free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az alkohol gyógyító hatása

Ádám Péter         Címkék: alkohol, egészség, ital, sör, vörösbor 1 hozzászólás

Vannak olyan alkoholos italok, amelyek hasznosak egészségünk szempontjából, és léteznek olyanok, amelyekről azt gondoljuk, hogy azok. Tisztázzuk a dolgot.

Az alkoholt (hivatalosabban etilalkohol vagy etanol) sok mindenre használjuk, lehet belőle fertőtlenítőt, üzemanyagot vagy éppen oldószert készíteni, de a legelterjedtebb felhasználási módja mégiscsak az alkoholos italok terén ismeretes. Az alkohol ugye alapjába véve igen csak mérgező hatással bír a szervezetünkre nézve, persze csak egy bizonyos dózis felett, és/vagy folyamatos, nagy mennyiségű fogyasztás esetén. Némelyik alkoholos italnak lehet azonban az egészségre pozitív hatása is, és most nem az alkoholos mámor kellemes érzésére gondolunk, hanem azokra a jótékony tulajdonságokra, amelyek testünk egyes mechanizmusait érintik. Persze azt mindenképpen szeretnénk leszögezni, hogy a cikk célja nem az alkohol fogyasztásának népszerűsítése lenne - hiszen mégiscsak egy drogról van szó.

Vörösbor

A vörösbor jótékony hatása talán a legismertebb, ami persze nem azt jelenti, hogy minél többet nyakalunk be ebből az italból, annál jobb passzban leszünk, hanem a napi 2-3 dl adagolás lenne az ajánlott mennyiség. "A vörösborban egy rezveratrol nevezetű molekula található, amely antioxidánsként hatástalanítani képes a sejtekre káros hatású szabadgyököket" - mondja Nagy Borbála belgyógyász szakorvos."Ezen kívül ismert még a rezveratrol gyulladásgátló hatása és kiváló értágító tulajdonsága is, de magas vérnyomás esetén ennek az anyagnak köszönhetően nem alakul ki komolyabb szívkárosodás." Egy kutatás eredménye például azt mutatta ki, hogy vöröshús és vörösbor együttes fogyasztása esetén a borban található antioxidáns már a gyomorba jutva gátolja azt a húsból érkező malondialdehid nevű vegyületet, amely az érelmeszesedés, daganatos betegségek vagy a cukorbetegség kialakulásának kockázatát növeli.

Sör

Hogy a sörfogyasztók is örüljenek, bizony ez az ital is tud egészséges lenni, főleg a búzasör mérsékelt (napi egy üveg) fogyasztása javasolt. "A búzasörben különösen magas koncentrációban található B-vitamin, egy üveg búzasör a napi B2 és B6 szükségletet fedezni képes" - magyarázza orvosszakértőnk."A komlóban található xantohumol nevű anyag ráadásul remek gyulladáscsökkentő, gátolja a reuma és az érszűkület kialakulását. És ha ez még nem lenne elég, akkor a sörnek is elég jó antioxidáns hatása van." Kutatók viszont kimutatták, hogy a sör, mint antioxidáns kizárólag alkoholos tartalommal működik, vagyis az alkoholmentes sör vizsgálata során nem mutatkoztak ezek a jótékony hatások.

Rövid italok

Más a helyzet viszont a rövid italokkal, például a pálinkával, amelynek szintén gyógyhatást tulajdonítanak a lelkes fogyasztók. "Egy régi tévhit, hogy a pálinka mindenre jó, régebben tényleg valamilyen csodaszerként használták, és valóban van valamilyen igazság némelyik felhasználási mód hátterében" - meséli Nagy doktornő. "Például bélrendszeri problémák, hasgörcsök esetén a pálinka vagy más, hasonló rövidital kiválóan ellazítja a simaizmokat, és így enyhíti a tüneteket, de ez csak egy felületes megoldás, a betegséget nem gyógyítja meg, sőt a helyzet akár súlyosbodhat is." A pálinkával és társaival például influenzát sem érdemes kezelni, mert igaz, hogy az alkohol nagyobb koncentrátumban legyilkolja a vírusokat és a bacikat, azonban a testen belül egyáltalán nem érvényesül ez a fajta hatás.A gyomorkeserű gyűjtőnévvel illetett alkoholos italok viszont már tesznek valamit egészségünk érdekében, a keserű íz és a gyógynövénytartalom egyaránt jó "munkát végeznek" az ital legurítás után. "A gyomorkeserűk a régi orvosságok "leszármazottai", a keserű íz például beindítja a nyelv érzékelő receptorait, ezzel beindul az emésztőnedvek kiválasztása, így az italnak nagyszerű étvágygerjesztő hatása lehet" - nyilatkozza Nagy Borbála a Borsának. Azok a gyógynövények, amelyek az ilyen fajta italok összetevői között szerepelnek pedig már régen is ismertek voltak, mint emésztést segítő és gyomornyugtató szerek. A magas alkoholtartalom pedig azért fontos a gyomorkeserűk esetében, mivel így biztosítják a gyógynövénykivonatok frissességét.

Vannak tehát olyan alkoholos italok, amelyek kimondottan hasznosak egészségünk szempontjából, és létezik néhány olyan, amelyekről csak azt gondoljuk, hogy azok. Orvosszakértőnk azonban mindenképpen fontosnak tartja a mennyiségek kihangsúlyozását, mivel hiába van gyógyhatása a vörösbornak, ha rendszeresen túl sokat iszunk belőle, azt bizony a májunk és az idegrendszerünk egyaránt bánni fogja.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés