felpakolni, és az ennek megfelelő lejátszókon majd otthon is nézni lehet őket, természetesen csakis 3D-s televíziókon keresztül.

A 3D-s tévék várható megjelenését több iparág is szívesen meglovagolná, a 3D-s videojátékokat gyártó cégek már elő is álltak néhány próbaverzióval, amelyek - ha hihetünk a beszámolóknak - sokkal gazdagabb játékélményt nyújtanak a felhasználóknak. Ami viszont inkább meglepő lehet, az a pornófilmgyártók lelkesedése a három dimenziós technológia iránt. A felnőttek szórakoztatására specializálódott filmesek ugyanis az iparág újbani felvirágzását vélik látni a 3D-s technológia elterjedésével, ugyanis a netes korszakban igen visszaestek az egész estés pornófilmek eladási mutatói. A drága 3D technikával leforgatott "akciójelenetekkel" viszont újra magára találhat ez az iparág.

www.crunchgear.com

Hogy mennyi pluszt jelent majd a pornófogyasztók számára az, hogy jobban a dolgok mélyére láthatnak, azt mindenkinek a fantáziájára bízzuk, a 3D-s tévék nagy arányú elterjedését viszont egyelőre nem valószínűsítik a szakemberek. Természetesen a legfőbb probléma az egész technológia magas előállítási költségeivel hozható kapcsolatban. Míg egy olyan mozifilm, mint az Avatar rekordbevételeket hozhat, addig egy tévéműsort legyártani három dimenzióban nem biztos, hogy megtérülő szórakozás. Amíg viszont nincs elegendő 3D-ben nézhető program, addig a 3D-s tévék eladási mutatói sem fognak megugrani, és ha nincs elég háztartásban 3D-s televízió, abban az esetben a műsorszoláltatóknak sem fogja megérni, hogy 3D-ben sugározzanak. Az USA-ban azért már tervezik - várhatóan jövőre - egy 3D-s csatorna beindítását.   LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés