free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az abortusztilalom, mint halálos ítélet

Borsa         Címkék: abortusz, abortusztilalom, emberijogok, nicaragua, rák 15 hozzászólás

Nicaraguában egy várandós nőről kiderült, hogy rákja van. Mégsem kap életmentő terápiát, mert ahhoz el kellene vetetnie a gyermekét, ezt pedig a törvény tiltja.

A nicaraguai hatóságok megtagadják az életmentő terápiát egy rákos beteg, várandós nőtől, mert az ártana a magzatnak és megszegné az abortuszra vonatkozó, szigorú tilalmat - írja a Guardian.

Bár a kórházi vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a rák a február 12-i diagnózis óta folyamatosan terjed a 27 éves, Amalia néven emlegetett nő testében, mégsem engedik  kemoterápiára, sugárkezelésre és persze egészségügyi okból végzett abortuszra sem - a törvényre hivatkozva. A döntés heves felháborodást váltott ki a családtagokban és az emberi jogi aktivistákban is, akik azt mondják, hogy a nő - akinek már van egy 10 éves lánya - meg fog halni, ha nem kezelik. Minden esélye megvan, hogy a rák átterjedjen a tüdejére, a melleire és az agyára is.

Abortusztilalom

Az ügy felélesztette a vitát azzal a 2007-ben hozott törvénnyel kapcsolatban, amely az országban minden körülmények között tiltja az abortuszt. Azok a lányok és asszonyok, akik elvetetik a gyermeküket, illetve azok az egészségügyi dolgozók, akik abortusszal kapcsolatos szolgáltatást nyújtanak, börtönbüntetéssel sújthatók. "Amalia helyzete demonstrálja azt a sürgős igényt, hogy hatálytalanítsák a drákói tilalmat, amely megakadályozza, hogy időben megfelelő orvosi ellátást kaphasson" - mondta Esther Major, az Amnesty International munkatársa. "Minden nap kritikusnak számít Amalia túlélési esélyeinek szempontjából."Az uralkodó Sandinisták, a '70-es és a '80-as években még kiálltak a nők jogai mellett, beleértve - bizonyos korlátozások mellett - az abortuszhoz való jogot is. A kilencvenes években viszont meggyengültek, s ekkor veterán vezetőjük, Daniel Ortega a katolikusok kegyeit kezdte keresni. 2006-os visszatérése után újból az egyháznak kedvezve vezette be a teljes abortusztilalmat, amely alól nincsenek kivételek, nemi erőszak, vérfertőzés vagy az anya életét veszélyeztető egészségügyi problémák esetén sem. Még a méhen kívüli terhességeket is tilos művi úton megszakítani.

Amaliára egy Leonban - ez a közép-amerikai ország második legnagyobb városa - található kórházban felügyelnek. Ricardo Cuadra, a kórház igazgatója elmondta, hogy az ügyet egy, a kormány által irányított bizottság vizsgálja, amely kibocsát majd egy ajánlást.

"Az orvosok azt mondják, nem tehetnek érte semmit, mivel terhes és az abortusz tilos" - mondta Bertha Sánchez, egy helyi, feminista csoport aktivistája, melynek tagjai egy transzparenst helyeztek el a kórházon, melyen ez áll: "Doktorok, veletek vagyunk, mentsétek meg Amalia életét!"A Cenidh, vagyis a nicaraguai emberi jogi központ "drámai és fájdalmas" jelzőkkel illette az ügyet. Mind ők, mind pedig egy, az egészségügyi okokból végzett abortusz kriminalizálása ellen küzdő csoport kérelmezte a legfelsőbb bíróságnál és az Amerika-közi Emberjogi Bizottságnál, hogy avatkozzanak be. Az egészségügyi miniszter, Guillermo Gonzalez viszont csak annyit reagált: "A megfelelő időpontban kommentáljuk ezt az ügyet." Kérdés, mikor jön el az a megfelelő időpont. A fiatal nő túlélési esélyei ugyanis napról napra csökkennek.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés