free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 jel, ami hazugságra utal

Brabham         Címkék: hazugság, kommunikáció, kultúrtripp, lista 0 hozzászólás

Biztos módszer nincs a hazugság leleplezésére. Vannak viszont jelek, amiket ellenőrizhetünk, ha már felmerült bennünk a gyanú, hogy lódítanak nekünk.

A hazugság leleplezésére nincs tuti módszer: mint azt tudjuk (legalább az Elemi ösztönből), még a poligráfot is át lehet verni. Ezzel együtt azonban igenis akad néhány látható-hallható jele a kamuzásnak, amikre lehet hagyatkozni, ha gyanakszunk – a szabály mindössze annyi, hogy előbb tényleg gyanakodjunk, és ezeket a jeleket csak ellenőrzésképpen keressük, mert természetesen utalhatnak az átverésen kívül egy csomó minden másra is.

A szemkontaktus hiánya

Ahogyan a zavarban lévő emberek, úgy a hazudozók is kerülik a közvetlen szemkontaktust, nehogy elárulják magukat a pillantásukkal, vagy nehezebb legyen a lelkiismeretük. Sőt mi több, a kényelmetlen érzés miatt az is előfordulhat, hogy nemcsak a tekintetét kapja el a lódító, hanem akár a fejét vagy az egész testét is elfordítja, sőt extrém esetekben elkezdhet tárgyakat is helyezni önmaga és beszélgetőpartnere közé. Persze ez a szituációtól és a jellemtől is függ, tehát ne gyanakodjunk mindenkire, aki nem úgy beszél hozzánk, mint egy tévébemondó a kamerához.

Nem stimmel a mimika

Apropó, tévébemondók. Ugye milyen szépen tudnak bazsalyogni? Nos hát, az ügyes hazudozók is, de azért vannak általában az arcon is árulkodó jelei annak, ha valaki nem az igazat mondja. A legnyilvánvalóbb ezek közül természetesen az, amikor az illető ábrázata egyszerűen ellentmond annak, amit állít (tehát például grimaszol, miközben azt magyarázza, hogy örül), de ezt persze a profiktól hiába is várjuk. Az viszont még velük is megeshet, hogy az állítást megerősítő arckifejezés (például egy mosoly) késik a kijelentéshez képest, és/vagy nem vesz részt benne az egész arc (egy őszinte mosoly a homloktól az állig mindent megmozgat, egy kamuvigyor ellenben csak a szájat).

A gesztusokkal is baj van

Nagyjából ugyanaz igaz a teljes test mozgására is, ami az arcról elmondható. Azaz lehet, hogy okkal gyanakszunk, amennyiben a mozdulatok a szokásosnál merevebbek, rövidebbek és ritkábbak, ugyanis a hazudozó igyekszik minél kisebb helyet foglalni, vagy ha úgy tetszik, minél jobban „összemenni”, hogy ne legyen olyan feltűnő. Amikor pedig mozog, túlnyomórészt a saját teste felé hadonászik, főként az arcát, a száját és a nyakát, esetleg az orrát vagy a füle tövét tapogatja – kerüli viszont a mellkasa, különösképpen a szíve fölötti terület fogdosását.

A beszédstílus is fura

A hazudozás jele lehet az is, ha valakinek megváltozik a beszédstílusa. A hang magassága például megemelkedhet, amikor az illető lódít, a beszéd megszokott tempója pedig felgyorsulhat, és ugyanígy le is lassulhat. A hazudozónak mindezen felül – jó eséllyel – gondolkoznia is kell azon, hogyan kanyarítsa elő a kitalált sztoriját, úgyhogy profizmusától függően hosszabb-rövidebb szüneteket is iktathat a beszédébe, esetleg köhécselhet, vagy a torkát köszörülheti.

És amúgy is rossz a duma

A hazugságot szereti mindenki alaposan kidolgozni, így a szöveg tartalmára is érdemes figyelni, a túlságosan részletes magyarázatok ugyanis szintén gyanúsak. Emellett az is megtörténhet, hogy az illető igyekszik „elkerülni” a valódi hazugságot, azaz csak sugalmaz valamit ahelyett, hogy kimondaná – és arra is érdemes figyelni, hogyan reagál a hazugság vádjára az, akinek vaj lehet a fején, ugyanis az ártatlanok általában inkább támadásba lendülnek, míg a bűnösök többnyire védekezni kezdenek.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés