free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Afganisztánba a legrosszabb születni

Borsa         Címkék: afganisztán, betegség, gyerekek, halál, szülés 0 hozzászólás

Az ázsiai országban naponta 850 gyerek hal meg, és a világon nekik van a legkisebb esélyük arra, hogy megérjék az ötödik születésnapjukat. Borzasztó.

Afganisztán nemcsak a háború és a semmibe vett női jogok miatt számít szinte a legrosszabb helynek a világon. Az orvosi ellátás hiánya és az éhezés miatt rendkívül magas a kisgyerekek halálozási aránya, és sok kismama nem éli túl a szülést.

A Save the Children nevű szervezet szerint az országban folyó hadműveletek miatt a világ az ázsiai ország egyre mélyülő humanitárius kríziséről egyszerűen nem vesz tudomást. Az afgán újszülöttek túlélési esélyei a legkisebbek a világon, és itt a legvalószínűbb, hogy a gyerekek nem érik meg az ötödik életévüket sem. Az ENSZ becslései szerint naponta 850 gyerek hal meg olyan könnyen gyógyítható betegségekben, mint a tüdőgyulladás vagy a hasmenés. A gyermekek halálozási aránya szinte egyáltalán nem javult az elmúlt 20 évben.

Egy afgán anya 225-ször nagyobb eséllyel hal bele a szülésbe, mint egy brit, és minden félórában életét veszti egy kismama. A gyerekeket segítő szervezet ezen úgy próbál segíteni, hogy bábákat képez, akik a tanfolyam elvégzése után visszatérnek a lakóhelyükre, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a szüléseknél.

www.guardian.co.uk

A legnehezebb helyzetben a háborús övezetben élő családok vannak, ők alig jutnak orvosi ellátáshoz, tiszta vízhez és megfelelő táplálékhoz. Az emberek 70 százaléka napi 2 dollárból él, és ez még az élelemre sem elég. Az öt éven aluli gyerekeknek több mint a fele visszamaradt a fejlődésben az éhezés miatt, és egy részük soha nem hozza be a lemaradást, akkor sem, ha később elég ennivalót kap.

A Save The Children a világ számos országában tesz erőfeszítéseket azért, hogy javítsa a gyerekek egészségügyi ellátásának, oktatásának körülményeit, és mérsékelje az éhezést. A szervezet honlapja szerint 23 fontnyi adományból már biztosítani lehet egy afgán háztartás egyheti élelmiszeradagját.
 Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés