free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A gyerek és a pornó

Borsa         Címkék: gyerekóvodás, púder, szex 0 hozzászólás

Már az óvodáskorú gyerekek is fogékonyak a szexuális ingerekre. Épp ezért nagyon oda kell figyelnie a szülőnek, mit lát és hall a csemete.

Kétségbeesett szülő tárcsázza éjnek évadján a tőle két ismerősnyire álló fejlődéspszichológust. Óvodáskorú gyermeke ismét nyilvánosan maszturbált a játszótér közepén, mi több, pajzán szerepjátékokba próbálta bevonni a fiatalabb unokatesókat. Mozdulatai és a kicsikre kiszabott ukázok nélkülözték a gyermeki spontaneitást: a szexualitás koreográfiája és az elhangzott mondatok sokkal inkább emlékeztettek az erotika napszámosainak neten fellelhető alkotásaira, mint a szülő halványuló emlékezetében élő papás-mamás magamutogatásokra. Nevezzük nevén: hardcore pornósat játszik az "ártatlan gyermek". Amire a pszichológus elsőre meglepő, kissé csernusimrés modorban csak annyit kérdez: "A történet melyik elemén tetszik kiakadni?"
Szemtelenségnek tűnik, viszont valóban nem mindegy. A divatos gyermekkor-nosztalgia, a "tisztaság" mítosza könnyedén elfeledtetheti velünk mindazt – a saját élményeinket is akár –, aminek bizonyításáért Freud még vérre menő csatákat vívott a 20. század elején. A szexuális fejlődésünk ugyanis a mai napig makacs közvélekedéssel ellentétben nem a kamaszkorban, hanem jóval korábban kezdetét veszi (tekintsünk el az orális vagy anális fixációk korszakaitól, és koncentráljunk a továbbiakban arra a nagyjából az óvodáskor középső harmadától induló, néhány éves periódusra, amikor a nemi szervek simogatása bizony erőteljes szexuális izgalmat vált ki). "Ötéves korom óta végzek rendszeresen önkielégítést – meséli egy harmincas nő, aki igyekszik toleránsan, megszégyenítés nélkül fogadni és elfogadni óvodás lánya bontakozó szexuális aktivitását is. – Igen nagy örömet okozott, amikor felfedeztem a testem, bár kamasz lányként problémáim adódtak abból, hogy hogyan osszam meg a fiúimmal az erotikus kívánságaimat. A kielégüléssel kapcsolatos kezdeti nehézségeim a párkapcsolataimban azonban inkább kommunikációs gondok voltak. Semmilyen hátrányát nem tapasztaltam soha annak, hogy gyerekkoromtól kezdve maszturbálok."

Ne szépítsük

A pszichológus kérdése első közelítésben tehát arra vonatkozik, hogy képesek vagyunk-e átlátni a gyerekkort övező rózsaszín ködön, és elfogadni, hogy a nemi izgalom és a kielégülés keresése igen korai életkorban is megjelenhetnek. Ha igen, akkor továbblépve ki kell jelölnünk bizonyos határvonalakat, ahogy tette azt egy harmincöt éves, három éve pszichoterápiára járó fiatalember: "Intézetben nevelkedtem. Akkoriban alig volt szorosabb kapcsolatunk egy-egy nevelővel vagy tanárral. Ha szomorú voltam vagy kétségbeesett, voltaképpen nem állt rendelkezésemre senki, akihez kötődtem volna, és akihez bizalommal fordultam volna tanácsért. A terápia ráébresztett arra, hogy 6-7 éves korom óta mindenfajta feszültségemet önkielégítéssel vagy szexszel vezettem le. Megbuktam, éhes voltam, unatkoztam, szakítottak velem, nem volt kivel megosztanom az örömömet – csak előkaptam az újságjaim egyikét. Felnőtt fejjel később válogatás nélküli, egyéjszakás kapcsolatokba bonyolódtam – erre ráment két házasságom is –, pusztán amiatt, mert nem voltam képes a szexuális izgalmamat elkülöníteni a többi érzelmemtől".

Úgy tűnik tehát, hogy önmagában nem az a probléma, hogy a gyerek ismerkedik a saját testével, és időről időre örömet szerez magának. Komolyabb baj azonban, ha valamennyi, negatív érzelmeket mozgósító helyzettel a szexuális örömszerzés segítségével küzd meg – vagyis a nemiség ahelyett, hogy önmagában való örömforrást nyújtana, voltaképpen nem a megfelelő helyzetekben alkalmazott, inadekvát megoldási stratégiává alakul.Ha a gyerek a nemi szervekkel való ismerkedés, az úgynevezett genitális szakaszba való belépés során lesz kitéve az életkorának nem megfelelő, hihetetlenül intenzív szexuális ingerlésnek – mint amilyen a pornóújságok vagy pornófilmek nézegetése, vagy a szülők együttlétének "kilesése" –, az felboríthatja a természetes fejlődés folyamatát. "A lányom második osztályos korában váratlanul elkezdte olyan kérésekkel zaklatni az osztálytársnőit, hogy puszilják meg a bugyiját, cserébe megsimogatja őket – mondja egy harminckét éves anyuka. – Amikor leültünk megbeszélni vele a történteket, kiderült, hogy az egyik fiúnál leszbikus jeleneteket ábrázoló fotókat látott, amik erősen összezavarták és felzaklatták. A "nehezen", az nem kifejezés arra, hogyan sikerült elmagyaráznunk neki, hogy mi történik azokon a képeken, és hogy miért nem kellene kipróbálnia ezeket most a többi lánnyal – még akkor sem, ha zavarbaejtően izgalmasnak találja is a fantáziáit."

Szülői felelősség is

A szakember kérdése utolsó körben valószínűleg erre vonatkozott: hogyan történhet meg, hogy óvodáskorú gyermekünk pornográf videókat nézeget? Ha félretesszük az álszent naivitást – és belátjuk, hogy néhány éves gyerekek sokszor ügyesebben tájékozódnak a neten, mint mi magunk –, akkor is tagadhatatlanul bennünket terhel a felelősség azért, hogy a gyerek ne juthasson hozzá az úgynevezett "felnőtt tartalmakhoz". Ha mégis előfordult – és sajnálatos módon ez egyre könnyebben történik meg –, ne essünk pánikba. Fontos, hogy őszintén megbeszéljük a gyerekkel a tapasztalatait, vagyis ne tegyünk úgy, mintha bűnt követett volna el, és ne tagadjuk, hogy a szexualitásban természetesen "akad valami jó" is. Hiba fújolni, "csúnya dolognak" minősíteni a látottakat, vagyis érvénytelennek/nemlétezőnek tekinteni a gyerek saját izgalmát – viszont nem árt felhívni a figyelmét arra, hogy amivel találkozott, az nem a valóság, és hogy a realitásban két ember kapcsolata teljesen másképp zajlik, mint ahogy az a filmeken feltűnt.

A legfontosabb – és egyben a legerősebb védelmet nyújtó tényező – ebben az esetben is a kielégítő családi kapcsolatháló kialakítása. Egy olyan közösségben, ahol a felek őszintén megbeszélik egymással a velük történt eseményeket és az ezekhez fűződő érzéseiket; olyan emberek között, akik nevén nevezik a problémákat, és megfelelő megoldásokat találnak azokra; olyanokkal együtt tehát, akik példát mutatnak, és a gyereket is segítik abban, hogy lehetőleg minél többféle élménnyel találkozzon, és számos egyéb örömforrás is legyen az életében a maszturbáción kívül, úgy tűnik, hogy a szexualitás egy idő után az őt megillető helyre kerül. Önmagáért való élvezetként, a személyiségünk kiteljesítőjeként és a másik iránti szerelmünk/vonzalmunk bizonyítékaként élhetjük át – pótcselekvés és szerencsétlenül alkalmazott megoldási kísérlet helyett.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés