free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A spiccesség génje segíthet az alkoholizmus megfékezésében

Borsa         Címkék: alkoholizmus, beteg, íz-i, kutatás 0 hozzászólás

Bár az alkoholizmus igen összetett betegség a spiccesség génje segíthet az alkoholizmus elleni harcban. Az emberek tíz százaléka él ezzel a génváltozattal.

A gyorsan, kevés italtól spiccessé váló emberek olyan génváltozatot hordoznak, amely egy agyi alkohollebontó enzim termelődését módosítja - idézte amerikai kutatók megállapítását szerdán a BBC hírportálja. Az Észak-Karolinai Egyetem munkatársainak tanulmánya szerint az emberek 10-20 százaléka él azzal a génváltozattal, amely érzékenyebbé teszi őket az alkohol hatására, így tulajdonképpen védelmet kínál számukra az alkoholizmus ellen.

Az elfogyasztott alkohol túlnyomó részét a máj bontja le, ám kisebb része az agyba kerül, ahol a CYP2E1-jelű gén által kódolt enzim vesz részt a lebontásában. A gén egyik változata azonban az alkohol gyorsabb agyi anyagcseréjét segíti elő, így könnyen spiccességet okoz már kevesebb alkoholos ital elfogyasztása is azoknál, akik ezzel a genetikai módosulattal élnek. Mint Kirk Wilhelmsen kutatásvezető elmondta, a spiccesség génjének ismerete nem arra szolgál, hogy gyorsabban, olcsóbban lehessen valaki részeg, hanem végső soron az alkoholizmus leküzdését segítheti.A tudósok 200 egyetemista testvérpárt vizsgálva tették felfedezésüket. A kutatásba bevont valamennyi diáknak legalább egyik szülője alkoholfüggő volt, ám nekik maguknak nem volt ilyen problémájuk. A résztvevők három adag italnak megfelelő alkoholt kaptak, miközben meghatározott időközönként megkérdezték őket, hogy részegnek vagy józannak, álmosnak vagy ébernek érzik-e magukat. A válaszokat azután összevetették a genetikai tesztek eredményével.

Kiderült, hogy a 10-es kromoszómán lévő CYP2E1 gén határozhatja meg, ki bírja az alkoholt, és kinek száll gyorsan a fejébe. Wilhelmsen hangsúlyozta, hogy az alkoholizmus igen összetett betegség, rengeteg és bonyolult oka van annak, miért iszik valaki. Ez a gén csak egy lehet az okok közül - tette hozzá. A tanulmányt az Alcoholism: Clinical and Experimental Research című szakfolyóiratban tették közzé.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés