free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A filmtörténet 5 legemlékezetesebb amazonja

Borsa         Címkék: amazon, film, kultúrtripp 7 hozzászólás

Szuperhősnőktől a titkosügynök csajokig rengeteg amazon-karaktert láthattunk már a mozivásznon. Íme az öt legnagyobb kedvencünk.

Hogy a férfiak vagy a nők kedvéért van ez így, azon el lehet vitatkozni, mindenesetre az amazon-karakterek hosszú ideje szerves részei a filmtörténetnek. Hódító barbár asszonyoktól az emberfeletti képességekkel megáldott szuperhős macákon át a szálkásra gyúrt, gépfegyvert lóbáló csajokig mindenféle harcias nőt láttunk már a vásznon, úgyhogy itt az ideje az eredményhirdetésnek: íme az öt legemlékezetesebb amazon a mozivászonról.

Ellen Ripley (Alien-filmek)

Az első Alien-film elején még egész szende, aztán olyan aggódósnak tűnik – mire viszont legyőzi az idegen szörnyet, már baromi bátor a csaj. A második epizódban még erre is rátesz pár lapáttal: állig töltényövekbe burkolva, két-három ötvenkilós ágyúval vonul a fogyhatatlanul rajzó alienek ellen, és amikor a film végén egy rakodórobot villás karjait megpörgetve azt mondja a kislányra támadó alien királynőnek, hogy „Hagyod őt békén, te szuka”, örökbérletet vált az amazonok panteonjába. Pedig még csak ezután jön a harmadik rész, ahol egy börtöntelepen leiskoláz egy raklapnyi erőszakos bűnözőt és egy újabb förtelmes lényt, meg a negyedik, amiben önmaga klónjaként csontnélküli kosarat dob háttal, és olyan ádáz tekintettel megy előre, hogy még az alienek is szűkölni kezdenek. Mindeközben pedig a maga módján még szexi is.

Sarah Connor (Terminátor-filmek)

Az első két Terminátor-film nagy ellenállójának nőiességéről már lehet vitatkozni (és nemcsak azért, mert az első epizódot mindannyian egy férfi által alámondott videokazettán láttuk), de az amazonságán egy percig sem. Ha leültetnénk Ellen Ripley-vel farkasszemet nézni, valószínűleg döntetlent játszanának, vicsorogni meg egyenesen jobban is tud űrbéli kolleginájánál. Ahogyan pedig a második részben gumibottal a kezében szökik az elmegyógyintézetből, aztán géppuskázik, majd egy shotgunnal szanaszét lyuggatja, és végleg kivonja a forgalomból a T-1000-es modellt, az maga az amazonság netovábbja. Férfi – sőt akár Terminátor – legyen a talpán, aki oda akar szólni neki, hogy „Hé, hozz már be egy sört a hűtőből”.

Wonder Woman (Wonder Woman sorozat)

Békebeli szupercsaj, és mint ilyen, egy Ripley vagy egy Sarah Connor mellett látszólag nem nagyon rúghat a labdába, de ez csak a látszat, ugyanis sok szempontból éppen ő a legkeményebb. Kezdjük ott, hogy a többiek csak wannabe-k, ő viszont egy igazi, született amazon hercegnő, aki ráadásul egy próbatétel során a leggyorsabbnak és a legerősebbnek bizonyul a harcias csajok társadalmában – és folytassuk azzal, hogy nemcsak egy rakat nácit, de még Adolf Hitler klónját is elintézi a róla szóló sorozatban. Hogy mindemellett még a lasszóval is jól dolgozik, továbbá mindenféle csodaképességekkel is rendelkezik, és nem mellesleg egy önfeledt pördülés meg egy robbanás kíséretében alakul át hétköznapi énjéből szuperhőssé, az meg már tényleg az amazonság non plus ultrája.

Pussy Galore (Goldfinger)

Bond-lányból sok van, Pussy Galore-ból viszont csak egy, és ezen az sem változtat, hogy a habokból kiemelkedő Honey Ryder a legnépszerűbb a 007-es partnerei közül, mert Galore úgy törné le a kezét, hogy csak úgy reccsenne. A mai Bond-csirkéket inkább meg se próbáljuk hozzá hasonlítgatni: repülőt vezet, dzsúdózik, közben pedig mindenkinek beszól, és bár a rossz oldalon kezdi a harcot, a végén mégiscsak a jók között köt ki, így mindenki elégedett lehet, amikor a Goldfinger végén egy napernyő alatt megkezdi a jól megérdemelt pihenését James Bond karjaiban. Mosolya pedig külön is öregbíti amazoni mivoltát – a féloldalas vigyora egész egyszerűen ellenállhatatlan, ha pedig még pisztoly is van hozzá a kezében, hát biztos, hogy megnyerte a csatát.

Leia hercegnő (Csillagok háborúja-filmek)

Szintén békebeli csaj, na de lendületből azzal mutatkozik be, hogy beszól Darth Vadernek, és ezt azért nem sokan mernék megengedni maguknak. Utána a halálos ítéletére várva még leosztja a Galaktikus Birodalom egyik fejesét is, temperamentumának köszönhetően pedig a nehezen zavarba hozható Han Solót is rendszeresen képes ombrézoltatni („Előbb csókolnék meg egy vukit” saöbbi). Mindeközben karizmatikus vezetőként is bemutatkozik, aztán egésznek a koronájaként benyomul álruhában a galaxis legnagyobb gengszterének tanyájára, hogy kimentse a pasiját, és legendás fémbikinéjében megfojtja az alvilág hájas vezérét azzal a lánccal, amivel megkötötték a kezét. Komolyan, épp csak a naplementébe nem repül bele kéz a kézben Solóval a filmtrilógia végén – de anélkül is elsőligás amazon, az fix.

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés