free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hazánkban eddig háromszázan haltak meg AIDS-ben

Borsa         Címkék: aids, betegség, hiv, púder 0 hozzászólás

Mióta a '80-as években azonosították a fertőzést, kábé 30 millióan haltak bele, 60 millióan kapták el. A fiatalokat mindez nem érdekli. Ma van az AIDS világnapja.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban döntött arról, hogy december 1-jét az AIDS-betegség elleni küzdelem világnapjának nyilvánítja, hogy felhívja a figyelmet a gyilkos kór elleni nemzetközi összefogás szükségességére. Az AIDS, a szerzett immunhiányos tünetegyüttes a HIV-fertőzés utolsó szakaszának tekintendő. Maga a fertőzés kedvező feltételek esetén gyógyszerekkel éveken, évtizedeken át kordában tartható, azaz krónikus, kezelhető betegséggé vált.A fertőzések száma - részben a megelőzésnek köszönhetően - immár csökkenő tendenciát mutat. Magyarországon 1985 óta végeznek AIDS-szűrést, s mindmáig összesen több mint 1800 HIV-fertőzöttet regisztráltak (a külföldieket is beleértve). A fertőzöttek valós száma azonban a nyilvántartottak duplája lehet. Eddig valamivel több, mint háromszázan haltak meg AIDS-ben idehaza.

A mintegy 1300 diagnosztizált, Magyarországon élő HIV-fertőzöttből 950-et gondoznak a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház Rendelő Intézet V. Fertőző Belgyógyászati Osztály ambulanciáján, ők három havonta orvosi, laboratóriumi, immunológiai és virológiai vizsgálaton vesznek részt. Ebben az évben 116 újonnan diagnosztizált HIV-fertőzött jelentkezett az ambulancián, - ebből hét nő - a fertőzések döntően a melegek köréből kerültek ki.

Nemzetközi adatok

Nemzetközi szintű felmérések szerint a fiatalok nemtörődömsége vezet HIV-fertőzéshez egyes európai országokban és az Egyesült Államokban - figyelmeztetett az AIDS elleni küzdelem szerdai világnapja kapcsán az UNAIDS ENSZ-szervezet.

"Vannak olyan fiatalok, akik nem rendelkeznek a kellő ismeretekkel az AIDS-ről" - mondta Paul De Lay, a szervezet egyik vezetője, aki úgy véli, ez a generáció a fertőzés második, harmadik hulláma, és elsősorban szexuális úton kapják el a kórt. A szakember szerint a tájékozatlanság mindenekelőtt Nagy-Britanniában, Németországban és az Egyesült Államokban jellemző. Anélkül, hogy pontos adatokat említett volna, arról számolt be, hogy a fiatalok fertőzési rátája háromszorosa az ezredforduló utáni évekéhez képest.

mti

Az UNAIDS múlt héten közölt kedvező adatokat arról, hogy világszerte csökkenőben van a HIV-fertőzések száma, és egyre kevesebben halnak meg a betegségben. Ennek ellenére újabb felvilágosító kampányokra van szükség, amelyet Európában Nagy-Britanniában és Németországban kezdenek majd meg - mondta De Lay. Mióta a nyolcvanas években azonosították a fertőzést, becslések szerint 30 millióan haltak bele, 60 millióan kapták el.

Akik így születnek

Az ENSZ illetékesei azonban állítják, hogy HIV-fertőzés mentes generáció születhet akár öt éven belül, ha sikerül világszerte biztosítani a HIV-megelőzéshez és kezeléséhez való hozzáférést. Az UNICEF jelentése szerint nők és gyermekek milliói - különösen a szegény országokban - a nemük, társadalmi, gazdasági helyzetük, esetleg lakóhelyük vagy műveltségük miatt egyszerűen kiesnek a HIV-fertőzést  megelőző, kezelő szolgáltatásokból.
 
A legfrissebb ENSZ-adatok szerint 2009-ben 370 ezer gyermek született HIV-fertőzéssel, a többségük az AIDS-szempontból a legsúlyosabb helyzetben lévő Afrikában. Az AIDS ma is világszerte a vezető halálokok között szerepel a szülőképes korú nők körében. Afrika Szaharától délre fekvő térségében a gyermekágyi halálozások kilenc százaléka köthető a HIV-hez és az ebből fakadó AIDS-betegséghez - közölte a jelentés.Tavaly a HIV-fertőzött terhes nők 53 százaléka jutott hozzá olyan gyógyszerhez, amely megakadályozza, hogy a magzatra is átterjedjen a fertőzés. Ez az arány 2008-ban 45 százalékos volt. A friss statisztika alapján világszerte 33,3 millió ember volt HIV-fertőzött 2009-ben, közülük 22,5 millió Afrika Szaharától délre eső országaiban élt.

Az UNICEF szerint a megelőző gyógyszerekhez való hozzájutásban  legnagyobb előreugrás Afrika keleti és déli részén következett be: a két évvel ezelőtti 58 százalékról 2009-re 68 százalékos lett az ellátottság. Mint Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója elmondta: immár "szilárd bizonyíték van arra, hogy elkerülhető a fertőzés átterjedése az anyáról a gyermekére". Ehhez azonban - emelte ki - elsősorban a nők és anyák körében sokkal hatékonyabbnak kellene lennie a megelőzésnek.

Michale Sidibe, az UNAIDS igazgatója az AIDS december 1-jei világnapja alkalmából kijelentette: "Semmi sem tölt el nagyobb reménnyel, mint az a tudat, hogy még a mi életünkben születhet egy AIDS-mentes generáció".LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés