free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A partner mint rivális

Borsa         Címkék: párkapcsolat, púder, rivalizálás 0 hozzászólás

Irigység, rivalizálás, káröröm. Bár munkahelyi típusproblémáknak tűnnek, a párkapcsolatunkat is éppúgy mérgezhetik.

Csak fintorgunk, ha a társunk ragyogva ér haza, mert előléptették, és rögtön elönt a saját karrierünk mozdulatlansága felett érzett harag? Egyre csak piszkáljuk, mert fel bír kelni minden reggel 6-kor futni, holott mi hónapok óta képtelenek vagyunk elmászni a sarki fitneszcentrumig? Dühít, hogy míg az ő postafiókját naponta bombázzák felkérésekkel, meghívásokkal, minket a kutya nem vesz észre? A mellkas- vagy gyomortájéki kis szúrás idővel akár motivációvá is izmosodhat, és mire ocsúdunk, a partnerünk helyett önnön riválisunkkal élünk egy fedél alatt – legyen szó szakmai sikerességről, a gyerek ragaszkodásáról vagy egyszerűen csak az élet nyűgjeiben való helytállásról –, a családi békét pedig gyorsan felváltja egy versenyistálló feszült békétlensége. De miért és miben kellene mindenáron jobbnak lennünk épp a társunknál?

Házi bajnokság, mérhető eredmények

Harmincas házaspár férfitagja panaszolja, hogy megőrül a felesége sikerességétől, és bár állandó bűntudat gyötri, mégis újabban gyakran kapja magát azon, hogy jóleső káröröm bizsergeti, ha valami végre nem jön össze az asszonynak: „az mintha nekem lenne egy strigula, egy jó pont”. Bár a feleségének sosem vallaná be, de középszerű művésznek tartja a szakmájában (színésznő), magát ellenben nem a kvalitásainak megfelelően foglalkoztatott és elismert reklámszakembernek. Hiába fektet egyre több pénzt és időt a kapcsolati hálója bővítésébe, „magán-PR-ba”, képtelen síkra szállni a feleség – szerinte méltatlan és olcsó – glóriájával. Otthon persze csipcsup ügyeken megy zömmel a marakodás, de a burkolt célzások és a jóval explicitebb sértések lassan a válás felé sodorják a másfél évtizedig kiválóan működő házasságot. Az említett példától függetlenül részletkérdés, hogy a publikációs lista hossza, a bankszámla vastagsága vagy a nevünkre kidobott Google-találatok száma generálja-e a „házi bajnokságot”, több mint valószínű, hogy egy egészen más jellegű és minőségű problémát kendőzünk el a másik legyőzését célzó, „mérhető” eredményekkel kecsegtető igyekezetünkkel. Az irigység más szituációkban akár gyümölcsöző is lehet, és ösztönző hatású a felekre, a párkapcsolati versengés azonban a legritkábban kecsegtet efféle pozitívumokkal. A családi rivalizálásnak ugyanis merőben más a tétje és a jelentése is, mint ha a munkahelyi mókuskerékben próbáljuk a „lehető legjobb vagyok” státuszt kiizzadni (a sokszor etikátlan magatartás viszont mindkét szituáció gyakori velejárója). Például ezért sem lehet kielégítő válasz, ha hasonló esetben elintézzük a problémát csupán annyival, hogy „versengő típus vagyok” vagy „hazahozom a munkahelyi attitűdöt”. Leginkább azért sem, mert ritkán fordul elő, hogy az efféle családi légkörnek ne a szorongás vagy a csalódottságérzés legyen az alapakkordja – hiszen a munkahely és a család-magánélet dimenzióit már egyre vékonyabb hártya választja el.

Szimmetrikus modell?

Érdemesebb az idő kerekét egészen addig visszatekerni, amíg az első, hasonló érzésekről tudunk beszámolni – sőt még régebbre. Gondoljuk például végig, hogy mennyire kerültünk messze a közösen kitűzött céloktól, és ki mit vállalt és hajtott végre ezekből. Vajon nem valami tudásbeli hátrányt, egyéb szégyenfoltot kendőzünk-e el azzal, hogy épp a saját „szövetségesünket” akarjuk legyőzni (talán valami egészen másban), illetve, hogy miért is lenne kielégítő számunkra, ha ezt a célt elérnénk. Akár a saját, akár a partnerünk szerepe vált homályossá, valószínűleg a magánéleti kudarcainkat próbáljuk egy konkrétabb, de szintén kettőnk között zajló „sikerre”, győzelemre váltani – vagy csak lemodellezni a felszínen. Továbbgöngyölve a kérdezés fonalát, leginkább arra kéne tudnunk válaszolni, hogy mire is épül vagy miből is táplálkozik a saját önértékelésünk.

Ahelyett tehát, hogy rábólintunk arra, hogy a magánéletünket is az állandó méricskélés automatizmusa hassa át, és a kölcsönös bizalmat és támogatást versenyszalagra cseréljük, gondoljuk át, hogy a kettőnk szövetsége hol szakadt el. És ahelyett, hogy az irigyelt másik sikereit vagy a saját kudarcunkat siratnánk az ő árnyékában, a „közösre” is vessünk egy pillantást, és nézzük meg nagyító alatt, hogy a magánsikerek mellett a kettőnk indexe hogy áll. Eljutni idáig tulajdonképpen nem nehéz – megoldani viszont (szerencsére) tényleg csak közösen lehet.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés