free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 filmzene, amit többet kellene hallgatni

Borsa         Címkék: filmzene, kultúrtripp, lista 0 hozzászólás

Van élet a Csillagok háborúja és a Twin Peaks amúgy hibátlan zenéjén túl is. Íme öt kitűnő, de kevésbé ismert filmzene.

A Csillagok háborúja, a Twin Peaks és a Psycho zenéje nem véletlenül tartozik a legnépszerűbb filmes soundtrackek közé – de ez nem jelenti azt, hogy csak az a jó a műfajban, amit bárki el tud fütyülni. Ezt bizonyítandó mutatunk néhány kevésbé ismert filmzenét, amit érdemes meghallgatni.

Bobby Womack: Across 110th Street (1972)

A megfelelő körökben legendás soulzenész, Bobby Womack egy ún. „blaxploitation” filmhez, vagyis egy kőkemény gettósztorihoz írta ezt az albumot, amiben drogok és hasonló csúfságok játsszák Anthony Quinn mellett a főszerepet. A címadó dal ennek ellenére kifejezetten lírai módon nyúl a témához, méghozzá olyan érzékenységgel, hogy nyugodtan lehet minden idők egyik legszebb soulballadájának nevezni – ugyanakkor viszont himnusz is, ami azért elég ritka párosítás.Nem véletlen, hogy Tarantino is megtette a Jackie Brown főcímzenéjének, meg az Amerikai gengszterben is megszólal, és a pláne az ebben, hogy a hatalmas slágernek ugyan nagy az árnyéka, de az egész album pöpec.

Vangelis: Blade Runner (1982)

A Tűzszekerek és A Paradicsom meghódítása mellett Vangelis csinált olyan filmzenét is, amit nem dúdolnak milliók, viszont jó. Sőt óriási. A Szárnyas fejvadász önmagában is a filmtörténet egyik legeredetibb és legidőállóbb műve, ezerszer és még egyszer is megnézhető – a zenéjével együtt pedig kétszer olyan hatásos, mint anélkül.A szinti Adonisza a romantikus és filozofikus akció-scifihez megcsinálta a romantikus és filozofikus akcióscifi-zenét, ami szerintünk leírva is izgalmasan hangzik, de ha valakinek így esetleg nem tetszene, azt biztosíthatjuk, hogy meghallgatva – hol inkább torokszorító, hol pedig hátborzongató módon, de mindig, minden körülmények között – zseniális.

Jimmy Cliff: The Harder They Come (1972)

A The Harder They Come zenéjét olyan ska- és reggae-klasszikusok játsszák, mint Desmond Dekker vagy a Maytals. Egyik sem ismerős? Nem baj, mindegyik nagyon jó.A legfontosabb azonban mind közül a krimi-jellegű film főszerepében is tündöklő Jimmy Cliff, aki a mozi címerdalával, a You Can Get If You Really Wanttal még a többieket is túlszárnyalta: ez az a szám, ami tényleg annyira pozitív, hogy ha végighallgatja az ember, akkor valóban elhiszi, hogy meg tudja csinálni, amit akar, bármi legyen is az. Pedig amúgy a főszereplőnek pont nem jön össze, amit szeretne.

Danny Elfman: The Nightmare Before Christmas (1993)

Ne arra gondoljunk most, hogy milyen koporsó alakú retikülöket és madárfészek-frizurákat inspirált Tim Burton horrorisztikus rajzfilmje, a Karácsonyi lidércnyomás, mert az tényleg sok a jóból. Néha talán még magáról a műről is elmondható ez, sőt vele együtt a zenéjéről is, mert egyrészt musical, másrészt meglehetősen sötét és hagymázas a hangulata.Ugyanakkor viszont mégis romantikus és játékos, úgyhogy ha kicsit darkos kedvében van az ember, nagyon is szerethető, és az is biztos, hogy minden ízében különleges.

Curtis Mayfield: Superfly (1972)

1972 meglehetősen jó év volt a filmzenék szempontjából, hiszen akkor készült az Across 110th Street, a The Harder They Come – na meg a Superfly is. Esküszünk, hogy nem direkt csináljuk, de ez is egy blaxploitation film, és ennek megfelelően a zenéje is hasonló dolgokról szól, mint Bobby Womack soundtrackje.A hangvétel ugyanakkor sokkal gúnyosabb és drámaibb is, ami főleg annak fényében húzós, hogy a világ leglazább és legkúlabb funk-soul muzsikájáról beszélünk – szóval igazából nehéz is eldönteni, hogy rázni akarjuk rá a hátsónkat, vagy inkább magunkba fordulnánk tőle. Mindenesetre imádjuk.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés