free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Cipőtrend, 2010: Extrém, bizarr platformcipők

Borsa         Címkék: alexandermcqueen, cipőtrend, divat, extrém, platformcipő 12 hozzászólás

Tavaly ősszel, a párizsi kifutókon bukkantak fel először Alexander McQueen bizarr külsejű Armadillo és Alien cipői. Értelmetlen lábbelik avagy cipőtrend 2010-ben?

Úgy tűnik, hogy a brit divatguru nyugtalanító és bizarr külsejű Armadillo és Alien nevet viselő cipőszörnyeivel új trendet indított el. A nemrégiben zajlott Hongkongi Divathéten ugyanis Guo Pei kínai tervező hasonló, sőt McQueenénél talán még extrémebb küllemű, futurisztikus gésalány-platformcipőkkel rukkolt elő - számolt be róla a Daily Mail. De vajon van-e bármi értelmük ezeknek a cipőknek?

http://inventorspot.com

Múlt hónapban, egy párizsi bemutatón McQueen három kedvenc modellje, az ausztrál Abby Lee Kershaw, valamint az orosz Natasha Poly és Sasha Pivovarova fellázadtak, és nem voltak hajlandóak felhúzni a lábbelit, ugyanis nem akarták megkockáztatni hogy elesnek a kifutón, netán a bokájukat is kitörik, ami pedig már a hírnevüket is veszélyeztetné. Kershawnak különösen volt oka az aggodalomra, ő ugyanis egy 2009-es tavaszi-nyári kollekciót bemutató McQueen divatshown elájult, miután brutálisan szűk fűzőt és extra magas tűsarkút adtak rá. Ez a fajta ellenszegülés, amit a három modell tanúsított, mégis ismeretlen volt eddig az iparban.

Vannak ugyanakkor olyan elszánt divatfüggők, akik bizony nem rettentek meg a cipőszörnyektől. Az első híresség, aki ilyenben mutatkozott a nyilvánosság előtt, Daphne Guinness milliomos örökösnő volt, aki egy komplett, űrkorszakba illő McQueen szettet viselt tavaly, a Nars kozmetikai cég fennállásának 15. évfordulója alkalmából rendezett partin, New Yorkban. Őt is megszégyeníti azonban Lady Gaga, aki legújabb, Bad Romance című klipjében egy arany csillogású Armadillos modellben táncol.

http://gangster.squarespace.com, http://obsessedwithshoes.com

McQueen szóvivője egyébként azt mondja, már tavaly ősszel, a bemutató másnapján folyamatosan csörögtek a divatháznál a telefonok, ugyanis tehetős ügyfeleik mind akartak foglalni maguknak egy-egy párat a különleges cipőkből. Ki azzal a szándékkal, hogy hordja, ki pedig azért, hogy mint műtárgyat tudhassa magáénak.

Pam Brady, a dizájnerholmikat forgalmazó Browns áruház beszerzője szerint McQueen cipői figyelemre méltó kifutói darabok, ugyanakkor ők nem fogják ezeket árusítani, mivel a vevőik nem vásárolnak ennyire extrém modelleket.

www.trendhunter.com, www.graziadaily.co.uk

Bármennyire is hihetetlennek tűnik, a McQueen-cipőszörnyek dizájnja a balettcipőkön alapul, és öt prototípust alkottak belőlük, mielőtt a végleges verziók elkészültek. Bár veszélyesen magasnak tűnnek, a szóvivő szerint ez csak a látszat: "Olyan, mint egy cipő a cipőben, a láb egy nagy platformon ül, ami könnyebbé teszi a járást." Aki azonban kedvet kap és szeretne egy párat, annak bizony sokat kell várnia rá. Ugyanis mind az Armadillosból, mind pedig az Alienből összesen 11-11 pár készült csupán, a divatbemutatókra. Ráadásul több felkérés is érkezett különböző szervezetektől, hogy egy-egy párat jótékonysági célokra árvereznének el.

Felvetődik persze a kérdés, hogy most, hogy olyan cipők készülnek, melyek sokkal inkább a vitrinbe kívánkoznak, mint a lábra, vajon nem mentünk-e túl messzire a cipőfetisizmus szélsőségeit feszegetve? Nicky Hambleton-Jones stylist és tévés személyiség szerint az Armadillo cipők elsősorban a figyelemfelkeltésről szólnak. "A divat kissé unalmassá vált, semmi sem eléggé sokkoló már, ezek a cipők azonban felzúdulást és izgalmat keltettek, amire a márkának szüksége volt" - magyarázta. "Az ennyire extrém cipők nem szolgálnak gyakorlati célt, igazából lehetetlen járni bennük, ugyanakkor egy újfajta formát és megjelenést hoztak."

www.hilary.com

Dolly Jones, a Vogue.com szerkesztője személyes tapasztalatairól is beszámolt: "A Vogue csapata kipróbálta, és bizony nem volt könnyű bennük járni. A kifutón viszont hihetetlenül néztek ki, egészen túlvilági megjelenést kölcsönöztek a modelleknek." Jones szerint könnyű ugyan kigúnyolni az extrém divatot, ugyanakkor mint bármely művészi médiumnak, ennek is az a dolga, hogy tágítsa a határokat. "Lehet, hogy nem akarsz felkapaszkodni erre a sajátos küllemű cipőre, ugyanakkor az a tény, hogy beszélünk róla, relevánssá teszi a létezését. Teljes mértékben eredeti, ettől inspiráló."

"Ismerek valakit, aki viselte, és azt mondta, hogy meglepően kényelmes volt" - jegyezte meg Eilidh Macaskill, az InStyle szerkesztője. "McQueen 2010-es tavaszi-nyári ruhái valóban egész hordhatóak, így mindenképp érdemes volt feldobnia a kollekciót ezekkel a cipőkkel. Valóban kifutói darabok, melyeket élvezet volt távolról nézni, miközben kényelmesen álldogáltunk a bokacsizmáinkban vagy a körömcipőinkben."LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés