free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ha fiatalon rendszeresen sportolunk, idősebb korban jól járunk

Borsa         Címkék: fiatalkor, kutatás, mozgás, sport 0 hozzászólás

Ha fiatalon rendszeresen mozogsz, sportolsz, tehát aktív életet élsz, kevesebb súlyt szedsz majd magadra idősebb korodban. Tudományos vizsgálat igazolta.

Azok, akik fiatal korukban rendszeresen mozognak, sportolnak, idősebb korukban is kevesebb súlyt szednek magukra, mint kezdettől fogva mozgásszegény életmódot folytató kortársaik. A tudományos vizsgálat eredményeit a világ egyik legolvasottabb orvosi folyóirata, az Amerikai Orvosszövetség hetilapja, a JAMA közölte.

Az Egyesült Államokban a második világháború befejezése után hamar fölfigyeltek arra, hogy a legtöbb ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Az okok tisztázása, a megelőzés lehetőségének kidolgozása végett nagy tanulmányokat szerveztek, ezek közé tartozik a CARDIA, amelynek eredményeiről Arlene Hankinson és munkacsoportja számolt be.

http://theinspirationroom.com
 
A Chicagói Egyetemen a kutatók 1985-86-ban 5115 fiatal nőt és férfit vontak be a vizsgálatba. Az egészséges, panaszmentes emberek pontosan megfeleltek az amerikai népességnek összetételének. A kétévenként végzett vizsgálatok adatait húsz éven keresztül gyűjtötték. A fizikai aktivitást illetőleg jegyezték az utolsó évben a sport vagy mozgás formáját, időtartamát. A kutatók alapul azt vették, hogy az amerikai egészségügyi hatóságok felnőttek számára heti 150 perc mérsékelt vagy erőteljes testmozgást javasolnak.

A fiatal felnőttkorban, 18-30 év között sokat, erősen mozgó férfiak a következő két évtizedben átlag 2,6 kilóval kevesebb súlyt vettek magukra, mint a tunyábbak. A nőknél ez a különbség még markánsabb: a fiatalon fizikailag aktív nők 20 évvel később 6,1 kilóval voltak könnyebbek, mint korábban is kevesebbet mozgó társaik. Hasonlóan alakult a haskörfogat is. Két évtizeddel múltán az aktív férfiak és nők átlag 3, illetve 4 centiméterrel bizonyultak karcsúbbnak.

A tanulmány igazolta, hogy a fiatal felnőttkorhoz képest mind a nők, mind a férfiak, akik az amerikai ajánlásnál a későbbiekben is többet mozogtak, húsz év alatt átlagosan kilenc kilóval lettek súlyosabbak, ami a korosodással együtt járó változás. Eközben a csupán keveset mozgó férfiak testsúlya átlagosan 13 kilóval, a nőké 15 kilóval lett több két évtizeddel később.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés