free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 retró strandkellék

Brabham         Címkék: nyár, strand, tárgy 6 hozzászólás

Egész más holmikkal vonulunk el manapság strandolni, mint harminc-negyven éve. A letűnt klasszikusokat idézzük fel a hengerpénztárcától a gömbölyded sörösüvegig.

A vízpartokon sem vagyunk már olyanok, mint mondjuk harminc évvel ezelőtt, és nemcsak azért, mert akkoriban a többség legfeljebb a Balatonig jutott el, hanem azért is, mert egészen más arzenállal vonulunk fel, mint annak idején. Mivel pedig a nyarat és a nosztalgiát egyaránt szeretjük, most fel is idézünk néhányat a retró strandkellékek közül.

Nyakba akasztható hengerpénztárca

Minden gyereknek volt ilyenje annak idején, ami már csak azért is nagy dolog, mert a funkciója a mai napig sem vált világossá. Addig oké, hogy így nem hagyta el a kölyök a bélást, amiből lángost vehetett magának, és agyatlanul begyalogolhatott vele a vízbe is, mert se az ocsmány műanyag csőnek, se a benne lévő pénznek nem lett semmi baja, az viszont már nem tiszta, hogy miért nem lehetett azt a bélást közvetlenül akkor odaadni neki, amikor ment a lángosért. Arról meg most inkább ne is beszéljünk, hogy a kicsit több pénzzel rendelkező felnőttek is hordták, mert a szőrös mellkasokon csörgő szirszarok emléke egyenesen sokkoló.

Pumpálós vízipuska

Noha itt-ott még látható, sőt kapható is, a hi-tech strandfegyverek nagyrészt már kiszorították ezt a holmit, pedig retró ide vagy oda, a maga nemében igenis a legjobb volt. Nem kellett tökölni a megtöltésével, bedugta az ember a vízbe, kihúzta a nyelét, és már tele is volt a tár, emellett elsütni is könnyű volt, hiszen nem kellett holmi ravaszokkal bíbelődni, csak tolni előre a pumpát. Ráadásul közben még azt is pontosan tudta az ember, hogy mikor fogy ki – centis átmérőjű vízsugara pedig tényleg odacsapott, nem csak nyalogatta az áldozatot.

Táskarádió

A rádiós walkmanek eljöveteléig elég hangosak tudtak lenni a strandok, és arra is oda kellett figyelni, hogy egy-egy meredező antenna nehogy kibökje az ember szemét. Mai fejjel elég nehéz felfogni, hogyan lehetett bírni a recsegést meg a nem kívánt zajt – de ha a másik oldaláról nézzük a dolgot, az is igaz, hogy akkoriban még ajándékba kaphattuk az adást, ha úgy kívántuk, és sikerült pont egy rádiózó mellé leteríteni a pokrócot. Azt pedig el kell ismerni, hogy kifejezetten szívmelengető élmény, ha manapság nagy ritkán feltűnik egy-egy idős ember ordító készülékkel a füle mellett.

Duci sörösüveg

A hekk, a lángos meg a fagylalt mellé apunak természetesen dukált pár üveg világos is, hogy bírja a nagy meleget, meg persze az idegi terhelést, amivel az járt, hogy folyton menni kellett úszni tanítani a gyereket, aztán meg kimenteni, amikor már úgy tűnt, hogy megtanulta végre. Ebből a szempontból nem változott a világ azóta sem, a sört viszont ma már sokkal modernebb palackokból szlopálják a családfők, annak idején ugyanis kizárólag az old school duci dizájnnal lehetett találkozni (és hát márkákból sem volt akkora a választék, de ebbe ne menjünk bele). Korunk modelljeihez képest ezek az üvegek szinte olyanok, mint a willendorfi Vénusz egy 2011-es szépségkirálynő oldalán – hogy melyik a szebb, arról döntsön mindenki maga.

Összecsukható pohár

Üvegből azonban csak a fater tolta a nedűt, a kis család többi tagja szerette inkább pohárból benyalni a málnaszörpöt meg a hideg teát – a törékeny üvegárut viszont elcsomagolni és megóvni nagy macerával járt, úgyhogy feltétlenül szükség volt néhány műanyag darabra. Voltak, akik az eldobható modellekre esküdtek, akadtak azonban olyanok is, akik az állandóságra szavaztak, és a helytakarékosságra is ügyeltek: ők nyomultak a koronggá összezárható teleszkópos poharakkal. Ezeknek a hasznosságát kábé a listát nyitó pénztárcákéhoz tudjuk hasonlítani: sok helyet nem lehetett nyerni velük, elmosni viszont rohadt nehéz volt őket, és miután a család legifjabb tagjai előszeretettel játszottak velük, rövid idő alatt a stabilitásukból is elég sokat vesztettek.  LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés