free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Emlőrákja miatt vették el gyerekeit az anyától

Borsa         Címkék: betegség, emlőrák, púder 2 hozzászólás

Emlőrákja miatt fosztottak meg gyerekei felügyeleti jogától egy nőt az USA-ban. Az óriási felháborodást kiváltó esetet a Time magazin riportja tárja fel.

Alaina Giordani hosszú ideje harcol ádázul az előrehaladott állapotban lévő emlőrákkal, de a küzdelem még komolyabbá vált a közelmúltban: egy bíró úgy határozott, hogy az Észak-Karolinában élő nőnek át kell adnia a gyermekei felügyeletét a Chicagóban élő apjuknak, mégpedig többek közt azért, mert „a rákos szülők gyerekeinek intenzívebb kapcsolatot kell ápolniuk az egészséges szülővel”. Nancy Gordon bírónő döntése alapján tehát a 11 éves Sofiának és az ötéves Budnak június 17-étől annak ellenére is át kell költözniük az észak-karolinai Durham-ből az apjukhoz Chicagóba, hogy Giordano a saját állítása szerint erős, és a daganatot az orvosai kordában tartják. „Ítélethozatalakor Nancy Gordon bírónő Dr. Helen Brantley törvényszéki pszichológust idézte – számolt be az ügyről a Good Morning America. – Brantley úgy fogalmaz: a gyerekek annál jobban viselik az ehhez hasonló helyzeteket, minél intenzívebb a kapcsolatuk az egészséges szülővel, mert a világot egy rákos és egy rákmentes részre osztják, és normális gyerekkort akarnak, ami egy beteg szülő mellett nem adott a számukra.”


Alaina Giordano és gyermekei

Giordanónál 2007 decemberében diagnosztizálták a daganatot. Blogján azt írja: „az elmúlt 16 hónapban meg kellett védenem magam a férjem gyalázkodásától és támadásaitól is, mivel pert indított ellenem a két gyerekünk feletti felügyeleti jog megszerzése érdekében. Az érve az volt, hogy rákot diagnosztizáltak nálam.” A nő emlődaganata persze csak az egyik vetülete egy tipikus problémás válásnak: a férjével, Kane Snyderrel folytatott perben előkerültek erőszakkal kapcsolatos vádak, és volt szó hűtlenségről, sőt mentális betegségekről is. A dühös anyák és a hozzájuk csatlakozó szakemberek azonban egyértelműen azért sorakoztak fel Giordano oldalán (reflektorfénybe állítva egyúttal azt is, hogy micsoda kötélhúzás egy gyerekelhelyezési per), mert kiderült: a férj a végzetes betegséget is belekeveri az ügybe.

„Csúnya precedens ez – mondja Art Caplan, a Pennsylvaniai Egyetem Bioetikai Centrumának igazgatója. – Nem szeretnénk olyan törvényeket, amik tökéletes egészségi állapothoz kötik a szülői szerepre való alkalmasságot. Ha ugyanis azt lehet mondani, hogy ’Nem akarok anyával élni, mert előrehaladott állapotú rákja van”, onnan már nincs messze az sem, hogy például azt jelentse ki valaki: ’Nem akarok anyával élni, mert dohányzik’.” Hal Roen családjogász emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy Floridában rendelet tiltja a HIV-diagnózis felhasználását a gyermekelhelyezési perekben. Persze a HIV-fertőzés nem mérhető a rákhoz, de a logika hasonló: a súlyos betegség nem hozható fel egy szülő elleni érvként, ha az illető képes gondoskodni a gyerekeiről. „A bíróság itt azt mondta ki, hogy a szülő súlyos egészségi állapota felülír mindent, amiért a gyerekek vele akarnának élni – mondja Roen. – Ha eltekintünk a betegségtől, vajon elvette volna a bíróság a gyerekeket az anyától, és az apának adja őket?”

„A gyermekelhelyezéssel kapcsolatos megállapodásnak a gyerek javát kell szolgálni, de az nonszensz, ha egy bizonytalan élethelyzetben elszakítják őt a barátaitól, az iskolájától és az anyjától” – mondja Deedra Hunter, orlandói pszichológiai tanácsadó, aki nőket készít fel a gyermekelhelyezési perekre, és saját válási tapasztalatai alapján könyvet is írt Winning Custody: A Woman’s Guide to Retaining Custody of Her Children címmel. „Az apáknak minden jog jár, ami egy szülőt megillet, na de mi van azokkal, akik elvennék a gyerekeket egy haldokló anyától? Hol itt a részvét, hol gondol a gyerekekre az, aki ilyet tesz? – folytatja Hunter. – A gyerekek amúgy is rettegnek, hogy meghal az anyjuk, és eközben még kénytelenek egészen új körülményekhez is alkalmazkodni. Később vajon nem lesznek dühösek emiatt erre a férfira?” A kérdés adja magát: lehetséges-e egyáltalán megóvni a gyerekeket a veszteségtől? „Az ember eleinte ösztönszerűen próbálja őket védeni – mondja Caplan. – Ugyanakkor világos, hogy meg kell tanulniuk elviselni a kihívásokat és a tragikus eseményeket. Mi a rosszabb: elvinni őket a haldokló anyjuktól, vagy addig hagyni őket vele, amíg csak lehet? Elég egyértelmű a válasz.”Giordano fellebbezni fog az ítélet ellen, és addig is megosztotta a történetét az interneten, ahol nők – sejthetően főleg anyák – tömegei fejezték ki felháborodásukat azt hangoztatva, hogy a bíró érzéketlenül döntött. Egy iowai nő, aki állítása szerint nem is ismeri Giordanót, online petíciót indított a héten, amelynek az a célja, hogy „Nancy Gordon észak-karolinai bírót kivágják a munkahelyéről”, és Giordano nővére is gyűjtött már 8000 aláírást egy másik petícióval. Az „Alaina Giordano Should Not Lose Her Kids Because She Has Breast Cancer” nevű Facebook-oldalon pedig több mint 11 000 rajongó egyesítette erejét Gordon ellen. „Micsoda szörnyeteg az a bíró???” – kérdezi ezen a lapon Carol Dowling-Beckner, Merwyn Haskett pedig azt teszi hozzá: "A bíró ráadásul egy nő, amitől még felháborítóbb ez az egész."
Giordano oldalán Sonya Joseph is megszólalt, aki nyolcéves korában vesztette el emlőrák miatt az édesanyját. „Apám és a nagynénéim meg akartak óvni, ezért nem árulták el, hogy haldoklik. A kórházi látogatásait azzal kenték el, hogy dolgozni ment, és mivel nővér volt, nekem nem is tűnt furcsának, hogy szokatlan időpontokban járt be a kórházba. Egy reggel aztán elmentem az iskolába, és délután egy teljesen másik világba tértem vissza. Ne fosszák meg ezeket a gyerekeket az anyjuk utolsó napjaitól. Lehet, hogy nem lesz egyszerű ez az időszak, de ezek az utolsó alkalmak.”

Forrás: http://healthland.time.com/2011/05/12/should-a-mom-with-stage-4-breast-cancer-lose-custody-of-her-kids/


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés