free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A férjem védelmében ritka mocskos világot mutat

Szirmai Hedvig         Címkék: aférjemvédelmében, juliannamargulies, kritika, sorozat, tévé 6 hozzászólás

Az amerikai tévések gyorsan repültek rá a válságra, jogászkodással meghintve már tavaly betolták a témát az amerikai nézők arcába. A férjem védelmében sorozattal.

2010. január 17-én legjobb drámai színésznő kategóriában Golden Globe díjat kapott Julianna Margulies, A férjem védelmében című tévésorozat főszereplője. Vélhetően ez így nem túl sok mindent mond a tisztelt Borsaolvasónak, úgyhogy segítünk: Julianna Margulies már Emmy-díjat is kapott még 1995-ben a Vészhelyzet című sorozatban, Carol Hathaway nővér megformálásáért! Ha még így sem ugrik be, akkor eláruljuk, hogy ő volt a George Clooney által alakított Ross doktor csaja a Vészhelyzet első néhány évadjában, és a képernyőn zajló viharos kapcsolatuk a széria kezdeti korszakának egyik védjegyévé vált. Clooney azóta hollywoodi megasztár lett, aki tízmillió dolláros gázsi alatt még a telefont sem nagyon veszi fel. Ám az élet a szimpatikus nővérkét is igazolja, mert hogy ő sem tűnt el a képernyőről, sőt! A színésznő különös bravúrt hajtott végre azzal, hogy tizenöt évvel később - immáron egy másik amerikai sorozatban - is sikeres tudott lenni, és folyamatosan tíz millió feletti nézőszámot produkált A férjem védelmében (The good wife) című ügyvédes szériával. A CBS sorozatának rögtön a kezdetekkor olyan kimagasló volt a nézettsége, hogy már az első néhány rész után aláírták az alkotókkal a második évadot megrendelő szerződést.

www.tv.com

A Hallmark csatornán mostantól már Magyarországon is nyomon követhető Alicia Florrick védőügyvéd nem túl vidám, viszont annál tanulságosabb története. A sztori úgy kezdődik, hogy Alicia férje félredug. (Egyesek szerint minden sztori így kezdődik.) Ő Peter Florrick államügyész, akit a szexbotrány kirobbanásával egy időben hatalommal való visszaéléssel, politikai korrupcióval is meggyanúsítanak. A történet vége a börtön lesz, és az addig biztonságban semmittevő Alicia élete teljesen szétcsúszik. A magára maradt feleség a szétgurult mozaikdarabkákat próbálja újra összerakni, egy teljesen új létformát akar felépíteni. Ráadásul miközben két tizenéves gyerekének próbál stabil hátteret biztosítani, még azzal a halom intrikával és mocskolódással is szembe kell néznie, amely férje kiközösítése miatt rá is vár.

Lássuk be, egy ilyen történetben épp elegen ismernek magukra, ami bőven garantálja a sikert! Egyszerűbben fogalmazva: a producerek nagyon kitalálták az alapsztorit, ami személyük ismeretében cseppet sem meglepő, de erről majd később. Szóval, adva van egy nő, nyakig zűrben, és tizenhárom év elteltével kénytelen újra belerázódni az ügyvédi hivatásba. Ebben egyedül a cég egyik partnere, Diane Lockhart van a segítségére, de eleinte ő is inkább a hirtelen függetlenné váló vetélytársnőt látja meg benne, ami további problémákhoz vezet. Alicia végül rádöbben, hogy kizárólag saját magában bízhat - amiben végül is semmi új nincs, de a tévések attól még szeretik jó sokszor kimondani.

Hát, erre a vállfára húzzák rá az epizódonként változó kabátokat, bár ezek nem nagyon különböznek a korábbi ügyvédes sorozatok történeteitől. Van itt korrupció, csalás, baleset, gyilkosság. Kicsit még a klasszikus Petrocellire is hajaz a dolog, mivel többnyire tévedésből elítélt vagy letartóztatott figurákról derítik ki, hogy a bűncselekményt mégsem ők követték el, és tulajdonképpen még kártérítés is járna nekik.

www.tvguide.com

A dolog érdekessége, hogy Julianna Margulies egyszer már szerepelt egy ügyvédes sorozatban (Cartenbury's Law), amely azonban összesen hat epizódot élt meg, és simán megbukott. Ilyenkor derül ki, hogy mennyit érnek a jól lerakott alapok egy tévésorozatban! No meg persze a színészek! Az alkotók A férjem védelmében esetében semmit nem akartak a véletlenre bízni, így az ügyvédnő mellé a közelmúlt legnépszerűbb csajos sorozatainak szereplőit szedték össze. A bebörtönzött, hűtlen és bűnbánó államügyészt, Peter Florrickot a Szex és New York Mr. Big-je ként megismert Chris Noth alakítja - egyébként kitűnően. Az ügyvédek között feltűnik Matt Czuchry, aki Rori barátját, Logant játszotta a Szívek szállodájában, és itt van Emily Bergl is a Férfi fán teremből. További érdekesség, hogy a Will Gardner, vezető ügyvédet megformáló Josh Carles, már a második olyan színész a Holt költők társaságának egykori fűzfapoéta kamaszai közül, aki komoly sorozatszerepet kapott. (Ha valaki véletlenül nem tudná, az első a Wilson dokit játszó Robert Sean Leonard volt a Dr. House-ból.)

A férjem védelmében sztorija egyébként ritka mocskos világba kalauzolja a nézőket. Az alkotók megmutatják nekünk az amerikai "igazságszolgáltatás" legsötétebb bugyrait is - folyamatos alkuk, zsarolások és hazudozások láncolatain keresztül vezet az út a megoldásig. A siker persze csak az egyes epizódokra vonatkozik, mert Alicia Florrick hiába old meg számtalan jogi problémát, ha saját magán és börtönben ücsörgő férjén képtelen segíteni, hiába súg neki Peter is a börtönből, ahol csak tud.

A tengerentúli tévésorozatban Alicián keresztül megjelent a szabadságért küzdő nő karaktere, ami azért különösen érdekes, mert az ügyvédnő ezt a szabadságot az Egyesült Államok területén akarja kivívni magának, amely meg elméletileg a szabadság földje akar lenni, vagy mi. Azzal, hogy a nézők így rákattantak a sorozatra, az látszik igazolódni, hogy Amerikában sem gondolja magát mindenki annyira szabadnak, amikor a gazdasági helyzet milliókat fosztott meg az otthonától és lehetetlenített el. Elképesztő egyébként az a gyors reakció, amellyel az amerikai tévések rárepültek a válságra, és némi korrupcióval és jogászkodással meghintve már 2009-ben betolták a témát az amerikai nézők falfehér arcába. Itt van, nesze, nézzétek! Akivel megtörtént az azért, akivel pedig még nem, az tájékozódjon, hogy kábé mire számíthat!

www.nytimes.com

Hozzátesszük, hogy a széria producerei az elsősorban filmrendezőként ismert Tony és Ridley Scott, akik csúcsmozik garmadáját szállították már a nézőknek. A teljesség igénye nélkül a Top Gun, a Beverly Hills-i zsaru, az Alien, a Gladiátor vagy a Hannibál, esetleg az 1492 mind-mind az ő számlájukra írható.

A férjem védelmében jelenleg a Hallmarkon látható, de ha valakinek nincs ilyenje, vagy kíváncsi a már bemutatott részekre is, az se csüggedjen! Ha a csatorna kommunikációjának hinni lehet, márciusban a Tv2 is jelentkezik az első évaddal. Ha pedig véletlenül akad olyasvalaki, aki nem kíváncsi a sorozatra, annak a tiltakozását a bíróság elutasítja!!!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés